Prima pagină » Economic » Descoperirea făcută de Inspectoratul Teritorial de Muncă la un angajator din București. Patronul riscă închisoarea

Descoperirea făcută de Inspectoratul Teritorial de Muncă la un angajator din București. Patronul riscă închisoarea

Descoperirea făcută de Inspectoratul Teritorial de Muncă la un angajator din București. Patronul riscă închisoarea
Aproape 700 de persoane care munceau la negru, printre care 54 de minori, au fost descoperite, în perioada noiembrie 2012 - aprilie 2013, la un singur angajator din Capitală, care oferă consultanță pentru afaceri și management, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București.

Aproape 700 de persoane care munceau la negru, printre care 54 de minori, au fost descoperite, în perioada noiembrie 2012 – aprilie 2013, la un singur angajator din Capitală, care oferă consultanță pentru afaceri și management, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București.

„În urma unui amplu control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă București, în perioada noiembrie 2012 – aprilie 2013, inspectorii au depistat 698 de persoane care desfășurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Dintre aceștia, 54 erau minori. Activitatea principală desfășurată de angajator este conform cod CAEN 7022 – activități de consultanță pentru afaceri și management”, precizează ITM București, într-un comunicat de joi.

Potivit sursei citate, pentru neregulile descoperite la acest control au fost sesizate organele de cercetare penală, fiind întrunite condițiile de săvârșire a faptelor prevăzute la art. 264, alin. 3 și art. 265, alin. 1 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art.264, alin. 3, „constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă” iar art. 265, alin. 1 face referire la încadrare minorilor.

„Încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestora pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la trei ani”, prevede articolul menționat.

Citește și