ThorstenKutz, director executiv la Unitatea de Vehicule Tactice din cadrul Rheinmetall Landsysteme, vorbește, într-un interviu pentru agenția MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității, la expoziția Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2018, despre proiectele din România ale gigantului german, în special despre programul transportului blindat 8X8 Agilis, derulat în cooperare cu Uzina Automecanica (UAM) Moreni. Oficialul german a vorbit și despre influența inițiativelor UE în domeniul apărării asupra industriei europene de armament.
Reporter Mircea Olteanu: Care sunt proiectele companiei dvs. pentru România?
ThorstenKutz: Unul din proiectele noastre cheie în România este desigur dezvoltarea (transportorului) Agilis 8X8 și ulterior, faza de producție de serie, împreună cu partenerul nostru UAM Moreni și compania mixtă Romanian Military Vehicle Systems. Aceasta este activitatea noastră de bază și în jurul acesteia, între timp, am dezvoltat și alte opțiuni pe partea de camioane, pentru a sprijini armata română cu viitoare oferte pentru camioane, cel mai probabil, de asemenea și pe latura navală, dar de asemenea și cu puști de asalt. Principalul (proiect) este programul Agilis 8X8. Va urma, și acest lucru este foarte important din punct de vedere operațional pentru asocierea noastră cu partenerii români, să participăm la o licitație pentru camioane care urmează să fie lansată. De asemenea, o licitație privind unele programe de apărare care utilizează camioane platformă ca platformă de bază pentru aceste sisteme și care desigur va ajuta mult asocierea noastră pentru a crea locuri de muncă nu doar în companie, dar de asemena și în cadrul lanțului de aprovizionare, lucru care în cele din urmă va fi benefic pentru clienți, dar de asemenea și pentru statul român.
Un parteneriat mutual avantajos, încercăm să stabilim un parteneriat pe termen cu adevărat lung.
Reporter: Care este situația programului Agilis în acest moment?
ThorstenKutz: Lucrăm îndeaproape cu Ministerul Apărării și chiar acum am depus ofertele finale pentru faza de dezvoltare, dar de asemenea, și în legătură cu faza de producție de serie pentru 342 de vehicule și diferite variante. Suntem foarte aproape de a intra foarte curând în faza negocierii contractului final, iar în același timp, pregătim compania mixtă în faza de început pentru a deveni operațională.
Reporter: Și pentru ultima întrebare aș dori să discutăm despre politica UE în domeniul apărării, proiectele UE în domeniul apărării. Care este influența acestor inițiative asupra industriei europene de apărare?
ThorstenKutz: Vedem tot mai multă cooperare privind noi programe de dezvoltare, dar de asemenea și în legătură cu programe de modernizare a echipamentelor militare actuale, în special în cazul vehiculelor.Ar putea de asemenea influența proiectele noastre din România, de exemplu Agilis. Sunt alte țări care ar vrea să se alăture dezvoltării (transportorului) Agilis. Discuții incipiente în acest moment în cadrul programelor europene. De asemenea, privind tancurile, de exemplu, există o inițiativă de modernizare a tancurilor Leopard 2. Este o fază foarte timpurie, dar avem tot mai multe discuții în cadrul acestor inițiative europene.