Prima pagină » Economic » Digitalia » Digitalizarea economiei. Comisia Europeană anunță domeniile de finanțare ale programului de cercetare și inovare Orizont Europa, de 95 miliarde euro

Digitalizarea economiei. Comisia Europeană anunță domeniile de finanțare ale programului de cercetare și inovare Orizont Europa, de 95 miliarde euro

Digitalizarea economiei. Comisia Europeană anunță domeniile de finanțare ale programului de cercetare și inovare Orizont Europa, de 95 miliarde euro
Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană a adoptat, luni, 15 martie, primul plan strategic pentru Orizont Europa, noul program de cercetare și inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde euro. UE se va concentra pe investițiile în cercetare și inovare pentru a asigura o redresare a economiei bazată pe dubla tranziție verde și digitală, pe reziliență și pe autonomia strategică.

Acțiunile UE în materie de cercetare și inovare contribuie la prioritățile UE, printre care se numără o Europă verde și neutră din punct de vedere climatic, o Europă pregătită pentru era digitală și o economie în serviciul cetățenilor, potrivit comunicatului publicat pe pagina web a Comisiei Europene.

„Acest plan oferă un cadru pentru cercetarea și inovarea de înaltă calitate, bazate pe excelență, care urmează să fie realizate prin programul de lucru Orizont Europa. Prin această orientare strategică, ne asigurăm că investițiile în cercetare și inovare pot contribui la un proces de redresare bazat pe dubla tranziție verde și digitală, pe reziliență și pe autonomia strategică deschisă.”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru O Europă pregătită pentru era digitală.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat, la rândul său, că această nouă abordare reprezintă o altă modalitate de a orienta cercetarea și inovarea finanțate de UE către provocările cu care se confruntă europenii.

Strategia pune accent pe dezvoltarea tehnologiilor, sectoarelor și lanțurilor valorice digitale

Planul strategic stabilește patru orientări strategice pentru investițiile în cercetare și inovare în cadrul programului Orizont Europa pentru următorii patru ani:

  • Promovarea unei autonomii strategice deschise prin orientarea dezvoltării tehnologiilor, sectoarelor și lanțurilor valorice digitale, generice și emergente esențiale;
  • Refacerea ecosistemelor și a biodiversității Europei și gestionarea durabilă a resurselor naturale;
  • Transformarea Europei în prima economie digitală circulară, neutră din punct de vedere climatic și sustenabilă;
  • Crearea unei societăți europene mai reziliente, mai favorabile incluziunii și mai democratice.
  • Cooperarea internațională stă la baza tuturor celor patru orientări, deoarece este esențială pentru abordarea multor provocări globale.

Planul identifică parteneriatele europene cofinanțate și programate în comun, precum și misiunile UE care urmează să fie sprijinite prin intermediul programului Orizont Europa.

Parteneriatele vor acoperi domenii critice precum energia, transporturile sau sănătatea

Misiunile UE vor aborda provocările globale care ne afectează viața de zi cu zi prin stabilirea unor obiective ambițioase și inspiraționale, dar realizabile, cum ar fi lupta împotriva cancerului, adaptarea la schimbările climatice, protejarea oceanelor, ecologizarea orașelor și asigurarea sănătății solului și a alimentelor. Utilizând un portofoliu amplu de instrumente în diverse discipline și domenii de politică, misiunile UE vor aborda aspecte complexe prin proiecte de cercetare, măsuri de politică sau chiar inițiative legislative.

Orientările planului abordează, de asemenea, o serie de aspecte orizontale, cum ar fi problemele legate de gen.

Primele cereri de propuneri de finanțare vor fi lansate în primăvara anului 2021

Prioritățile stabilite în planul strategic al Orizont Europa vor fi puse în aplicare prin intermediul programului de lucru Orizont Europa. Acesta stabilește oportunități de finanțare pentru activitățile de cercetare și inovare prin cereri tematice de propuneri și teme. Primele cereri de propuneri vor fi lansate în primăvara anului 2021 și vor fi prezentate în cadrul Zilelor europene ale cercetării și inovării din 23-24 iunie.În urma acordului politic privind programul Orizont Europa din perioada martie-aprilie 2019, Comisia a inițiat un proces de planificare strategică. Rezultatele sunt prezentate în planul strategic.

Planul strategic a fost elaborat în urma unui amplu proces de co-proiectare la care au participat Parlamentul European, statele membre, părțile interesate și publicul larg. Peste 8000 de contribuții au fost prezentate în diferite etape ale procesului de planificare strategică. Procesul de co-proiectare incluzivă urmărește să asigure o asumare cât mai largă posibil și să optimizeze impactul global al programului Orizont Europa.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele