Prima pagină » Economic » Digitalia » Blockchain » Criptomonede: Bitcoin se apropie de 38.000 USD și crește. Valoarea pieței monedelor virtuale a ajuns la 1 trilion dolari

Criptomonede: Bitcoin se apropie de 38.000 USD și crește. Valoarea pieței monedelor virtuale a ajuns la 1 trilion dolari

Criptomonede: Bitcoin se apropie de 38.000 USD și crește. Valoarea pieței monedelor virtuale a ajuns la 1 trilion dolari

Bitcoin a atins un nou record, cu valoarea de 37.700 dolari SUA, respectiv a marcat o creștere cu peste 5% în doar 24 de ore, cu aproape 30% de la începutul anului și cu 380% de la începutul anului 2020 până acum.

Creșterea celei mai cunoscute monede virtuale a dus la o valoare totală pieței criptomonedelor care a depășit pragul de 1.000 de miliarde dolari SUA, pentru prima dată în istoria sa. Bitcoin a atins un maxim istoric de 37.739,08 dolari, la doar câteva ore după ce a trecut peste 36.000 de dolari, potrivit datelor Coindesk.

Bitcoin este cea mai cunoscută monedă virtuală, fiind prima lansată, dar pe piața cripto funcționează și altele, cum sunt Ethereum, Ripple, Litecoin, NEM, Dash și altele. În moneda locală, valoarea Bitcoin, pe 2 ianuarie a.c., a fost de 147.324,12 lei.

Care sunt explicațiile creșterii cu trei cifre din ultimele 12 luni?

Cea mai plauzibilă și la îndemână explicație pentru creșterea Bitcoin, dar și a altor monede virtuale, este interesul din ce în ce mai mare al investitorilor pentru zona cripto. Monedele virtuale au trecut de etapa în care erau considerated investiții de refugiu și sunt considerate deja ”aurul virtual” sau ”investițiile viitorului de lângă noi”.

Sunt însă și alți factori care au contribuit la o creștere cu trei cifre în ultimele 12 luni, paradoxal, an pandemic, cu mari probleme economice și de mobilitate la nivel mondial. Pe de o parte ar fi aceea că, deși au fost perioade în care valoarea acestora a scăzut, cotațiile au fost întotdeauna peste rata inflației din țările de proveniență a capitalului investit.

Cu alte cuvinte, într-un mediu economic mai puțin volatil, cu elemente care își mențin o relativă stabilitate – cum este inflația – se pot realiza tranzacții mai multe cantitativ, bazate pe încredere. Volumul crescut de tranzacții determină cerere crescută și de aici valoarea per unitate crește.

Pe de altă parte, faptul că absolut totul se petrece virtual – plăți, investiții – dintr-un portofel electronic, ceea ce oferă lejeritate și siguranță, ar putea fi un alt factor care a dus la creșterea constantă a valorii.

Criptomenedele sunt monede virtuale (digitale) create prin criptografie, având la bază tehnologia blockchain. Monedele virtuale nu sunt emise de către o bancă centrală, cum ar fi BNR sau Federal Reserve (SUA), ceea ce face ca o monedă virtuală să fie, teoretic, imună la intervenția statului.

Tehnicile de criptare ale unei monede virtuale sunt utilizate pentru a reglementa generarea de unități monetare și pentru a verifica transferul de fonduri, funcționând independent de o bancă centrală.

Avantajele criptomonedelor:

  • este un sistem descentralizat, nu există o autoritate centrală, cum ar fi o bancă centrală
  • datele personale despre utilizatori sunt ascunse
  • se poate crea o copie de rezervă criptată a monedei virtuale
  • plata se poate face fără ca datele personale să fie asociate cu tranzacția
  • utilizatorii au în permanență controlul tranzacțiilor
  • transfer foarte rapid oriunde în lume
  • nu există limită de sumă pentru transferuri
  • comisioane variabile

Dezavantaje:

  • utilizare redusă
  • volatilitatea datorită faptului că moneda este în cantitate limitată, iar valoarea ei este dată de cerere și ofertă
  • ireversibilitatea tranzacțiilor, anularea fiind imposibilă
  • interdicția utilizării anumitor criptomonede în unele țări
  • distribuția neuniformă a criptomonedei între primii utilizatori și cei actuali
  • necesită un înalt nivel de securitate
  • nu toți comercianții acceptă cripomoneda ca metodă de plată.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Criptomoned%C4%8