Demiteri la vârful TeliaSonera, după o anchetă privind tranzacții suspecte în state foste sovietice
Directorul financiar al TeliaSonera, Per-Arne Blomquist, a fost demis alături de alți trei executivi, în urma unei investigații privind tranzacții suspecte în state foste sovietice ale celei mai mari companii telecom din țările nordice, transmite Bloomberg.
Printre directorii concediați se numără și șeful diviziei de servicii mobile, potrivit purtătorului de cuvânt al TeliaSonera, Salomon Bekele.
Executivii au pierdut încrederea consiliului de administrație în urma anchetei privind o serie de tranzacții derulate de divizia Eurasia, potrivit unui comunicat al grupului.
„Blomquist nu a luat măsurile necesare pentru a preveni efectuarea acestor tranzacții în astfel de condiții”, a declarat într-o conferință directorul general al TeliaSonera, Johan Dennelind.
El a refuzat să precizeze cine sunt ceilalți angajați implicați, ce fel de fapte sau nereguli ar fi trebuit prevenite și care sunt motivele demiterilor.
Aceleași tranzacții suspecte au condus, în luna februarie, la demisia fostului CEO al TeliaSonera, Lars Nyberg. La acea dată, o firmă de avocatură contractată să ancheteze suspiciuni de corupție în activitatea grupului pe plan internațional a constatat posibile fapte de corupție în legătură cu achiziția unei licențe pentru spectru mobil în Uzbekistan.
Tranzacțiile au fost dezvăluite anul trecut, când procurorii suedezi au început o investigație privind achiziția frecvențelor mobile în statul asiatic, suspectând că banii au mers în conturile familiei președintelui uzbec Islam Karimov.
TeliaSonera a anunțat că procedurile utilizate de divizia Eurasia pentru unele tranzacții nu corespund conduitei la nivel de grup.
Divizia Eurasia a grupului operează în Uzbekistan, Kazahstan, Azerbaijan și alte state foste sovietice.
Acțiunile TeliaSonera au închis vineri la Stockholm în scădere cu 2,2%, la un preț de 53,25 coroane suedeze, care îi conferă o capitalizare de piață de 231 miliarde coroane, sau circa 35 miliarde de dolari.
Guvernul suedez deține 37% din acțiunile companiei.
În Europa, TeliaSonera este unul dintre cei mai importanți operatori telecom în țările nordice și baltice, Spania și Republica Moldova.