Propunerea de a le interzice fondurilor de pensii administrate privat investirea banilor din contribuțiile obligatorii ale Pilonului II în imobiliare sau obligațiuni fără rating este o decizie „mai conservatoare, mai sigură”, a declarat Ion Giurescu, vicepreședintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private la ZF LIVE.
Autoritatea care reglementează sistemul de pensii vrea să interzică fondurilor de pensii private obligatorii investițiile în obligațiuni care nu au rating de investment grade (rating care definește un risc scăzut pentru investiții n.r.), în imobiliare, în fonduri închise de investiții și în fonduri de investiții cu capital privat.
„Pe noi ne interesează să plătim pensiile. Ideea este să îi lăsăm să investească în obligațiuni care au rating”, a declarat Giurescu.
Adrian Lupșan, vicepreședintele Bursei de Valori, invitat la rândul său la ediția de miercuri a ZF LIVE, a precizat că în opinia sa limitarea legislativă nu este etică și nu ajută la dezvoltarea pieței financiare din România.
„Nicio țară din regiune nu a făcut limitări în ultimii trei ani de zile pe parte de legislație. Nu cred că este etic și nu cred că duce la dezvoltarea pieței financiare, nu doar a celei de capital”, a declarat Lupșan.
Urmărește AICI dezbaterea aprinsă dintre reprezentantul Comisiei de Supraveghere și cel al BVB
Tranzacțiile fondurilor private de pensii pe Bursa de la București se ridicau în luna septembrie la circa 700 de milioane de lei.
Fondurile de pensii investesc pe termen lung în special în acțiuni și obligațiuni.
La sfârșitul trimestrului al treilea din acest an, circa 5,7 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), în creștere cu 5,6% față de perioada similară a anului trecut, reiese din cele mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Valoarea totală a activelor nete înregistrate de fondurile de pensii administrate privat a fost la sfârșitul lunii septembrie de 8,7 miliarde de lei, echivalentul a 1,9 miliarde de euro, cu 51% mai mult decât în septembrie 2011.
Totodată, valoarea medie a unui cont în Pilonul II a fost de 1.598 de lei, respectiv circa 350 de euro, aproximativ 66% dintre participanți situându-se sub medie și 30% peste medie, conform datelor CSSPP.
Brokerii sunt de părere că propunerea reglementatorului îi va determina pe administratorii fondurilor private de pensii să iasă pe piețele financiare externe.
Circa 93% din activele fondurilor de pensii erau plasate, la sfârșitul trimestrului III, în țară, 7% reprezentând investiții externe, în spațiul UE.