Grupul Debenhams ar putea fi primul mare retailer străin care se întoarce în România, după ce în 2012 a tras obloanele magazinelor cu pierderi de 4,4 milioane de euro. Potrivit unor surse din piață, britanicii negociază deja un contract de închiriere cu proprietarii unui mall bucureștean. Reprezentanții retailerului de articole vestimentare contactați de gândul se rezumă însă doar la a spune că sunt dornici să revină în țara noastră.
„Nu avem niciun magazin nou de anunțat pentru România”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt Debenhams. „Suntem foarte dedicați obținerii reprezentării pentru Debenhams în România atunci când va apărea oportunitarea potrivită „, ne-a mai explicat reprezentantul retailerului britanic.
Primul magazin al brandului vestimentar, care cuprinde 240 de magazine aflate în 28 de state, ar putea fi deschis în primul centru comercial din țara noastră – București Mall Vitan, deținut în prezent de un grup din Turcia, potrivit unor surse din piața de retail citate de Mediafax.
FOTO: Publimedia/Victor Ciupuliga
Britanicii ar rescrie astfel începutul istoriei lor în România, mall-ul din Capitală fiind și cel care a găzduit primul magazin Debenhams, deschis în anul 2007 prin franciză de compania RTC Holding, condusă de omul de afaceri Octavian Radu.
Octavian Radu, controla prin Rafar – divizia de retail cu îmbrăcăminte a RTC, șase magazine Debernhams amplasate în București, Constanța, Cluj și Oradea. El acuza, totodată, scăderea de puterii de cumpărare în contextul crizei și dezvoltarea agresivă a unor branduri competitive, ca Zara sau H&M, pentru insuccesul Debenhams în România.
FOTO: Publimedia/Victor Ciupuliga
Prin Rafar, omul de afaceri avea drepturi de franciză și reprezentare și pentru alte mărci cunoscute, precum Aldo, Bruno Magli, Fratelli Rossetti și Olsen.
Ar putea veni Debenhams, dar pleacă Gap și Obi
Dacă cei de la Debenhams ar putea vedea în România o oportunitate bună pentru dezvoltare, al treilea cel mai mare retailer de modă din lume – Gap, a decis la începutul anului să părăsească țara noastră.
Ultimul magazin al brandului american, ce concurenză în lumea modei, după cifra de afaceri, cu Inditex (grupul ce controlează mărci ca Zarra, Pull&Bear sau Masimo Dutti) și H&M, s-a înschis anul acesta și era amplasat în Băneasa Shopping City.
FOTO: Justin Sullivan/Mediafax Foto/AFP
Americanii au intrat pe piața locală de retail în anul 2009 și aveau o rețea ce cuprindea doar trei magazine amplasate în Sun Plaza, Băneasa Shopping City și în Plaza România.
Retailerul de articole vestimentare nu este singurul care și-a anunțat ieșirea de pe piața din România în 2014. Germanii de la OBI își golesc rafturile chiar în aceste zile, după ce au investit 30-40 de milioane de euro pentru a-și construi o rețea cu șapte magazine în București, Pitești, Ploiești, Arad, Oradea și Sibiu.
Retailerul de bricolaj partea grupului Tengelmann, care a înregistrat anul trecut vânzării medii de 5,4 milioane de euro pe fiecare magazin și a avut 550 de angajați, va face loc în câteva dintre spațiile sale unor noi magazine cu articole pentru copii ale grecilor de la Jumbo.
România, atractivă pentru retailerii de jucării
După ce la finalul anului trecut pe piața din România a intrat, în franciză, retailerul elen de jucării și de articole pentru copii Jumbo, anul acesta și-au anunțat prezența și cei de la Maxi Toys.
Franciza Maxi Toys este deținută de Nicoro Trading, un distribuitor de profil, iar primul magazin al brandului belgian va fi deschis în centrul comercial Militari Shopping din București pe data de 20 iulie.
