Criptomonede. Capitalizarea de piață a Bitcoin depășește a doua oară pragul de 1 trilion de dolari
Prețul Bitcoin a revenit pe un trend de creștere iar capitalizarea sa de piață a depășit marți 1 trilion de dolari în timpul şedinţei de tranzacționare din Singapore, potrivit CNBC. Este a doua oară în istoria monedei digitale când depășește acest prag, pe care l-a atins pentru prima dată pe 19 februarie, anul acesta.
Bitcoin a atins un maxim de 54.348,57 dolari la începutul după-amiezii, ora Singapore, cu aproximativ 7% mai mare decât la aceeași oră, cu o zi înainte. Bitcoin a fluctuat puternic în ultimele luni, dar și-a păstrat trendul crescător după ce, la începutul anului, a primit un nou suflu de la investitorii instituționali de talie mare, între care și Tesla lui Elon Musk.
Potrivit cnbc.com, este doar a doua oară când valoarea Bitcoin a depășit capitalizarea de piață de 1 trilion de dolari, prima dată fiind pe 19 februarie. Capitalizarea bursieră a Bitcoin a rămas peste 1 trilion de dolari timp de câteva zile, înainte de a scădea sub acel nivel.
Bitcoin a crescut cu peste 80% de la începutul anului și cu aproape 600% în ultimele 12 luni
Creşterea accelerată a Bitcoin din ultimele luni a fost atribuită mai multor factori, inclusiv implicarea investitorilor instituționali mai mari și a unor achiziții masive de criptomonedă anunțate de corporații. Tesla, Square și Microstrategy se numără printre companiile care au achiziționat anul acesta Bitcoin în valoare de miliarde de dolari.
Duminică, producătorul chinez de aplicații Meitu a spus că a achiziționat nu numai Bitcoin, ci și a doua criptomonedă, după capitalizarea de piață – Ethereum. Ethererum se tranzacționa la 1.836,73 dolari în jurul orei 10:41, ora Singapore, în creștere cu aproape 7% față de o zi înainte, potrivit datelor CoinDesk citate de cnbc.com.
PayPal a declarat luni că va cumpăra firma de securitate de criptomonedă Curv
Paypal, care a lansat în octombrie 2020 un serviciu dedicat tranzacționării criptomonedelor, disponibil momentan pentru clienții din Statele Unite, face o nouă mutare pe piața cripto. Astfel, gigantul de plăți a anunțat că va cumpăra Curv, companie din domeniul securității criptomonedelor. Susținătorii bitcoin îl compară adesea cu „aurul digital”, o acoperire împotriva inflației, condiderându-l un activ de refugiu în care investitorii își pot pune banii în perioade de incertitudini politice sau economice.
Alţii susțin că politica monetară slabă, cum ar fi ratele scăzute ale dobânzii și achizițiile de active de către băncile centrale din întreaga lume, erodează valoarea monedelor fiduciare, cum ar fi dolarul SUA, iar bitcoinul oferă o alternativă mai bună pentru a investi.
Prețul bitcoin a câștigat acum aproximativ 360% în ultimele șase luni, scrie cnbc.com. Înainte de recenta creștere, activul digital nu s-a tranzacționat niciodată la peste 20.000 de dolari.
„Raliul” Bitcoin, alimentat de achiziții masive făcute de investitori instituționali
Mișcarea a fost alimentată parțial de adoptarea sporită a Bitcoin de către marii investitori și companii. Cea mai veche bancă din Statele Unite, Banca din New York Mellon, a anunțat la începutul acestei luni că va lansa servicii pentru jucătorii din piața cripto. Tesla lui Elon Musk și-a convertit 1,5 miliarde de dolari din numerarul din bilanț în Bitcoin la începutul acestui an și a spus că va începe să accepte monedele digitale ca plată.
„Bitcoin a început să devină atât de mare încât, fără îndoială, își creează propria cerere, pe măsură ce companiile și instituțiile încep să facă incursiuni într-un domeniu pe care nu l-ar fi atins cu câteva luni înainte”, a declarat Jim Reid, strateg de cercetare al Deutsche Bank.
Deși nu este o comparație perfectă, valoarea de piață a Bitcoin de 1 trilion de dolari ar face ca activul digital să fie mai puternic decât toate celelalte active, cu excepția unui număr restrâns de acțiuni ale unor companii de talie mondială. Tesla, de exemplu, are o capitalizare de piață de aproximativ 700 de miliarde de dolari (care variază în funcție de burse), în timp ce Apple este evaluată la peste 2 trilioane de dolari.
Cu siguranță, nu toată lumea de pe Wall Street este convinsă de perspectivele de viitor ale Bitcoin. Fondatorul Citadel Securities, Ken Griffin, a declarat în februarie că nu este interesat de criptomonede, în timp ce cercetătorii de la JPMorgan au declarat că raliul bitcoin nu este, cel puțin momentan, sustenabil.