Declaraţia UNICĂ se trasformă. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş: „Înainte de toate, se elimină estimatul”

Publicat: 12 08. 2024, 14:29
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş / Sursa foto: Facebook

Actuala Declaraţie Unică este pe cale să se transforme în Declaraţie Unică Inteligentă sau Digitală, numele nu este încă bătut în cuie, urmând ca anul viitor să fie unul de tranziție între cele două sisteme de declarare, după cum a anunțat ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, într-un interviu pentru Profit.ro. Potrivit oficialului, principala schimbare ar urma să fie se va renunţa la mecanismul de estimare a venitului. În plus, noua declaraţie va avea câmpuri precompletate, cu unele calcule deja făcute, porninind de la datele pe care sistemul informatic le va extrage din toate modulele şi bazele de date ale ANAF în cazul fiecărui contribuabil, precum e-Factura, e-TVA sau e-Transport.

O nouă versiune a Declarației Unice este în lucru la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, după cum a dezvăuit șeful instituției, în interviul pentru Profit.ro.

Potrivit sursei citate, în prezent se analizează dacă noul formular se va numi Declaraţia Unică Inteligentă sau Declaraţia Unică Digitală.

„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declaraţia Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar aşa intenţionăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăţi. Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei. Declaraţia Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport”, a explicat ministrul Finanțelor.

Potrivit ministrului Finanțelor, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declaraţia Unică Inteligentă şi valoarea facturilor înregistrate în e-Factură, din moment ce, pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura ar urma să includă toate datele pentru cheltuielile înregistrate.

Când ar urma să devină operațională

„Dacă o persoană fizică a făcut o achiziţie şi are o cheltuială înscrisă în Declaraţia Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plăteşte impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur şi simplu extragem datele. Va fi precompletat şi vei putea modifica după aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor spune că vede operaționale aceste declarații posibil de aplicat cu veniturile aferente anului 2025, deci undeva în mai 2026.

„În 2025 vrem să avem tranzitoriu Declarația Unică Digitală cu eliminarea estimatului. Ar fi în favoarea PFA. Apoi, în următorul an să fie operațional tot”, a spus ministrul pentru Profit.ro.

Citiți și:

Marcel Ciolacu l-a CHEMAT la Guvern pe ministrul Finanțelor. Sunt discuții despre reducerea cheltuielilor

De ce se laudă Marcel Boloș cu sumele colectate de ANAF / Finanțele, sub conducerea lui, adună în total mai puțin decât veniturile programate