În ultima vreme, tot mai mulți bucureșteni renunță la repartitoarele de căldură. Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), spune că nu există o statistică cu numărul exact al celor care au renunțat la contorizarea căldurii, dar că numărul acestora este foarte mare. Printre motivele invocate de cei care au renunțat se numără costul mai mare comparativ cu apartamentele unde nu sunt montate astfel de dispozitive, precum și faptul că blocul nu se încălzește uniform și astfel apare igrasia.
ORA DE IARNĂ 2013. Duminică, 27 octombrie, dăm ceasul înapoi: ora 4 devine ora 3
Cu cât scade factura la căldură dacă renunți la repartitoare
Ștefăniță Turceac, administratorul a patru blocuri cu patru etaje din cartierul bucureștean Berceni, spune că din 60 de apartamente, locatarii din 51 au decis să renunțe în această iarnă la repartitoare. Acesta a precizat că încă de anul trecut oamenii au început să renunțe la aceste dispozitive și că, odată ce au luat această decizie, facturile lor la căldură au scăzut cu câteva sute de lei.
Spre exemplu, la un apartament cu două camere și cu o suprafață de 50 de metri pătrați, costurile încălzirii ajung în sezonul rece la 500 de lei dacă în locuință sunt montate repartitoare, respectiv la circa 200 de lei dacă acestea nu sunt instalate.
FOTO: Mediafax Foto
Un exemplu aproape similar este prezentat și pe site-ul FAPR, potrivit căruia la un apartament cu două camere cu repartitoare încălzirea ajunge la 650 de lei, în timp ce la același tip de apartament fără repartitoare factura la încălzire ajunge la maximum 320 de lei.
Turceac susține, de asemenea, că unul dintre motivele care i-au determinat pe locatarii blocurilor pe care le administrează să renunțe la repartitoare a fost acela că multe persoane preferau să își încălzeasă locuințele „de la aragaz”.
„Lumea stătea cu caloriferele închise și dădea drumul la gaze, iar factura era de 10 ori mai mare iarna decât vara”, a declarat Turceac pentru gândul, adăugând că într-o singură lună din sezonul rece, pentru o singură scară dintr-un imobil cu 4 etaje și 15 apartamente, factura la gaze a fost de 18 milioane de lei vechi.
De ce este periculoasă metoda încălzirii locuințelor „de la aragaz”
Încălzirea locuințelor „de la aragaz” nu doar că încarcă facturile tuturor locatarilor, dar duce în final și la degradarea blocurilor. „Din cauza faptului că foarte mulți țin caloriferele închise, a apărut igrasie în majoritatea apartamentelor”, a adăugat Turceac.
Reprezentanții Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), organizație neguvernamentală care reprezintă la nivel național interesele asociațiilor de proprietari, semnalează, la rândul lor, probleme similare cauzate de încălzirea „de la aragaz” pe timpul iernii.
FOTO: Remus Suciu/Mediafax Foto
„Datorită încălzirii parțiale și neuniforme a clădirii nu se asigură o temperatură permanentă de minim 18 grade Celsius necesară conservării clădirii pe timp de iarnă ceea ce a condus la apariția mucegaiului și igrasiei la îmbinări și la structura de rezistență, aspect greu și foarte scump de reparat”, se explică pe site-ul FAPR.
Degradarea clădirilor nu este singura consecință a încălzirii locuințelor cu ajutorul gazului de la aragaz. Această practică poate dăuna și sănătății locatarilor.
„Au loc îmbolnăviri în masă ale persoanelor care stau în frig în casă sau se încălzesc cu aragazul de tipul astm, bronșită, congestie pulmonară, răceală„, potrivit FAPR.
Cum este calculată factura la încălzire acolo unde există repartitoare
Un alt motiv care i-a determinat pe locatarii blocurilor din cartierul Berceni administrate de Ștefăniță Turceac să renunțe la repartitoare este și acela că, din punctul lor de vedere, modul de calcul al facturilor la încălzire nu este unul avantajos.
