Der Spiegel: UE vrea să impună, după scrutinul europarlamentar, taxe vamale mașinilor electrice din CHINA /Decizia ar putea fi element de negociere

Der Spiegel: UE vrea să impună, după scrutinul europarlamentar, taxe vamale mașinilor electrice din CHINA /Decizia ar putea fi element de negociere
Publicat: 30/05/2024, 07:30

Uniunea Europeană intenționează să impună, după scrutinul europarlamentar din iunie, taxe vamale pentru mașinile electrice importate din China, ceea ce ar conduce la majorări artificiale de prețuri, însă Comisia Europeană analizează și posibilitatea lansării negocierilor cu Beijingul pe tema standardelor relațiilor comerciale.

Conform unor surse din cadrul Comisiei Europene citate de publicația germană Der Spiegel, a fost finalizată investigația privind subvențiile masive acordate de statul chinez industriei mașinilor electrice, iar decizia Bruxellesului urmează să fie anunțată după alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Comisia Europeană intenționează să impună taxe vamale pentru mașinile electrice importate din China, într-un cuantum estimat de experți a fi între 15% și 25%. Taxele vor varia în funcție de volumul subvențiilor de care beneficiază producătorii auto chinezi, fiind vizate în special companiile BYD și Geely.

Comisia Europeană vrea negocieri cu Beijingul

”Vehiculele electrice fabricate prin subvenții vor deveni mai scumpe în Europa din cauza unor majorări artificiale”, comentează publicația Der Spiegel, subliniind însă că Bruxellesul pare să amâne decizia, în speranța lansării negocierilor cu Beijingul, care amenință cu măsuri de retorsiune.

”Este aproape sigur la Bruxelles că vor fi impuse taxe vamale vehiculelor electrice produse în China. Investigația a depistat indicii clare că producătorii chinezi au beneficiat de subvenții excesive, în special prin finanțarea costurilor la energie. (…) Taxele vamale ar urma să fie aplicate din iulie, dar vor urma proceduri cu producătorii și cu statele membre, iar măsurile ar urma să fie aplicate definitiv din noiembrie. Ursula von der Leyen, președintele actual al Comisiei Europene, a semnalat că acest termen-limită ar trebui folosit pentru negocieri cu Beijingul asupra stimulentelor acordate industriei mașinilor electrice. (…) Trebuie evitat un război comercial”, subliniază Der Spiegel.

”Trebuie să discutăm cu Administrația Chinei despre eliminarea dezavantajelor competitive care afectează Europa”, a declarat Ursula von der Leyen săptămâna trecută.

China amenință cu măsuri de retorsiune

Oficialii europeni atrag atenția că procedurile trebuie să se deruleze strict în conformitate cu reglementările Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

”Vom putea aplica taxe vamale doar dacă se întemeiază pe depistarea subvențiilor excesive acordate de Chiina”, afirmă eurodeputatul Bernd Lange, șeful Comisiei pentru Afaceri Comerciale din Parlamentul European.

Uniunea Europeană va avea o abordare diferită de cea a Statelor Unite, care au anunțat recent taxe vamale pentru vehiculele electrice și acumulatorii din China.

”Procedurile noastre se bazează pe dreptul internațional, nu sunt motivate politic”, a subliniat Bernd Lange.

Administrația Xi Jinping a amenințat deja cu măsuri simetrice împotriva limuzinelor de lux exportate de țările Uniunii Europene și efectuează investigații privind stimulentele europene pentru producția de vin și pentru fermele de porci.

La rândul său, Bruxellesul a inițiat investigații și în cazul altor tehnologii ecologice ale Chinei. Ursula von der Leyen a notat recent că Beijingul a preluat tehnologie europeană în domeniul panourilor solare, a acordat subvenții masive pe plan intern și a inundat piețele internaționale cu produse ieftine.

”Acest lucru nu trebuie să se repete cu alte produse”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Antony Blinken reafirmă, la Chișinău, susținerea SUA pentru Republica Moldova /„Vă considerăm un PARTENER foarte valoros”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×