Demers istoric al Transgaz: România a demarat consultările pentru tranzitul GAZELOR spre Ucraina. Scenarii de investiție pentru vecinii de la nord

Demers istoric al Transgaz: România a demarat consultările pentru tranzitul GAZELOR spre Ucraina. Scenarii de investiție pentru vecinii de la nord
Publicat: 07/02/2024, 08:00

Operatorul național de transport al gazelor naturale, Transgaz, împreună cu omologul ucrainean au pus în consultare publică un document fundamental pentru proiectarea capacității de tranzit între cele două state. Noutatea în acest an este direcția de curgere dinspre România spre Ucraina, în contextul în care, în mod tradițional, mai exact înainte de declanșarea „operațiunii speciale” a Rusiei, era invers. Documentul publicat de Transgaz include raportul privind evaluarea cererii de piață, scenarii concrete în funcție de planul de investiții, dar și calendarul elaborat în perspectiva unui test important la nivel regional, devansat cu un an, pentru această vară. Propuneri similare au fost publicate de compania națională românească și în relație cu Bulgaria și Ungaria.

Societatea Națională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a publicat în consultare publică trei propuneri de proiecte privind capacitatea incrementală în punctele de interconectare de la graniță Csanadpalota (România – Ungaria, Negru Vodă 1/Kardam (Bulgaria – România) și pentru Isaccea 1/Orlovka 1 (România – Ucraina), documente care pot fi amendate până la finalul acestei luni.

Elementul de noutate al acestui demers este încercarea de stabilire a unui mecanism de rezervare a capacității în sistemele de transport de gaze dinspre România spre Ucraina, pentru ca resursele care vin ori din România, ori din sudul continentului să poată ajunge, cu o predictibilitate mai mare, în sistemul energetic al țării aflate de aproape doi ani în război.

„Draftul de propunere de Proiect de capacitate incrementală la punctul de interconectare (PI) Isaccea 1/Orlovka 1 situat la frontiera între sistemele de transport de gaze din Ucraina și România”, publicat în consultare publică pe 31 ianuarie, este un document comun al Transgaz și omologul ucrainean, Operatorul de Sistem de Transport Gaze cu răspundere limitată din Ucraina (Gas Transmission System Operator of Ukraine LLC – GTSOU).

În prezent, conform documentelor oficiale, nu există o capacitate fermă de transport în direcția România – Ucraina, capacitatea tehnică existentă fiind oferită temporar în regim de capacitate întreruptibilă și este condiționată de rezervarea de capacitate în PI Negru Vodă1/Kardam, pe direcția Bulgaria-România.

Parte din Coridorul Vertical

Calendarul de implementare este unul ambițios și are la bază Memorandumul de Înțelegere recent care prevede participarea a trei noi operatori de transport de gaze naturale, Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie controlată de Transgaz, GTSO din Ucraina și Eustream din Slovacia la Coridorul Vertical. Documentul a fost semnat pe 19 ianuarie, cu ocazia Reuniunii la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est (CESEC) de la Atena, și a reprezentat un pas important în vederea activării unui coridor bidirecțional al fluxurilor de gaze naturale din Grecia în Ucraina și viceversa.

Astfel, semnatarii au convenit să efectueze simultan, în iulie 2024, cu un an mai devreme decât calendarul prevăzut, un test de piață cu caracter angajant pentru alocarea de capacități la punctele lor de interconectare respective, în conformitate cu Regulamentul CAM (UE) al Comisiei Europene.

„Ulterior, pe baza interesului utilizatorilor, vor identifica și dimensiona cele mai adecvate și mai bine orientate proiecte de extindere a capacității necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului Coridorului Vertical”, se arată în comunicatul Transgaz cu acea ocazie.

Se propune creșterea capacității tehnice

Capacitatea tehnică maximă existentă este 17.776.800 m3(0)/zi – respectiv 202.897.296 kWh/zi, iar în proiectul comun, în baza cererilor indicative primite în etapa de evaluare a cererii, GTSOU și Transgaz propun creșterea capacității tehnice la nivelul cererii maxime, respectiv de 206.520.746 kWh/zi/an.2

Conform documentelor, evaluarea cererii de capacitate incrementală se bazează pe capacitatea tehnică existentă și pe cererile neangajante de capacitate incrementală între sistemele de intrare-ieșire.

