Prima pagină » Economic » Deficitul comercial al MARII BRITANII a atins în iunie un NIVEL RECORD

Deficitul comercial al MARII BRITANII a atins în iunie un NIVEL RECORD

Deficitul comercial al MARII BRITANII a atins în iunie un NIVEL RECORD
Exporturile Marii Britanii au scăzut puternic în iunie și au majorat deficitul comercial la un nivel record, evidențiind problemele economiei britanice în încercarea de a ieși din recesiune într-un moment de încetinire la nivel global.

Exporturile Marii Britanii au scăzut puternic în iunie și au majorat deficitul comercial la un nivel record, evidențiind problemele economiei britanice în încercarea de a ieși din recesiune într-un moment de încetinire la nivel global, informează Mediafax, citând Financial Times.

Exporturile totale au scăzut cu 4,6% în iunie, față de mai, cu un declin mai accelerat, de 8,4%, în cazul bunurilor, în timp ce importurile s-au redus cu numai 0,7%.

Deficitul comercial total a avansat astfel de la 2,7 miliarde de lire sterline în mai la 4,3 miliarde de lire sterline în iunie, cel mai ridicat nivel înregistrat până în prezent și peste așteptările economiștilor.

„Chiar dacă este tentant să dai vina pe criza din zona euro, deteriorarea a fost generată de majorarea deficitului cu țări din afara UE”, a afirmat Vicky Redwood, economist la Capital Economics.

Exporturile de bunuri către zona euro au scăzut cu 7,1%, iar cele către țări din afara Europei cu 9,6%. Declinul a fost determinat mai ales de diminuarea livrărilor de produse chimice, produse petroliere către SUA și mașini către China.

Datele slabe privind deficitul comercial vin după ce Banca Angliei a înrăutățit, miercuri, prognoza economică a țării, la stagnare, de la un avans de 0,8%, cât anticipa anterior.

Biroul de statistică a avertizat, însă, că datele comerciale, volatile și supuse revizuirilor în cele mai bune situații, au fost afectate de ziua liberă suplimentară din iunie, acordată pentru jubileul reginei Marii Britanii. Pe o perioadă de trei luni, exporturile au înregistrat un declin de numai 2,7% în trimestrul al doilea, iar importurile au stagnat.

Citește și