Avertisment CERT-RO. Experții în securitate cibernetică au descoperit o nouă campanie de fraudă pe OLX. Atacatorii extrag datele de pe card

Avertisment CERT-RO. Experții în securitate cibernetică au descoperit o nouă campanie de fraudă pe OLX. Atacatorii extrag datele de pe card
Publicat: 17/02/2021, 17:51

O nouă campanie frauduloasă a fost detectată de către experţii Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) pe platforma OLX.  Este vorba despre crearea de conturi false şi publicarea de anunţuri cu produse extrem de căutate pe piaţă, oferite la preţuri avantajoase. Ulterior, după ce persoana interesată de produs vrea să facă achiziția, atacatorii îi trimit un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card.

La nici o săptămână după ce actualizam alerta dedicată campaniei de tip scam, care are drept țintă clienții OLX Romania, echipa CERT-RO anunță că a observat o nouă schimbare a tacticii abordate de atacatori.

„Dacă în cazurile precedente erau vizate persoanele care puneau anunțuri cu produse oferite spre achiziție pe #OLX, noile tentative identificate mută momeala la vânzător. Mai precis, atacatorii își creează conturi în platformă folosindu-se de date false și publică anumite anunțuri cu produse extrem de cerute în piață (ex: consolă PlayStation 5) la prețuri avantajoase. Ulterior, după ce persoana interesată de produs este de acord să facă achiziția, acestora din urmă li se funizează un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card”, scrie echipa CERT-RO pe pagina web a instituției.

Experții în securitate cibernetică atrag atenția că site-ul nu este unul oficial, iar acest lucru poate fi descoperit dacă persoana vizată este atentă la domeniu utilizat: olx-romania-delivery[.]shop.

Atacatorii genereaza un link fals care care îl transmit potențialei victime și extrag datele cardului

Conversația este redirecționată, la fel ca în atacurile precedente, în afara platformei (WhatsApp), iar scenariul servit pentru a convinge potențiala victimă să-și introducă datele de card este tot acela al utilizării serviciului de plată „prin OLX”. Atacatorii genereaza un link fals care care îl transmit potențialei victime, încurajând-o să introducă datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi facută plata pentru produsul tranzacționat. Ca și în cazul campaniilor frauduloase anterioare, interlocutorul nu este deloc disponibil la telefon și invocă diverse motive plauzibile pentru acest lucru (interdicția de a vorbi la telefon în scop personal la job).

Hackerii folosesc o imagine creată în ton cu identitatea vizuală a companiei OLX

Pentru a convinge mai rapid utilizatorii să cadă în capcană, atacatorii au început să se folosească de o imagine, creată în ton cu identitatea vizuală a companiei OLX. Textul din imagine explică în 5 pași generali cum ar trebui potențiala victimă să-și introducă datele bancare pe un link furnizat de către cel interesat să facă achiziția.

Cel mai probabil rata de succes a tentativei de fraudă a scăzut, iar această nouă inițiativă a atacatorilor este menită să ofere un sentiment de siguranță viitoarelor victime, că este vorba despre un serviciu de plată legitim și ușor de operat, iar ei își vor primi banii pentru produsul comercializat pe card în siguranță, spun experții de la CERT-RO

Echipa CERT-RO a primit în ultimul timp numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin intermediul serviciului OLX și prin WhatsApp. Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont.

În ultimele zile, echipa CERT-RO a fost notificată de faptul că atacatorii folosesc și alte identități vizuale pentru site-urile de phishing, de regulă ale unor companii cu reputație în România. Un exemplu ar fi FanCurier, așa cum se poate observa din imaginile anterioare.

CERT -RO publică recomandări despre cum pot fi evitate tentativele de fraudă

Iată principalele măsuri de siguranță pe care ar trebui să le ia utilizatorii de internet pentru a face cumpărături online în siguranță:

  • Analizați cu atenție și validați informația primită, înainte de a face clic pe link-uri sau atașamente din surse necunoscute! De ce ați oferi cuiva datele complete de card, cu codul de validare al tranzacțiilor (CVV)? Oricine are acces la aceste date poate folosi cardul pentru a face plăți. În plus, puteți scana astfel de link-uri suspicioase cu anumite instrumente disponibile gratis online (ex: VirusTotal), dacă nu aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu malware sau astfel de tentative de phishing.
  • Fiți atenți la exprimarea interlocutorilor în scris, precum și la corectitudinea gramaticală a textului! Așa cum specificam anterior, de multe ori atacatorii nu sunt de origine română și se folosesc de instrumente automate de traducere a textului pentru a se conversa cu potențialele victime în limba lor nativă.
  • În cazul în care ați căzut în această capcană, este vital să vă adresați cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzații ilicite din cont.
  • Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar