Angajații din mediul privat au avut parte de creșteri salariale medii de 4,5% anul acesta, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de firma de consultanță Mercer. La stat, angajații au avut parte de majorări salariale medii de 21% în ultimul an, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Majorările din aceste două sectoare sunt, însă, interdependente, iar presiunea cade, astfel, pe companiile particulare pentru că o creștere a salariilor bugetarilor împiedică majorarea mai accelerată a salariilor din mediul privat, generând creșteri de taxe și impozite pe care trebuie să le suporte chiar contribuabilii din privat, arată Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.Se creează, astfel, o presiune a statului față de mediul privat, ajungându-se chiar la solicitări din partea unor instituții de stat către afaceri private pentru reducerea unor beneficii față de anumite categorii de angajați.
„Părerea mea este că, din păcate, toată această creștere economică pe care o avem se duce într-o gaură neagră (…). Nu zic că salariile unor bugetari nu trebuie aliniate sau indexate, însă nu are loc nicio restructurare, nu există nicio viziune și nicio tentativă de răsplată pe bază de performanță a angajaților de la stat”, a spus Vladimir Sterescu, Country Manager în cadrul furnizorului american de servicii de outsourcing CGS (Computer Generated SoluÂtions), companie cu 3.100 de angajați, pentru ZF. El arată că săptăÂmâna trecută a avut, pentru prima dată, 4 solicitări din partea unor instituții de stat care cereau companiei, dacă poate, să acorde concediu fără plată pe perioadă neÂdeterminată pentru unii angajați.
Angajații din sectorul bugetar câștigă, în medie, câte aproape 2.300 de lei net pe lună, pe când angajații din sectorul privat au salarii lunare medii de circa 1.800- 1.900 de lei net pe lună. Creșterea salariilor bugeÂtarilor împiedică majorarea mai accelerată a salariilor din mediul privat, pentru că generează creșteri de taxe și impozite suportate de conÂtribuabilii din privat, spune Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.„Decalajul dintre creșterile salariale de la stat versus cele din privat este generat de anul electoral. Sigur, în mentalitatea aproape socialistă a ambelor partide mari din România, probabil că, dacă ar putea, acestea ar mări și salariile din sectorul privat, iar tot ce pot face în acest sens este să lucreze la salariul minim, dar nu rezolvă mare lucru”.