Prima pagină » Economic » Dificultățile PERSISTĂ în Germania, iar creșterea economică ar urma să fie de doar 0,1% anul acesta

Dificultățile PERSISTĂ în Germania, iar creșterea economică ar urma să fie de doar 0,1% anul acesta

Economia Germaniei încetinește, urmând să aibă o creștere de doar 0,1% anul acesta, anunță principalele institute germane, revizuind în scădere puternică estimările, pe fondul unor probleme structurale și de conjunctură.

”Economia Germaniei este blocată. În noul raport de început de an, creșterea economică a fost revizuită puternic în scădere, fiind așteptată o evoluție a valorii PIB-ului de doar 0,1%. În raportul din toamnă, prognoza indica o creștere de 1,3% anul acesta”, arată raportul elaborat în comun de Institutul pentru Cercetări Economice din Berlin (DIW Berlin), de Institutul Ifo (WIFO), de Institutul Kiel (IfW Kiel), de Institutul Leibniz (IWH) și de Centrul pentru Studii Economice din Leibniz în cooperare cu Institutul de Înalte Studii din Viena (RWI).

Guvernul Olaf Scholz se așteaptă la o creștere economică de 0,2% anul acesta.

”Etapa de creștere economică slabă este însoțită de persistența unor presiuni asupra activităților economice. Pe fondul evoluțiilor generale slabe, apar factori de conjunctură și structurali. Anul acesta, consumul privat va fi principalul factor de creștere economică, la care se vor adăuga exporturile puternice anul viitor. Activitățile economice sunt la un nivel care depășește cu puțin situația anterioară pandemiei. De atunci, productivitatea Germaniei stagnează. (…) Pentru anul 2025, estimările sunt aproape neschimbate, indicând o creștere economică de aproape 1,4%. Persistența incertitudinii privind situația economică afectează investițiile corporative, care probabil vor rămâne la nivelul din 2017, urmând să se redreseze în 2025”, subliniază experții germani.

Rata inflației ar urma să fie de 2,3% anul acesta și de 1,8% în 2025. Nucleul inflației, care exclude prețurile la energie, va fi de 2,8% anul acesta și de 2,3% anul viitor.

”Există factori ciclici și structurali care intervin într-un context general problematic. Deși este așteptată relansarea în primăvară, impulsul economic nu va fi foarte puternic”, afirmă Stefan Kooths, directorul Diviziei de Studii Economice din cadrul Institutului Kiel.

Foto: Profimedia

Citește și:

Când intrăm în Schengen terestru? / Marcel Ciolacu: Să vedem cum funcţionează Schengen aerian şi maritim şi sunt FERM CONVINS că vom face paşi mari

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și