„Nu știu cum Dumnezeu repartizează costurile”, spune Turceac.
Răspunsul vine din partea reprezentanților Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), cei care au și rolul de a le da autorizațiile necesare firmelor care vor să monteze repartitoare de costuri de încălzire atât în Capitală, cât și în alte orașe din România.
FOTO: Mediafax Foto
Repartizarea consumurilor de energie termică în blocurile unde au fost montate astfel de dispozitive se realizează pe baza Normei tehnice aprobate prin Ordinul Președintelui ANRSC nr. 343 din anul 2010.
Odată cu intrarea sa în vigoare, orice altă metodologie care ar fi fost utilizată de către asociațiile de proprietari cu același scop a încetat să mai fie valabilă.
„Aplicarea Normei nu induce efecte negative, întrucât niciun proprietar nu va plăti mai mult pentru consumul aferent părților comune, față de situația când în bloc n-ar fi fost montate repartitoare”, se explică într-un document ANRSC ce cuprinde detalii despre aplicarea Ordinului nr. 343.
Consumul total facturat de furnizorul de energie termică unei asociații de proprietari este calculat, în prezent, adunând consumul comun și consumul individual al tuturor apartamentelor și spațiilor dintr-un bloc.
Consumul comun cuprinde atât căldura cedată de conductele cuprinse între contorul de energie termică și coloanele de distribuție, cât și cea cedată de coloanele de distribuție din condominiu (corp de clădire sau tronson cu una mai multe scări din cadrul unei clădiri de locuit cu mai multe etaje) și cea cedată de corpurile de încălzire amplasate pe casa scării, în uscătorii, în spălătorii sau în orice altă zonă comună.
„Cota procentuală din cantitatea totală de energie termică pentru încălzire aferentă părților comune se determină proporțional cu indicațiile unui repartitor comun”, se explică în Norma tehnică.
FOTO: Normă tehnică, Ordinul Președintelui ANRSC nr. 343/2010
Consumul individual cuprinde căldura cedată de coloanele de distribuție care traversează fiecare locuință în parte, cea cedată de coloanele în încălzire cu rol de corpuri de încăzire („țevi îngroșate”) și cea cedată de caloriferele din fiecare apartament, pe care sunt sau nu montate repartitoare de costuri de încălzire.
Cantitatea totală de energie termică pentru încălzire ce revine fiecărui proprietar dintr-un bloc se calculează adunând cota parte din consumul comun și cantitatea individuală repartizată fiecărui proprietar.
Cantitatea individuală repartizată fiecărui locatar se determină în funcție de trei aspecte:
– indicațiile repartitorului comun pentru căldura cedată de coloanele de distribuție și de cele de încălzire care trec prin apartament;
– indicațiile repartitoarelor montate pe coloriferele din fiecare cameră a apartamentului;
– numărul de unități de consum care sunt alocate pentru căldura cedată în apartamentele în care nu sunt montate repartitoare de costuri de încălzire.
Cât de ușor poți renunța la repartitoare
Proprietarii de la o asociație din zona Unirii vor să renunțe încă de anul trecut la repartitoare, numai că sunt blocați de faptul că au încheiat contract pe 10 ani cu firma care le-a pus repartitoarele. „Vrem de vreo doi ani să renunțăm la repartitoare, dar firma invocă o clauză din contract. Acum se măsoară cantitatea de gigacalorie din mediul ambient, în loc să se măsoare numai cantitatea de gigacalorie din calorifer. Adică, dacă pui orice altă sursă de căldură în cameră, aceasta este măsurată de către repartitor”, spune Liliana Velicu, administrator de bloc.
Aceștia sunt nemulțumiți și de faptul că plătesc pentru citirea repartitoarelor . „Sunt comisioane la citire, și pentru tot blocul se percepe o sumă în plus la factură, adică aproximativ 500 de lei”, spune Cătălin Mihăilescu, locuitor din blocul Unirii 45.
