Prima pagină » Economic » Der Spiegel: UE vrea să impună, după scrutinul europarlamentar, taxe vamale mașinilor electrice din CHINA /Decizia ar putea fi element de negociere

Der Spiegel: UE vrea să impună, după scrutinul europarlamentar, taxe vamale mașinilor electrice din CHINA /Decizia ar putea fi element de negociere

Der Spiegel: UE vrea să impună, după scrutinul europarlamentar, taxe vamale mașinilor electrice din CHINA /Decizia ar putea fi element de negociere

Uniunea Europeană intenționează să impună, după scrutinul europarlamentar din iunie, taxe vamale pentru mașinile electrice importate din China, ceea ce ar conduce la majorări artificiale de prețuri, însă Comisia Europeană analizează și posibilitatea lansării negocierilor cu Beijingul pe tema standardelor relațiilor comerciale.

Conform unor surse din cadrul Comisiei Europene citate de publicația germană Der Spiegel, a fost finalizată investigația privind subvențiile masive acordate de statul chinez industriei mașinilor electrice, iar decizia Bruxellesului urmează să fie anunțată după alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Comisia Europeană intenționează să impună taxe vamale pentru mașinile electrice importate din China, într-un cuantum estimat de experți a fi între 15% și 25%. Taxele vor varia în funcție de volumul subvențiilor de care beneficiază producătorii auto chinezi, fiind vizate în special companiile BYD și Geely.

Comisia Europeană vrea negocieri cu Beijingul

”Vehiculele electrice fabricate prin subvenții vor deveni mai scumpe în Europa din cauza unor majorări artificiale”, comentează publicația Der Spiegel, subliniind însă că Bruxellesul pare să amâne decizia, în speranța lansării negocierilor cu Beijingul, care amenință cu măsuri de retorsiune.

”Este aproape sigur la Bruxelles că vor fi impuse taxe vamale vehiculelor electrice produse în China. Investigația a depistat indicii clare că producătorii chinezi au beneficiat de subvenții excesive, în special prin finanțarea costurilor la energie. (…) Taxele vamale ar urma să fie aplicate din iulie, dar vor urma proceduri cu producătorii și cu statele membre, iar măsurile ar urma să fie aplicate definitiv din noiembrie. Ursula von der Leyen, președintele actual al Comisiei Europene, a semnalat că acest termen-limită ar trebui folosit pentru negocieri cu Beijingul asupra stimulentelor acordate industriei mașinilor electrice. (…) Trebuie evitat un război comercial”, subliniază Der Spiegel.

”Trebuie să discutăm cu Administrația Chinei despre eliminarea dezavantajelor competitive care afectează Europa”, a declarat Ursula von der Leyen săptămâna trecută.

China amenință cu măsuri de retorsiune

Oficialii europeni atrag atenția că procedurile trebuie să se deruleze strict în conformitate cu reglementările Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

”Vom putea aplica taxe vamale doar dacă se întemeiază pe depistarea subvențiilor excesive acordate de Chiina”, afirmă eurodeputatul Bernd Lange, șeful Comisiei pentru Afaceri Comerciale din Parlamentul European.

Uniunea Europeană va avea o abordare diferită de cea a Statelor Unite, care au anunțat recent taxe vamale pentru vehiculele electrice și acumulatorii din China.

”Procedurile noastre se bazează pe dreptul internațional, nu sunt motivate politic”, a subliniat Bernd Lange.

Administrația Xi Jinping a amenințat deja cu măsuri simetrice împotriva limuzinelor de lux exportate de țările Uniunii Europene și efectuează investigații privind stimulentele europene pentru producția de vin și pentru fermele de porci.

La rândul său, Bruxellesul a inițiat investigații și în cazul altor tehnologii ecologice ale Chinei. Ursula von der Leyen a notat recent că Beijingul a preluat tehnologie europeană în domeniul panourilor solare, a acordat subvenții masive pe plan intern și a inundat piețele internaționale cu produse ieftine.

”Acest lucru nu trebuie să se repete cu alte produse”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Antony Blinken reafirmă, la Chișinău, susținerea SUA pentru Republica Moldova /„Vă considerăm un PARTENER foarte valoros”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și