Prima pagină » Economic » Digitalia » Digitalizare » Turbulențe majore pe piața cripto: SUA declanșează o uriașă „vânătoare” de tranzacții cripto ilegale/ Elon Musk destabilizează prețul Bitcoin cu un cuvânt pe Twitter

Turbulențe majore pe piața cripto: SUA declanșează o uriașă „vânătoare” de tranzacții cripto ilegale/ Elon Musk destabilizează prețul Bitcoin cu un cuvânt pe Twitter

Turbulențe majore pe piața cripto: SUA declanșează o uriașă „vânătoare” de tranzacții cripto ilegale/ Elon Musk destabilizează prețul Bitcoin cu un cuvânt pe Twitter

Piața criptomonedelor traversează o perioadă de volatilitate majoră pe fondul mai multor evenimente care au declanșat panică în rândul investitorilor.  Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) și Cardano (ADA) au pierdut între 7% și 10% din valoare în mai puțin de 24 de ore. Șeful Tesla, Elon Musk, alimentează constant pe Twitter tensiunea declanșată de „războiul total” declarat de autoritățile americane tranzacțiilor cripto ilegale.

Bloomberg a dezvăluit vineri, 14 mai, că Binance Holdings, cea mai puternică platforma de exchange din lume, este anchetată de procurorii Departamentului de Justiție din SUA și de Fiscul american pentru presupuse activități de spălare de bani și nereguli fiscale.

Autoritățile americane nu au oferit presei detalii despre investigația în curs, însă „vânătoarea” declanșată în spațiul cripto vine pe fondul altui uriaș scandal din SUA , și anume atacul cibernetic asupra gigantului petrolier Colonial Pipeline de vineri, 7 mai, care a declanșat o criză energetică majoră pe coasta de est a Statelor Unite.

Casa Albă amenință cu „măsuri” care să perturbe capacitatea de a opera a hackerilor au declanșat o criză majoră în SUA

Reamintim că DarkSide, un grup de hackeri din Europa de Est, a solicitat și a primit o răscumpărare de circa 4 milioane de dolari în Bitcoin pentru a debloca baza de date a companiei și, în consecință, conductele administrate de aceasta și livrarea a 2,5 milioane de barili/ zi de combustibil, potrivit informațiilor Bloomberg. Președintele Joe Biden a anunțat că va lua „măsuri care să le perturbe (n.r hackerilor) capacitatea de a opera” .

În acest context extrem de tensionat, luni, 17 mai, Elon Musk a învârtit cuțitul în rană dând de înțeles într-o replică pe Twitter, că a vândut sau va vinde restul de bitcoini pe care îi deține. Câteva minute mai târziu, prețul criptomonedei a scăzut dramatic, scrie CNBC. Cotația BTC a coborât, astfel, la începutul zilei de luni, sub 42.000 dolari, cele mai mic nivel de după 8 februarie 2021, potrivit Coin Metrics. Ulterior, Musk a revenit cu dezmințiri pe Twitter, însă Bitcoin nu a reușit să recupereze decât câteva procente din uriașa pierdere, stabilizându-se în jurul valorii de 45.000 dolari.

Piața cripto a pierdut 200 miliarde dolari în mai puțin de 24 de ore

Unda de șoc s-a resimțit pe întreaga piață cripto, iar volumul tranzacțiilor a crescut cu 30% în ultimele 24 de ore, potrivit coinmarketcap.com, la aproape 250 miliarde dolari. Majoritatea exit-uri. În total, piața a pierdut 200 miliarde dolari în mai puțin de 24 de ore.

Elon Musk a răspuns speculațiilor, tot pe Twitter, precizând că ”Tesla nu a vândut niciun bitcoin” și aceasta după ce un singur cuvânt al său în conversația cu CryptoWhale (n.r. în argoul cripto deținător major de Bitcoin) a destabilizat întreaa piață. Ulterior, CryptoWhale  a scris că a primit amenințări cu moartea după ce Musk i-a confirmat intenția sa de a vinde cele aproximativ 1,5 miliarde de dolari în BTC deținute în prezent de Tesla.

Umbra lui „Uncle Sam” în spatele „jocului” declanșat de Elon Musk pe Twitter

Reamintim că acest tweet al lui Musk nu este primul care a dus în agonia piața cripto. Pe 5 mai, fondatorul Tesla a anunțat decizia sa de a sista vânzările de automobile pe bitcoin.

 „Tesla a suspendat achiziționarea de automobile cu plata prin moneda Bitcoin. Suntem îngrijorați în privința utilizării crescute a combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin”, a scris Musk la acel moment.

După acest anunț pe Twitter, Bitcoin a scăzut cu peste 10%, la fel ca și acțiunile Tesla. Ulterior piața a mai recuperat din pierderi.

Însă un alt uriaș scandal avea să  lovească ulterior indirect piața criptomonedelor. Bloomberg a dezvăluit pe 13 mai că firma Colonial Pipeline a plătit răscumpărarea solicitată de hackeri, după un atac cibernetic care a paralizat vreme de o săptămână cea mai mare rețea de conducte petroliere din SUA. Compania petrolieră ar fi livrat atacatorilor echivalentul a circa 4 milioane de euro în criptomoneda, după ce inițial a fost sfătuită de FBI să nu cedeze șantajului. Situația a declanșat o criză la Casa Albă, iar autoritățile americane au ripostat, anunțând că vor lua măsuri împotriva atacatorului – gruparea de hackeri DarkSide.

Potrivit unui raport publicat luna trecută, sumele plătite de victimele atacurilor de tip ransomware au crescut în 2020 cu 311% până la aproximativ 350 milioane de dolari în criptomonede.

O zi mai târziu, tot Bloomberg a dezvăluit că specialiștii Fiscului american (IRS) anchetează activități de spălare de bani și nereguli fiscale legate de tranzacții cu criptomonede și au căutat să discute cu persoane care cunosc detalii legate de „bucătăria” internă a Binance, cea mai mare platformă de  exchange cripto din lume. Detaliile anchetei au rămas confidențiale, potrivit presei americane. Oficialii de la Departamentul american de Justiție și Fiscul american nu au oferit precizări suplimentare Bloomberg.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și