De la 1 ianuarie, S-A ÎNJUMĂTĂȚIT alocația copiilor NEREZIDENȚI ai muncitorilor din Austria. MAE consideră legea discriminatorie
Ministerul pentru românii de Pretutindeni (MRP) consideră că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din Austria nu reflectă principiul egalității și nediscriminării. Ministrul Natalia Intotero promite că situația va fi discutată la reuniunile din cadrul Președinției Consiliului UE.
„Vorbim despre o lege care îi afectează nu doar pe români, ci și pe cetățenii altor state din Uniune. Așadar, este o problemă la nivel european ce trebuie abordată la nivel european și, în acest sens, avem încredere în instituțiile și mecanismele Uniunii Europene. Totodată, în cadrul reuniunilor pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le va organiza în marja deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, vom avea, cu siguranță, pe agendă situația din Austria. Românii din Diaspora oricum suferă pentru că sunt departe de copii, de familii, de țară. O lege precum cea intrată acum în vigoare în Austria nu face decât să le îngreuneze și mai mult situația. Românii au același obligații ca cetățenii din statele unde muncesc. Merită să aibă și aceleași drepturi ca aceștia,” a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
Ministerul tratează cu prioritate situația cetățenilor români care sunt afectați prin decizia autorităților de la Viena.
„Integrarea românilor de peste hotare în statele unde au ales să se stabilească și să muncească, precum și nediscriminarea acestora au reprezentat în permanență o prioritate în întrevederile și discuțiile bilaterale pe care ministrul Natalia-Elena Intotero le-a avut cu autorități centrale și locale din statele europene, inclusiv Austria. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a insistat, cu fiecare ocazie, la fiecare întrevedere cu oficialii din statele UE, asupra necesității ca românii să fie cât mai bine integrați și să aibă aceleași drepturi și obligații ca cetățenii din țările de reședință. Demnitarul a solicitat, în acest sens, sprijinul autorităților centrale și locale din statele membre,” se arată în comunicatul MRP.
MRP consideră că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai celor care muncesc în Austria nu reflectă principiul egalității și al nediscriminării, valorile comune pe care este fondată Uniunea și nici principiul „Uniți în diversitate” pe care a fost consolidat proiectul european.
Și Ministerul Afacerilor Externe consideră că legea privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, contravine legislației UE și creează o situație discriminatorie.
„Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru, în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului. Trebuie precizat că domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocațiile și deducerile fiscale pentru copiii nerezidenți ai persoanelor care lucrează în Austria, măsura neafectând copiii care locuiesc în acest stat. Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european și legislației Uniunii, prin crearea unei situații de discriminare în ceea ce privește cetățenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuții în Austria,” arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.
Atât timp cât românii care lucrează în Austria plătesc aceleași taxe ca cetățenii acestui stat, ar trebui să beneficieze și de drepturi egale, consideră MAE.
„Statul român susține ferm exercitarea libertății fundamentale de circulație în cadrul Uniunii Europene și accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate. Cetățenii români care lucrează în Austria plătesc aceleași taxe ca cetățenii acestui stat și trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceștia din perspectiva drepturilor corelative. Apartenența la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni.”
Ministerul de Externe amintește de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de jurisprudența Curții de Justiție a UE care a spus mereu că tratamentul egal al cetățenilor europeni interzice măsurile discriminatorii.
„Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili și lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință, în aceleași condiții ca cetățenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie. Subliniem că în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalității de tratament prevăzută în TFUE și în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naționalitate, ci și orice forme de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferențiere, conduc în fapt, la același rezultat”, se menționează în comunicat.
„România a fost primul stat membru care a atras atenția asupra problemelor implicate de măsurile legislative austriece vizând introducerea mecanismului de indexare a alocațiilor pentru copii. În acest sens, au fost întreprinse demersuri politico-diplomatice la toate nivelurile, atât pe componenta bilaterala, cât și în discuțiile cu oficialii europeni. În toate aceste demersuri, România a subliniat, în mod constant, necesitatea menținerii prevalenței principiului egalității cetățenilor UE, caracterul fundamental al dreptului la liberă circulație și necesitatea respectării imperativului beneficiilor similare la contribuții egale la nivelul tuturor statelor membre,” arată reprezentanții Ministerului de Externe.
„Subiectul se află, în continuare, pe agenda de discuții cu reprezentanții celorlalte state membre, în special Austria și țările cu interese similare României, precum și cu instituțiile UE, în special Comisia Europeană. MAE va continua să sublinieze în discuțiile la nivel bilateral și european caracterul neechitabil și contrar valorilor UE al recentei legi austriece. Autoritățile române vor continua demersurile pe lângă Comisia Europeană și vor face apel la toate instrumentele disponibile, potrivit legislației UE.”
Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu a declarat, duminică seară la Digi 24, că Guvernul ia în considerare să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
„Pentru unii, chiar s-au mărit alocațiile, pentru cei din Suedia, iar pentru alții s-au redus, în funcție de veniturile din țara respectivă. Este un caz clar de discriminare, pentru că românii care locuiesc în Austria plătesc impozite și taxe ca orice alt cetățean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luăm în considerare posibilitate să ne adresăm Curții Europene de Justiție pe această temă”, a afirmat Meleșcanu.
Parlamentul austriac a adoptat o lege privind indexarea alocațiilor pentru copiii din străinătate ai cetățenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.
Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.
După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).