Deflația este un pericol pentru Europa, dar în SUA ar putea un efect favorabil asupra economiei
„Deflația rea slăbește creșterea. Deflația bună susține creșterea”, a arătat într-un raport Nancy Lazar, co-fondator și partener la compania Cornerstone Macro.
Știrea este o veste bună pentru investitorii americani. Miliardarul Paul Tudor Jones, unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri, a afirmat pe 20 octombrie că acțiunile americane vor avea performanțe mai bune decât acțiunile de pe alte piețe, până la sfârșitul anului, potrivit unor persoane care l-au auzit vorbind la conferința Robin Hood Investors din New York, la care publicul nu a avut acces.
Un alt manager de fonduri, David Tepper, care conduce Appaloosa Management, cu active de 20 de miliarde de dolari, a afirmat o zi mai târziu, la aceeași conferință, că investitorii ar trebui să înceapă sa parieze împotriva euro, potrivit unor surse.
Indicele american Standard&Poor”s 500 a crescut cu 6,3% în acest an, în timp ce Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,3%.
De la începutul acestui an, euro s-a depreciat cu 7,8% față de dolar.
Titlurile Trezoreriei SUA au înregistrat în acest an o creștere de 5,3%, comparativ cu 7,6% în cazul obligațiunilor germane și 15% în cazul celor elene, potrivit Bloomberg World Bond Indexes.
„Statele Unite au cele mai bune cărți, în timp ce Europa are cărți proaste”, a spus Jamie Dimon, director general al JPMorgan Chase, la un eveniment organizat săptămâna trecută de Urban Land Institute în New York.
Rezerva Federală urmează să anunțe în această săptămână încheierea programuluiu de achiziții de obligațiuni, în timp ce Banca Centrală Europeană a lansat astfel de achiziții pentru a susține inflația care se află la un nivel extrem de scăzut, după s-a exprimat președintele instituției, Mario Draghi.
„Deflația are o reputație proastă. A fost asociată cu Marea Depresiune din anii ’30 și, mai recent, cu stagnarea din Japonia”, a spus Michael Bordo, profesor de economie la Rutgers University, în New Brunswick, New Jersey.
Potrivit cercetărilor acestuia, statele pot prospera și atunci când are loc o scădere pe scară mare a prețurilor bunurilor și serviciilor
Bordo a explicat că ceea ce contează este ce determină tendința deflaționistă. Dacă este o deficiență a cererii, așa cum spun numeroști analiști că este cazul în zona euro, atunci sunt probleme. Dacă este vorba de creșterea ofertei, cum este cazul ofertei de petrol și gaze din SUA, atunci este un factor pozitiv.
Până acum, nici în SUA, nici în zona euro nu a avut loc o scădere puternică a prețurilor.
Statele Unite au înregistrat în august o inflație de 1,5%. În zona euro, prețurile au urcat în septembrie cu 0,3%, cel mai scăzut ritm din aproape cinci ani, cu mult sub ținta BCE de aproape 2%.
„Deflația domină părți ale Europei, în special în vestul Europei”, a declarat Laurent Freixe, directorul operațiunilor grupului în regiunea respectivă.
Europa este mai predispusă la „deflația rea” decât SUA, din cauza creșterii economice slabe, a șomajului ridicat și a datoriilor neperformante.
Economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea, în timp ce șomajul era în august de 11,5%, aproape de maximul de 12% atins în 2013. Acești factori exercită presiuni de scădere a salariilor.
Scăderea prețurilor și a salariilor face mai dificilă rambursarea datoriilor. Din 2007, dintre economiile mari, numai Statele Unite și Germania au redus ponderea datoriei publice și private în PIB, potrivit datelor McKinsey Global Institute.
Zona euro se află într-un loc diferit față de SUA. Riscul este să intre într-o spirală de reducere a salariilor, în timp ce datoriile, în termeni reali, să crească”, a spus Marchel Alexandrovici, analist pentru zona Europa la Jefferies International, în Londra.
Salariile din SUA ar putea crește odată cu reducerea șomajului, consideră Mark Zandi, economist șef la Moody”s Analytics, în West Chester, Pennsylvania.
Potrivit unui indice calculat de Moody”s, care a folosit date ale ADP Research Institute, salariile din SUA au urcat cu 4,1% în ultimul an, după ajustarea la inflație.
Rata șomajului din SUA era în septembrie de 5,9%, față de un maxim de 10% atins în octombrie 2009 și aproape de un nivel optim de 5,2%-5,5% luat în considerare de majoritatea oficialilor Rezervei Federale.
Americanii profită de costul scăzut al energiei. În prezent, prețul mediu al unui galon de benzină din SUA este cu 17% sub un maxim atins în aprilie, potrivit datelor AAA, cea mai mare organizație a automobiliștilor din SUA.
Economia americană, cea mai mare din lume, este mai bine plasată decât Europa să suporte deflația, consideră Huw Pill, economist șef la Goldman Sachs Group în Londra.
În zona euro, cererea este mai scăzută decât în SUA, nivelul datoriilor este mai ridicat, iar structura economiei mai puțin flexibilă. Din acest motiv, există un risc mai mare ca deflația să aibă un efect negativ, a explicat Pill, fost oficial al BCE.