Care au fost cele mai importante mișcări de pe piața de retail din ultimii ani
2014
– Se anunță posibila întoarcere a retailerul de modă Debenhams în România. Britanicii aveau 29.000 de angajați în 2012 și raportau anul trecut venituri de circa 3,5 miliarde de euro.
Debenhams curpinde 240 de magazine, situate în 28 de țări, în care se vând articole și branduri în exclusivitate realizate de designeri internaționali.
– Unul dintre cei mai mari retaileri de jucării din Europa, Maxi Toys, întră pe piața locală.
– Francezii de la Auchan iau în vedere posibilitatea de a lansa în România magazine Nasha Raduga, un concept cu care se extind în Rusia. Un astfel de hipermarket ar fi destinat orașelor mici și ar urma să cuprindă, în special, produse marcă proprie.
– Retailerul german de bricolaj OBI renunță la rețeaua de magazine din România.
– Al treilea cel mai mare retailer de modă din lume – Gap – părăsește țara noastră.
– Retailerul german de bricolaj Praktiker anunță vânzarea operațiunilor din România către Search Chemicals, o companie deținută de omul de afaceri turc Omer Susli. Rețeaua Praktiker deținea în țara noastră 27 de magazine.
– Retailerul austriac de bricolaj bauMax își vinde cele 15 magazine din România grupului Adeo, care deține în țara noastră Leroy Merlin. Austriecii au înregistrat pierderi de 126 de milioane de euro în 2012, după ce și-au extins rețeaua în Europa de Est.
– Kingfisher, cel mai mare retailer de bricolaj din Europa, face o oferă de 275 de milioane de euro pentru a prelua de la francezi Mr Bricolage. Rețeaua Mr Bricolage cuprinde în România trei magazine.
– Magazinele Angst ies din contractul de franciză cu francezii de la Carrefour. Cele 22 de magazine nu mai funcționează sunt franciza Express.
– Rețeaua franceză de retail Carrefour iese din insolvență, după ce Curtea de Apel respinge cererea GSL Logistic de plată a unei datorii de 180.000 de euro.
2013
– Sprider închide întreaga rețea de magazine din România, după ce reprezentanța retailerului de modă din Grecia intră în insolvență. Sprider Stores investise mai bine de 20 de milioane de euro pentru a-și deschide magazinele în țara noastră și intrase pe piață în anul 2007.
– Britanicii de la Kingfisher achiziționează 15 magazine Bricostore pentru suma de 41,5 milioane de euro, la care se adaugă o serie de datorii preluate și șterse. În 2014, au fost redeschise două foste magazine Bricostore rebranduite Brico Depot.
– Se deschide primul magazin al retailerului de articole pentru copii Jumbo. Acesta are o suprafață de 13.000 de metri pătrați și este amplasat în Timișoara.
– Se deschide primul showroom Sport Depot din România. Retailerul de articole sportive alege pentru acest proiect una dintre clădirile de birouri din Pipera.
– Profi preia șase magazine ale firmei Alimrom Trading din Cluj-Napoca, iar tranzacția este autorizată de reprezentanții Consiliului Concurenței.
– Rețeaua Penny Market XXL, prezentă în țara noastră din anul 2001, parte a grupului Rewe, se transformă în XXL Mega Discount.
– Carrefour România intră în insolvență la cererea unui furnizor. GSL Logistic, distribuitor de scutece și de accesorii pentru copii și pentru adulți, susținea că cei de la Carrefour aveau datorii de 180.000 de euro.
2012
– Retailerul francez de modă Kiabi iese de pe piața din România, unde era prezent din 2009 cu șase magazine.
– Cele șase magazine Debenhams din țara noastră sunt închise.
– Auchan România semnează acordul de preluare a magazinelor real. Tranzacția a fost finalizată în 2013. Tot atunci au început și remodelările magazinelor real și transformarea acestora.
– Retailerul german de bricolaj Praktiker începe să închidă unele dintre magazinele pe care le deține în România, după ce anunța inițial că nu vrea să renunțe la filiala din țara noastră.
– Profi cumpără șase magazine de la proprietarii lanțului de supermarketuri Alcomsib din Sibiu.