FAPR atrage însă atenția că astfel de contracte sunt abuzive și nu produc niciodată efecte asupra consumatorilor de servicii. Potrivit acestei organizații, proprietarii își pot demonta singuri repartitoarele. Problema este că în această situație, proprietarii unui apartament care renunță la repartitoare în mod individual plătesc încălzirea în sistem paușal și costurile pot fi chiar mai mari. Pentru a scăpa definitiv de repartitoare, este nevoie de acordul a jumătate plus unu dintre proprietarii unei asociații unde sunt montate repartitoare.
În ce condiții se pot monta repartitoarele
Atunci când cel puțin 80% dintre locatarii unui bloc hotărăsc că vor să își monteze repartitoare de costuri pentru încălzire, asociația de proprietari trebuie să întocmească un inventar al conductelor, al coloanelor de distribuție și al corpurilor de încălzire care se află în proprietatea comună pe care îl trimit apoi firmei care se ocupă cu montarea repartitoarelor.
Un astfel de inventar poate fi realizat destul de repede, în cel mult trei zile, și este necesar pentru că pe baza lui este determinată suprafața echivalentă termic (SET – mărime convențională care caracterizează puterea termică a unui corp de încălzire/ determinată de către specialiști).
FOTO: Normă tehnică, Ordinul Președintelui ANRSC nr. 343/2010
„Practic, asociația de proprietari nu trebuie să ia decizii, să hotărască sau să învețe formule, ci doar să facă inventarul fizic al instalațiilor de încălzire din spațiile comune și să asigure montarea unui singur repartitor în aceste spații”, se explică într-un document ANRSC ce oferă detalii suplimentare legate de Ordinul nr. 343/2010.
Ce trebuie să știi despre instalarea și despre citirea repartitoarelor
Primul pas pe care trebuie să îl urmeze persoanele care vor să își monteze în imobile repartitoare de costuri de încălzire este acela de a căuta o firmă specializată în acest domeniu și să se asigure că aceasta este autorizată de ANRSC.
La finalul lunii septembrie, în Capitală existau 20 de firme care dețineau o astfel de autorizație.
Pentru a obține o astfel de autorizație, patronii acestor firme trebuie să aibă, printre altele, o bază de date care cuprinde o serie de coeficienți ai repartitoarelor, pentru toate tipurile de calorifere, pe care o pot obține contracost direct de la producătorii acestor dispozitive.
„Nimeni nu poate cumpăra repartitoare decât însoțite de baza de date. Altfel nu ai ce face cu ele”, a declarat pentru gândul Iulian Băndoiu, director al Direcției Reglementări, Licențe, Prețuri și Tarife din cadrul ANRSC.
Odată aleasă firma, pe toate caloriferele sunt montate repartitoare, într-un loc în care temperatura suprafeței respective este considerată a fi echivalentă cu temperatura medie a caloriferului, după cum se explică pe site-ul RADET București, principalul furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat din Capitală.
FOTO: RADET
Pentru instalarea acestor dispozitive nu este necesară nicio lucrare care să modifice instalațiile existente, „cu excepția faptului că robinetul dublu reglaj al corpului de încălzire se înlocuiește cu un robinet termostatic”.
După montare, citirea repartitoarelor și stabilirea cotei de încălzire este realizată, de cele mai multe ori, de către reprezentanții firmei care le-a instalat, cu acordul scris al locatarilor unui bloc, dar și cu acordul scris al asociației de proprietari.
Alte informații utile:
1. Fiecare calorifer trebuie să fie dotat, pe lângă repartitor, cu un robinet termostatat. Astfel, fiecare persoană își poate regla temperatura dorită în fiecare cameră a apartamentului.
2. În cazul în care repartitorul este acoperit cu diferite obiecte înregistrările lui pot fi influențate. „Chiar și perdelele pot denatura consumul, ducând la înregistrări mai mari”, explică cei de la RADET București.