Decizia Autoritătății de Supreveghere Financiară privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial, astfel că păgubiții City Insurance pot depune, de luni, cereri de plată sau de restituire a primei, și pot primi banii, conform noilor reglementări aprobate în Guvern, la 60 de zile de la această dată. În decizia de peste 80 de pagini a autorității de reglementare sunt detaliate faptele contravenționale pe care le-a descoperit. Situația de City Insurance este cercetată în mai multe dosare, atât de către DIICOT și DNA, cât și de Parchetul General.
Decizia privind retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare – Reaigurare City Insurance, cu peste 3 milioane de polițe RCA, constatarea stării de insolvenți și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia, luată de Consiliul ASF vineri, 17 septembrie, publicată în Monitorul Oficial nr. 921 de luni, 27 septembrie.
Astfel, conform noilor prevederi adoptate în ședința de miercurea trecută – OUG 102/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților și pentru modificarea altor acte normativeși intrate în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 916 de vineri, 24 septembrie, păgubiții pot depune cereri și pot primi bani mai repede, iar cuantumul plafonului a fost mărit.
„Ordonanța de urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăți către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioadă semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale căi de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment”, conform documentului publicat în Monitorul Oficial nr. 916 de vineri .
În ceea ce privește cuantumului plafonului, s-a majorat această despăgubire de la 450.000 la 500.000 de lei pentru fiecare poliță în parte și nu se întâmplă ca până acum, când primeai 450.000 de lei ca persoană, indiferent de câte polițe aveai”, după cum a detaliat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, după ședința de miercuri.
În documentul publicat, ASF detaliază rezultatul controalelor. De amintit că sunt în derulare mai multe anchete ale procurorilor. Joi, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat că ridică obiecte și înscrisuri de la sediul „City Insurance SA” în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal. Descinderea are loc în dosarul pornit la nivelul Parchetului General după ce actuala conducere a ASF a făcut o plângere în care a reclamat o serie de probleme legate de modul în care conducerea companiei de asigurări a respectat legislația.
În paralel sunt anchete la DIICOT și DNA, conform informațiilor Gândul, una depusă chiar de Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, la DIICOT, pe numele unor angajați, potrivit surselor Gândul, pentru grup infracțional, fals, înșelăciune, uz de fals și delapidare. Pe de altă parte, ASF a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție împotriva City Insurance, și asta încă din ianuarie, înainte de retragerea autorizației de funcționare.
Reprezentanții FGA au explicat lunea trecută că, potrivit legii, de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României creditorii de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A pot depune cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă.
Într-o material informativ de vineri, reprezentanții au subliniat că, în prezent, contractele de asigurare încheiate cu Societatea CITY INSURANCE SA rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:
Pot fi denunțate doar polițele pentru care nu sunt înregistrate daune, în perioada anterioară datei denunțării.
În privința încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment.
Pași de făcut pentru denunțarea polițelor, potrivit reprezentanților FGA:
Completați Cererea de denunțare a contractelor de asigurare. Documentul este disponibil pe site-ul SAR City Insurance SA, respectiv: www.cityinsurance.ro
Transmiteți cererea de denunțare la SAR City Insurance SA, pe adresa de E-mail dedicată: [email protected].
Transmiteți la FGA o Cerere de plată- Anexa 9-Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă (disponibilă pe www.fgaromania.ro),pe adresa de E-mail: [email protected] , însoțită de următoarele documente:
FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării, se arată în documentul elaborat.