Prima pagină » Economic » Dean Thompson, la Gala ZF: România are potențial de afaceri, trebuie să investească în infrastructură, educație

Dean Thompson, la Gala ZF: România are potențial de afaceri, trebuie să investească în infrastructură, educație

Dean Thompson, la Gala ZF: România are potențial de afaceri, trebuie să investească în infrastructură, educație
România are potențial mare de afaceri și investiții, dar sunt necesare investiții suplimentare în infrastructură și în educație, a declarat, la Gala ZF, Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA, pledând pentru reducerea birocrației și pentru un mediu antreprenorial stabil.

Prezent la Gala Ziarului Financiar, Dean Thompson i-a salutat în limba română pe cei prezenți și a mulțumit pentru invitație, prezentând scuze că va trebui să rostească discursul în limba engleză.

„România are un mare potențial de a transforma antreprenoriatul și noile tipuri de afaceri în surse esențiale de creștere economică. Dar oamenii de afaceri nu pot face acest lucru de unii singuri. Cei americani nu au făcut-o singuri. Președintele Barack Obama le-a spus o dată antreprenorilor: «dacă ați avut succes, nu ați ajuns aici de unii singuri; când avem succes este datorită inițiativelor individuale, dar și pentru că facem lucrurile împreună». Se referea la rolul-cheie al Administrației americane în furnizarea infrastructurii și educației, pentru a le permite companiilor și indivizilor să asume riscuri. După al II-lea Război Mondial, Administrația SUA a investit masiv atât în infrastructură concretă – șosele, poduri, autostrăzi – dar și în cercetarea tehnologică – în Internet, în sisteme de poziționare globală (GPS). Datorită acestor investiții, Administrația SUA a deschis drumul pentru inovații precum emailul, Google, iPhone, Facebook sau Uber”, a declarat Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA.

„Aplaud România pentru măsurile luate în sensul îmbunătățirii climatului de investiții. Potrivit raportului Băncii Mondiale referitor la facilitarea investițiilor, deschiderea unei afaceri în România necesită opt zile și cinci proceduri în anul 2015, spre deosebire de zece zile și șase proceduri în 2013”, a notat oficialul american.

„Cu toate acestea, investițiile în educație rămân încă la un nivel scăzut. Laud decizia ministrului Educației în exercițiu de a suplimenta bugetul destinat educației de la 4% din PIB în 2015 la 4,5% din PIB în 2016. Totuși, bugetul încă este cu mult sub media de 5,4% din PIB alocată educației la nivelul Uniunii Europene. Aș vrea să evidențiez importanța educației prin repetarea unui proverb citat de cel mai recent antreprenor al lunii: „Dacă vrei un an de prosperitate, cultivă grâu. Dacă vrei zece ani de prosperitate, plantează copaci. Dacă vrei o sută de ani de prosperitate, educă oameni”, a continuat diplomatul american.

„Antreprenoriatul poate conduce România spre prosperitate. Dar antreprenoriatul este un efort riscant, iar eșecul este un rezultat foarte probabil, nu există garanția succesului. Riscurile și recompensele merg împreună; cu toate acestea, există modalități care facilitează efectele unui eșec. O educație solidă este cea mai bună plasă de salvare pentru antreprenoriat, fiind esențială pentru oferirea competențelor de care oamenii au nevoie într-o economie de piață. Investițiile în educație sunt investiții în antreprenoriat și invers; investițiile în educație sunt investiții în inovare și în creștere economică. Educația trebuie să fie mai mult decât învățare pasivă; tinerii trebuie învățați să rezolve probleme, să aibă gândire critică și să asume riscuri”, a subliniat Dean Thompson.

„Prin introducerea gândirii critice în curriculumul școlar, România poate construi în continuare pe o fundație care este deja solidă în domeniile matematicii, altor științe și tehnologiei. Nivelul educației nu este întodeauna esențial în antreprenoriat – atât Bill Gates, cât și Mark Zuckerberg au abandonat colegiile pentru a crea companii care au schimbat paradigmele -, dar accentul timpuriu pe gândirea creativă și încrederea oferită de o bază academică solidă facilitează asumarea riscurilor. Un om de afaceri cu educație solidă se poate baza mereu pe capacitățile proprii în vremuri complicate”, a apreciat Dean Thompson.

„Mai important decât investițiile în infrastructură și decât educația este rolul instituțiilor guvernamentale în crearea unui mediu stabil, previzibil și transparent pentru construirea viitoarelor afaceri. Oamenii nu vor asuma riscuri (iar băncile nu vor acorda credite) dacă nu se asigură că regulile jocului nu se vor schimba peste noapte, dacă nu vor ști că o investiție făcută astăzi va avea timp să crească și să prospere. Prin simplificarea procesului birocratic, România va multiplica nu doar numărul noilor proiecte de afaceri, ci și numărul afacerilor de succes”, a subliniat diplomatul american.

Dean Thompson a fost invitatul special al Galei ZF, evenimentul fanion al publicației, care sărbătorește 17 ani de la lansare. Tema ediției din 2015 a Galei ZF este „ZFuture – mereu tânăr și antreprenor”.

„ZFuture – mereu tânăr și antreprenor” este demersul prin care ZF susține o nouă generație de antreprenori români care trebuie să ducă business-ul românesc înainte, așa cum predecesorii lor, acum 17 ani, s-au lansat în afaceri fără să știe unde vor ajunge.

Citește și