De la inflație de aproape 300% pe an, la mai puțin de 1% în 22 de ani. Cum a ajuns România să aibă într-un an inflația dintr-o singură zi din 1993
Anul 2014 a adus inflația anuală la un minim istoric neașteptat de 0,83%, după aproape un sfert de secol de capitalism, marcat de trei recesiuni și de trei periÂoade de creștere, scrie Ziarul Financiar.
A fost pentru prima oară când rata anuală a inflației a coborât sub 1% după ce la începutul anilor ’90 era hiperÂinÂflație galopantă. Astfel, după ce s-a luptat mai bine de 20 de ani cu prețurile mari, BNR poate să ajungă în siÂtuația de a încerca să evite deflația.
Analiștii au anticipat accelerarea procesului de dezinflație în 2014, care să ducă inflația la o rată anuală situată sub limita inferioară a intervalului țintei staÂționare a BNR de 2,5% ± un punct procentual. Însă, scăderea inflației anuale până la 0,83%, după ce în decembrie
S-a înregistrat o inflație lunară de -0,1%, a luat prin surprindere pe toată lumea. BNR a ratat astfel ținta de inflație, după ce a atins de trei ori acest obiectiv (în anii 2006, 2011 și 2013) de când a adoptat strategia de țintire a inflației ca principal obiectiv monetar, în august 2005.
SpecÂtrul deflației planează ameninÂțător și asupra altor state din UE. Rata inflației din zona euro a coborât deja în teritoriu negativ în decembrie pentru prima oară din septembrie 2009, potrivit EuroÂstat, ca urmare a scăderii prețului petrolului și a înÂceÂtinirii ritmului de creșÂtere a economiilor din zona euro.
Analiștii de la Raiffeisen Bank apreciază că o mutare temporară a ratei anuale a inflației în teritoriul negativ nu este exclusă în acest an. Iar Aurelian Dochia, analist economic, susține că BNR începe să fie puțin atentă la acest aspect și se află în situația paradoxală de a evita deflația.