De ce se vor sute de poștași să fie dați afară
Potrivit Oficiului Județean de Poștă (OJP) Vaslui, solicitările de disponibilizări colective au fost depuse, în general, de către factori poștali din mediul rural care încearcă să profite de cele până la 30 de salarii compensatorii acordate de către companie.
„Este surprinzător că numărul angajaților care ne solicită încetarea raporturilor de muncă este mai mare decât cel al posturilor repartizate județului Vaslui pentru a fi restructurate. Avem situații în care toți salariații unei subunități, cum este cazul Fălciului, au solicitat disponibilizarea colectivă, ceea ce ne-ar putea afecta activitatea în respectiva comunitate. Însă, toate aceste cereri vor fi analizate și nu vor fi acceptate solicitările unde există posturi unice, ce ar putea avea efect direct asupra bunului mers al activității”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX șeful OJP Vaslui, Nicuță Marcu.
În județul Vaslui, pe lângă cele peste 60 de cereri de disponibilizări colective, 70 de angajați ai Poștei Vaslui și-au dat demisia, în ultimul an, 25 dintre ei beneficiind de salarii compensatorii.
Concedierile colective fac parte din planul de redresare a Companiei Naționale Poșta Română, care de mulți ani înregistrează pierderi financiare importante an de an.
Poșta Română va disponibiliza în total 3.650 de salariați, reprezentând 11,4% din personal, cifra fiind stabilită în urma negocierilor privind aplicarea normării muncii derulate între conducerea companiei și sindicate.
În prezent, operatorul național poștal are circa 32.000 de salariați.
Un document discutat într-o ședință de Guvern indica faptul că procesul de disponibilizare va începe la 1 iulie.
Reducerea numărului de angajați va restabili echilibrul între volumul de prestații poștale și numărul de angajați ai companiei, asigurând astfel premisele creșterii competitivității Poștei pe piața de profil, liberalizată începând cu 1 ianuarie 2013.
Acționarii Companiei Naționale Poșta Română sunt Ministerul pentru Societatea Informațională – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.
Poșta este cel mai mare operator de profil și are o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de oficii poștale.
În 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei.
Bugetul Poștei Române pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei și profit zero. Compania a înregistrat în ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.
Poșta Română trebuia să fie privatizată în cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului limită, 28 mai.
Procesul de privatizare a Poștei a fost prelungit, perioadă în care societatea va fi restructurată.