  • Pentru PI Isaccea 1/Orlovka 1, pe direcția de curgere (UA-RO), a existat o singură cerere neangajantă de capacitate incrementală, pentru un an gazier, respectiv 2024/2025 la un nivel de 126.000.000 kWh/zi/an, primită doar de Transgaz, care poate fi asigurată de capacitatea tehnică existentă pe această direcție, respectiv de 201.882.585 kWh/zi/an.
  • Pentru PI Isaccea 1/Orlovka 1, pe direcția de curgere (RO-UA), indicativele neangajante de capacitate incrementală primite de GTSOU sunt la nivelul maxim de 206.520.746 kWh/zi/an pentru 2 ani gazieri (din 2025/2026 până în 2026/2027). De asemenea, este la nivelul de 142.513.830 kWh/zi/an pentru 1 an gazier (2024/2025) și 192.020.746 kWh/zi/an pentru 4 ani gazieri (din 2027/2028 până în 2030/2031).

Capacitatea tehnică existentă pe această direcție (121.421.208 kWh/zi/an) este oferită temporar în regim întreruptibil – în condițiile în care, cerințele de calitate gaze naturale din România și Bulgaria sunt diferite de cerințele de calitate gaze din Ucraina – și de pe partea română este condiționată de rezervarea de capacitate în PI Negru Vodă1/Kardam, pe direcția BG-RO.

GTSOU trebuie să facă investiții

Pentru a asigura posibilitatea transportului de gaze în direcția România-Ucraina (nivel minim de presiune 35,4 bar pe partea română la frontiera RO-UA) cu un nivel maxim de capacitate de 206.520.746 kWh/zi/an, partea ucraineană trebuie să implementeze o serie de investiții, în timp partea română nu are costuri suplimentare.

Operatorul ucrainean are de ales între două variante, una mai ieftină și mai rapidă, a doua, mai scumpă, mai de durată, dar și mai complexă:

  1. Opțiunea 1. Asigurare reverse flow la Sistemul de conducte al unității Orlovka-2 al SC Orlovka și SC Pivdennobuzka.

Punere în funcțiune preconizată: Trimestrul 4/2025

Estimarea preliminară a costurilor de realizare a obiectivelor de investiții:  2,6 mililioane de euro (CAPEX);

  1. Opțiunea 2. Asigurare reverse flow la Sistemul de conducte al unității Orlovka-2 al SC Orlovka.

Reconstrucția SC Pivdennobuzka:

  • 2 unități de pompare gaze (capacitate instalată – 3 MW);
  • 2 unități de pompare gaze (capacitate instalată – 6 MW).

Punere în funcțiune preconizată: Trimestrul 4/2028.

Estimarea preliminară a costurilor de realizare a obiectivelor de investiții: 68,4 mililioane de euro (CAPEX);

De precizat că pentru asigurarea presiunii de 44,1 bar este necesară realizarea investițiilor de către Bulgartransgaz în sistemul lor de transport pentru asigurarea presiunii de intrare la PI Negru Vodă 1/Kardam (BG-RO) la 48.5 bar.

Asigurarea capacității de 206.520.746 kWh/zi/an la PI Isaccea, pe sensul de ieșire către Ucraina, este condiționată de asigurarea unei capacități cel puțin egale la PI Negru Vodă 1/Kardam, pe sensul de intrare în România.

Conform calendarului provizoriu, proiectul de capacitate incrementală va intra în etapa de implementare doar dacă există un angajament ferm din partea pieței de a achiziționa suficientă capacitate incrementală în licitația anuală din 1 iulie 2024 astfel încât testul economic pentru GTSOU să fie pozitiv, iar procesul de alocare de capacitate incrementală să se finalizeze cu succes.

Proiectul integral, AICI. 

2024.01.31 Trad. Consultation Document INC UA RO TSOU Clean 0 by Gandul.info on Scribd

Documentele de consultare pentru cele trei propuneri de proiecte sunt publicate pe site-ul Transgaz, , în secțiunea ,,Clienți – Servicii de Transport – Rezervare de capacitate în PI (CAM NC) – Procese de capacitate incrementală 2023”.

Întrebările/propunerile/opiniile părților interesate care se referă la aspecte ale propunerilor de proiecte ce privesc SNTGN Transgaz SA, prin e-mail la adresa [email protected] , până la data de 29 februarie 2024, inclusiv.

Sursa foto: Transgaz – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu