De la 1 mai, o nouă bancă în România, după fuziunea a două instituții financiare

Publicat: 01 05. 2017, 13:37

Implementarea efectivă a fuziunii presupune o serie de procese complexe care se desfășoară între 28 aprilie și 2 mai 2017, procese ce vor determina întreruperi temporare în furnizarea anumitor servicii.

Astfel, „ATM-urile localizate în cadrul sucursalelor celor două bănci nu vor fi afectate de procesul de integrare, orice schimbare intervenită fiind comunicată clienților în timp real pe site-ul dedicat fuziunii: www.fuziune.patriabank.ro. Odată cu implementarea efectivă a fuziunii în data de 1 mai 2017, intră în vigoare noile Condiții Generale Bancare aplicabile tuturor clienților băncilor fuzionate”, se arată într-un comunicat al celor două instituții de credit.

Cele două bănci recomandă tuturor clienților să se asigure că au intrat în posesia noului card, că au retras numerar suficient pentru a le servi nevoilor care pot apărea în perioada întreruperii temporare a funcționării cadurilor, precum și că și-au informat angajatorul, în cazul persoanelor fizice, și partenerii, în cazul persoanelor juridice, asupra noilor conturi IBAN valabile de la data fuziunii.

Pe site-ul dedicat, precum și pe site-ul www.patriabank.ro, informațiile se actualizează în timp real, clienții putând consulta toate detaliile și calendarul principalelor momente premergătoare fuziunii.

De asemenea, „programul Departamentului Relații Clienți este extins în perioada 25.04-15.05.2017 (de luni până vineri, în intervalul orar 8.30-20.00), inclusiv în zilele premergătoare fuziunii, în week-end și luni, respectiv în perioada 29.04-01.05.2017 (în intervalul orar 9.00-17.00) astfel încât clienții să poată intra în legătură cu banca pentru orice detalii suplimentare la numărul de telefon: 0800 410 310 (004 0372271403 – număr internațional) sau prin e-mail la info@patriabank.ro. Mai mult, întrucât este estimată o creștere a numărului de apeluri și a timpului de așteptare pentru a intra în legătură cu reprezentanții Departamentului Relații Clienți, chiar și cu suplimentarea numărului agenților, clienții pot trimite un SMS la 1829 cu textul FUZIUNE și vor fi contactați în scurt timp”, se mai arată în comunicat.

Patria Bank și Banca Comercială Carpatica vor deveni o singură instituție bancară, care va continua să fie listată la Bursă și va purta numele de Patria Bank; noua bancă va fi prezentă în 73 de orașe la nivel național, prin 111 sucursale, are peste 240.000 de clienți și 3,816 miliarde de lei în active.

În primăvara anului 2016, Patria Bank a devenit acționarul majoritar al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), cu o deținere de peste 64% din acțiunile BCC, aceasta din urmă devenind membră a Grupului Patria Bank care are ca acționar majoritar fondul de investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF). În urma fuziunii, noua bancă se va concentra pe segmentul de retail. Acțiunile băncii rezultate din fuziune vor continua să fie listate la Bursa de Valori București.

Proiectul de fuziune al Băncii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit în data de 29 noiembrie 2016 aprobarea prealabilă din partea Băncii Naționale a României, ceea ce a permis demararea formalităților finale de înregistrare a noii bănci, aprobare survenită în data de 21 aprilie 2017 (prin hotărârea Curții de Apel București) și derularea operațiunilor necesare pentru integrarea efectivă.

Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF) este un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Grupul Patria Bank include Patria Bank, Banca Comercială Carpatica, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management și SAI Intercapital Invest.