Prima pagină » Economic » Deficitul bugetar a fost de 1,05% după 5 luni, cu 0,18 puncte sub perioada similară 2012

Deficitul bugetar a fost de 1,05% după 5 luni, cu 0,18 puncte sub perioada similară 2012

Deficitul bugetar a fost de 1,05% după 5 luni, cu 0,18 puncte sub perioada similară 2012
Deficitul bugetar a fost după primele cinci luni de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic față de finele lunii aprilie și cu 0,18 puncte sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, încadrându-se în limitele agreate cu organismele internaționale și în prognoza pentru 2013

Deficitul bugetar a fost după primele cinci luni de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic față de finele lunii aprilie și cu 0,18 puncte sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, încadrându-se în limitele agreate cu organismele internaționale și în prognoza pentru 2013, scrie Mediafax.

„Execuția lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, în principal datorită plății anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, de circa 81,1 miliarde lei, reprezentând 13,0 % din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

Încasările din impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale au urcat cu 9,7%, respectiv 3,6%, datorită creșterii veniturilor salariale în urma reîntregirii salariilor personalului bugetar și a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

De asemenea, colectările de TVA au înregistrat un avans de 6% față de intervalul similar din 2012, Finanțele spunând că încasările nu au fost afectate de măsura plății TVA la încasare.

Pe zona accizelor a fost cobsemnată o creștere de 6,3%, ca efect al majorării accizei la motorină și al cursului de schimb luat în calcul la plata taxelor, dar și ca urmare a implementării unor reforme administrative de îmbunătățire a colectării.

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza regularizării plăților efectuate de băncile comerciale.

Administrațiile locale au avut creșteri la veniturile din impozite și taxe pe proprietate cu 8,9% și la venituri nefiscale cu 3,9%.

„Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate înregistrează în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,4% din PIB, dar își mențin evoluția ascendentă, fiind cu 37% mai mari față de cele din luna precedentă”, se menționează în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat, care au cumulat 87,6 miliarde lei, reprezentând 14,1% din PIB, au avansat cu 3,4%.
S-au înregistrat creșteri ale cheltuielilor de personal cu 19,5%, după reîntregirea salariilor personalului bugetar, ale cheltuielilor cu cu bunuri și servicii (6,1%), ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autoritățile locale și a plăților din fondul național de sănătate, al subvențiilor (5,4%), însă plățile pentru dobânzi s-au redus cu 0,2%.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).

„În cheltuielile bugetului general consolidat sunt incluse și 800 milioane lei, reprezentând plați din împrumuturile din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezorerie Statului contractate de la Ministerul Finanțelor Publice de către unitățile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor”, se mai arată în comunicat.

Raluca Ghinea, [email protected]

Citește și