O nouă campanie frauduloasă a fost detectată de către experţii Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) pe platforma OLX. Este vorba despre crearea de conturi false şi publicarea de anunţuri cu produse extrem de căutate pe piaţă, oferite la preţuri avantajoase. Ulterior, după ce persoana interesată de produs vrea să facă achiziția, atacatorii îi trimit un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card.
La nici o săptămână după ce actualizam alerta dedicată campaniei de tip scam, care are drept țintă clienții OLX Romania, echipa CERT-RO anunță că a observat o nouă schimbare a tacticii abordate de atacatori.
„Dacă în cazurile precedente erau vizate persoanele care puneau anunțuri cu produse oferite spre achiziție pe #OLX, noile tentative identificate mută momeala la vânzător. Mai precis, atacatorii își creează conturi în platformă folosindu-se de date false și publică anumite anunțuri cu produse extrem de cerute în piață (ex: consolă PlayStation 5) la prețuri avantajoase. Ulterior, după ce persoana interesată de produs este de acord să facă achiziția, acestora din urmă li se funizează un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card”, scrie echipa CERT-RO pe pagina web a instituției.
Experții în securitate cibernetică atrag atenția că site-ul nu este unul oficial, iar acest lucru poate fi descoperit dacă persoana vizată este atentă la domeniu utilizat: olx-romania-delivery[.]shop.
Conversația este redirecționată, la fel ca în atacurile precedente, în afara platformei (WhatsApp), iar scenariul servit pentru a convinge potențiala victimă să-și introducă datele de card este tot acela al utilizării serviciului de plată „prin OLX”. Atacatorii genereaza un link fals care care îl transmit potențialei victime, încurajând-o să introducă datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi facută plata pentru produsul tranzacționat. Ca și în cazul campaniilor frauduloase anterioare, interlocutorul nu este deloc disponibil la telefon și invocă diverse motive plauzibile pentru acest lucru (interdicția de a vorbi la telefon în scop personal la job).
Pentru a convinge mai rapid utilizatorii să cadă în capcană, atacatorii au început să se folosească de o imagine, creată în ton cu identitatea vizuală a companiei OLX. Textul din imagine explică în 5 pași generali cum ar trebui potențiala victimă să-și introducă datele bancare pe un link furnizat de către cel interesat să facă achiziția.
Cel mai probabil rata de succes a tentativei de fraudă a scăzut, iar această nouă inițiativă a atacatorilor este menită să ofere un sentiment de siguranță viitoarelor victime, că este vorba despre un serviciu de plată legitim și ușor de operat, iar ei își vor primi banii pentru produsul comercializat pe card în siguranță, spun experții de la CERT-RO
Echipa CERT-RO a primit în ultimul timp numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin intermediul serviciului OLX și prin WhatsApp. Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont.
În ultimele zile, echipa CERT-RO a fost notificată de faptul că atacatorii folosesc și alte identități vizuale pentru site-urile de phishing, de regulă ale unor companii cu reputație în România. Un exemplu ar fi FanCurier, așa cum se poate observa din imaginile anterioare.
Iată principalele măsuri de siguranță pe care ar trebui să le ia utilizatorii de internet pentru a face cumpărături online în siguranță: