Autoritățile din Rusia au descoperit un grup format din peste 400 de persoane care a transferat ilegal peste graniță suma de 1,1 miliarde de dolari, au declarat reprezentanții Ministerului de Interne de la Moscova, informează Ria Novosti.
Mai multe bănci comerciale și circa 100 de companii locale sau străine, ale căror nume nu au fost făcute publice de către autorități, erau folosite pentru spălare de bani. Operațiunea era realizată prin intermediul „companiilor de o zi” și prin achiziționarea de proprietăți imobiliare în Cipru și în mai multe state baltice.
Polițiștii au reținut astfel șapte membri ai grupării, incluzând un bărbat în vârstă de 42 de ani despre care se crede că ar fi liderul operațiunii. Ei au desfășurat, totodată, 85 de percheziții și au confiscat peste 30 de milioane de dolari.
„Companiile de o zi” sunt firme care funcționează doar câteva ore și care sunt utilizate frecvent în Rusia pentru a ascunde originea sumelor de bani. Din totalul de 3,9 milioane de firme înregistrate în acest stat, doar 2 milioane sunt organizații „reale” , potrivit informațiilor băncii centrale.
Oficialii ruși recunosc că transferurile ilegale de bani afectează semnificativ economia statului. Guvernatorul băncii centrale, Sergei Ignatyev, explica în luna februarie 2013 că 49 de miliarde de dolari au fost trimise ilegal din țară pe parcursul anului trecut, mai exact 2,5% din produsul intern brut al Rusiei.
Banii trasferați astfel „pot fi utilizați ca plată pentru livrarea de droguri… (sau) pot fi plăți pentru importuri ilegale… sau mite pentru oficiali”, spunea Ignatyev la acea dată.