Digitalizarea României începe de la procesul de informatizare a administrației publice, spune Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la Conferința LIVE „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI” în studioul Gândul LIVE. Ministrul a explicat că în acest moment prioritatea este aceea de a interconecta mai multe „insule” de digitalizare din diferite instituții publice prin standardizarea aplicațiilor și optimizarea costurilor.
Există mai multe fronturi ale procesului de digitalizare, a explicat Ciprian Teleman în exclusivitate la Gândul LIVE. Unul dintre acestea este informatizarea administrației publice, care s-a făcut până acum într-un mod nesistematizat, nestandardizat. Acest lucru, adaugă ministrul, înseamnă tipuri diferite de standarde pentru tipuri diferite de aplicații, ceea ce a condus la un „arhipelag” digital – multe insule de digitalizare cu rute impredictibile sau cu puține rute de transport de informație între ele.
Din altă perspectivă, cea a utilizatorilor, reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării au constatat că, în acest moment, sunt mulți români neimplicați în spațiul digital, mulți antreprenori care nu folosesc instrumente digitale, dar și oameni cu așteptări foarte mari și firești de la procesul de digitalizare.
„Cred că cel mai important este să evaluăm aceste așteptări, să stabilim unde suntem în momentul de față din punctul de vedere al digitalizării și să planificăm cu mare atenție pașii următori pentru a putea transforma România într-o țară digitalizată cu costurile cele mai decente. Nu suntem performeri la raportul dintre investiții și rezultate. Cred că cea mai impotantă schimbare este cea legată de paradigmă în project management și în ce privește standardizarea. Pentru că de aici optimizăm costurile”, a declarat Ciprian Teleman la Gândul LIVE.
Specialiștii din minister au propus un program de digitalizare, finanțat în principal prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar există și alte tipuri de finanțări din fonduri europene care pot fi accesate. Este un moment favorabiil în care România poate face revoluție în planul transformării digitale, precizează ministrul. În acet moment se lucrează la etapizarea corectă a acestui plan și la stabilirea unor deadline-uri pentru fiecare etapă în parte.
Digitalizarea administrației publice e prima etapă care va genera schimbări majore în funcționarea statului, dar mai ales în relația cetățeanului român cu statul. Primul impact este simplificarea comunicării între mediul de afaceri și instituții, lucru care va genera un impact pozitiv asupra economiei.
„Sintagmele cozi, dosar cu șină și așa mai departe ar trebui să devină istorie și cred că acesta e declanșatorul unei transformări reale. Digitalizarea administrației mai înseamnă schimbarea modului în care statul interacționează cu cetățenii. România este un stat destul de centralizat și dacă mulți dintre noi dacă am avut ceva de rezolvat a trebui să ne ducem undeva la o autoritate centrală. Asta pentru că rezolvarea unor probleme administrative presupune multe hârtii și deplasarea la mare distanță de locul în care locuim. Digitalizarea administrației va scurta foarte mult timpii de rezolvare a unor astfel de probleme. Efectele scurtării unor lanțuri funcționale prin digitalizare sunt incredibil de pozitive.”, – Ciprian Teleman.
Sunt mai multe feluri în care specialiștii din minister pot lega „insulele” de digitalizare din administrația publică, dar cea mai scurtă cale începe cu definirea standardelor. Spre exemplu, sune Teleman, în PNRR unul dintre cele 4 capitole este cel dedicat cloudului guvernamental.
„Când ne referim la cloud guvernamental nu ne gândim doar la date, ci la un sistem care poate uni aceste zone disparate de digitalizare. Este vorba despre interoperabilitate, despre posibilitatea ca în acest sistem să fie stocate niște aplicații – ca un fel de magazin virtual al Guvernului, ca să facem o comparație cu telefoanele inteligente folosite de aproape toată lumea. Ne gândim la primării, de exemplu. Acestea au nevoie de aplicații pentru a-și ține evidența. Statul român invită furnizorii de aplicații pentru autoritățile locale la o licitație, alege cea mai potrivită aplicație conform unui caiet de sarcini transparent, o cumpără și o stochează în sistemul digital guvernamental. Primăriile pot utiliza acea aplicație în schimbul unui abonament sau orice altă formă de plată”, explică Ciprian Teleman.
Standardizarea aplicației, a formei în care sunt stocate datele, a formatului în care sunt colectate datele va simplifica drumul României către un spațiu digital articulat și coerent, spune ministrul. Interoperabilitatea acestor centre de date ale ministerelor este vitală. Ministere ca cel al Finanțelor, Mediului, Economiei, Interne și așa mai departe vor putea transfera între ele informații și date în acest spațiu digital. Spre exemplu, explică Teleman, identitatea electronică e folosită și de Sănătate, și de Interne, și de Muncă sau de Finanțe. Pe lângă aceste date „comune”, fiecare instituție are un set de date specifice pe care le gestionează intern, care ar putea fi accesibile și altor instituții prin interoperabilitate.
Ciprian Teleman a precizat, la Gândul Live, ca printre prioritățile mandatului său se numără asigurarea unei viteze garantate de 100 mb pe secundă cu o acoperire de 99,9% prin broadband și 5G.
„E cel mai ușor de implementat. e legat de promisiunea mea făcută în campanie de a transforma Internetul într-o utilitate publică. A doua prioritate e legată de cartea de identitate electronică. Va trebui să avem infrastructura și datele în cloud-ul guvernamental. Vom vedea în ce formă va ieși propunerea din PNRR”, mai spune ministrul.
Gândul.ro a organizat vineri, 26 aprilie, Conferința LIVE „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI” în direct online din studioul Gândul LIVE.