De unde vine Crăciunița care intră în casele românilor de Sărbători

Publicat: 25/12/2013, 10:22
Actualizat: 20/03/2019, 15:41

Crăciunița sau Steaua Crăciunului a devenit în ultimii ani un simbol al Sărbătorilor de iarnă și pentru români. Fie că le oferă cadou, fie că aleg să-și împodobească locuințele cu ele, românii cumpără în această perioadă zeci de mii de astfel de flori. Proprietarii de sere care au simțit potențialul acestei afaceri, dar mai ales florăriile și lanțurile de hipermarketuri și magazinele de bricolaj profită acum din plin. O crăciuniță pleacă din seră la prețul 12-15 de lei și este vândută în florării și în marile magazine cu 25-30 de lei.

Afacere cu crăciunițe într-o localitate prahoveană

În Gherghița, prahoveanul Cătălin Dumitrache a transformat pasiunea pentru flori într-o mică afacere de familie. Are trei sere, iar ideea de a cultiva crăciunițe i-a venit acum patru ani. La început a fost reticent pentru că aceste plante sunt mai „pretențioase” și pot da bătăi de cap florarilor. Acesta este și motivul pentru care nu foarte mulți se încumetă să le cultive.

„Noi în primul an am avut undeva la 700 de bucăți, pe urmă în al doilea an nu am mai făcut pentru că ni s-a părut că este cam greu, iar apoi în al treilea și în al patrulea an am făcut mai multe”, a declarat pentru gândul Călin Dumitrache.

FOTO: floriinghiveci.wordpress.com – serele de flori de la Gherghița

Anul acesta în serele sale, unde se lucrează în familie, au crescut peste 4.000 de Crăciunițe, în momentul de față 75% din ele fiind vândute deja și trimise în piețe și în florării din București, Buzău, Prahova, Călărași și Târgoviște.

„Nu vreau să fac mai multe deocamdată. Este vorba printre altele de spațiu. Trebuie să fac mai multe culturi și nu pot să umplu totul cu crăciunițe și să zic pe urmă din ianuarie că mă apuc de alte produse pentru că este târziu”, explică prahoveanul.

Prețul en-gros al unui ghiveci cu Steaua Crăciunului crescută la Gherghița pornește de la 15 lei și poate ajunge până la 30 de lei, în funcție de mărimea acestuia și de cât de dezvoltată este planta. Cu 15 lei poate fi cumpărată o plantă cu o înălțime de 50 – 55 de centimetri, cele de 25 – 30 de lei având un ghiveci mai mare și fiind dezvoltate aproape dublu.

FOTO: floriinghiveci.wordpress.com – serele de flori de la Gherghița

Dumitrache spune că în momentul de față nu se pune problema realizării unui profit de pe urma acestor plante de sezon, banii fiind folosiți pentru modernizarea serelor unde în restul anului cresc mușcate, petunii, sporul casei, regina nopții, panseluțe și flori de piatră. „Nu e chiar așa de simplu, am luat un ghiveci cu flori și într-un an m-am îmbogățit. Sunt investiții mari”, susține florarul.

Florăriile băcăuane cu seră de crăciunițe

Circa 2.000 de ghivece cu Steaua Crăciunului au crescut și în sera lui Ion Tiron, din județul Bacău. Plantele au ajuns în cele două florării pe care acesta le deține în Piatra Onești și în Târgu Ocna, dar și pe rafturile mai multor magazine din Adjud, Bacău și Iași.

Bărbatul a pus bazele afacerii pe care o conduce astăzi în urmă cu 15 ani, iar în urmă cu opt ani a amenajat și sera pentru flori. De patru ani, Tiron a început să cultive aici crăciunițe, inițial acesta începând cu 500 – 600 de bucăți.

FOTO: gardeniaonesti.ro – sera din Bacău unde se cultivă crăciunițe

„La început, când le-am văzut la distribuitorii noștri, nu am fost foarte încrezător. Am luat două-trei și le-am încercat pe piață. Cu timpul le-au înțeles și românii noștri și le-au plăcut”, a declarat Tiron pentru gândul. El a explicat că, din cauza influențelor din vest, Steaua Crăciunului a luat cu timpul locul plantei Schlumbergera, cu flori asemănătoare clopoțeilor, de culoare cyclam, cunoscută ca Nu mă deranja, pentru că nu trebuie să îi schimbi locul fiind extrem de sensibilă, și care înflorește în preajma Crăciunului. .

FOTO: gardeniaonesti.ro – sera din Bacău unde se cultivă crăciunițe

Băcăuanul este dezamăgit de vânzările de crăciunițe de anul acesta și se teme că va rămâne cu ghivece în sera de care se ocupă alături de doi angajați. Cel mai probabil, anul viitor va cultiva mai puține.

Prețul en-gros al crăciunițelor din Bacău este de 12 lei pe ghiveci. În florăriile proprii, Tiron vinde florile cu 20 – 25 de lei pe ghiveci, în funcție de gradul de dezvoltare a plantelor. În scurt timp, în sera sa locul crăciunițelor va fi luat de zambile, mușcate, primula și de flori de cyclamen special cultivate pentru lunile de primăvară.

Steaua Crăciunului, cultura preferată a unei familii arădene de florari

O familie din Arad cultivă de patru generații plante decorative. De aproape zece ani Ladislau și Angelica Palasthy cultivă și crăciunițe, flori pe care le-au văzut pentru prima oară în Germania.

„La început aveam solarii improvizate, dar după vreo trei ani am decis să facem o afacere de familie din asta și am investit banii din două case vândute pentru a construi o seră modernă, cu instalații automatizate”, a declarat Angelica Palasthy pentru Mediafax.

FOTO: mediafax.ro – sera de la Arad unde se cultivă crăciunițe

„Sunt mai multe culturi pe care le-am fi putut alege pentru iarnă, dar am preferat crăciunițele pentru că ele ne dau o satisfacție suplimentară. Sunt foarte frumoase, iar când te uiți la ele simți că se apropie cele mai așteptate sărbători din an. Nu poți să nu zâmbești când le vezi într-o încăpere”, a mai spus ea.

Anul acesta au crescut în sera arădenilor de 4.000 de metri pătrați, din butași aduși din Olanda, circa 10.000 de astfel de flori. De aici ele au fost livrate către florării și magazine din întreaga țară.

FOTO: mediafax.ro – sera de la Arad unde se cultivă crăciunițe

Steaua Crăciunului se vinde la Arad cu un preț de 10 lei pe ghiveci, dar ajunge să fie cumpărată de pe rafturile magazinelor chiar și cu 30 de lei.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?