Prima pagină » Economic » Digitalia » EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Alexandra Cernian, expert în inovație IT pentru Comisia Europeană: „Ne concentrăm pe pregătirea studenților în domenii de ultimă oră din IT&C”

EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Alexandra Cernian, expert în inovație IT pentru Comisia Europeană: „Ne concentrăm pe pregătirea studenților în domenii de ultimă oră din IT&C”

EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Alexandra Cernian, expert în inovație IT pentru Comisia Europeană: „Ne concentrăm pe pregătirea studenților în domenii de ultimă oră din IT&C”

Facultatea de Automatică din cadrul Universității Politehnica București (UPB) vizează pregătirea studenților în domeniile de ultimă oră dinIT&C – inteligență artificială, machine learning și cyber security, spune Alexandra Cernian, lector universitar și evaluator în inovație IT pentru Comisia Europeană pentru GÂNDUL FINANCIAR. Astfel, curricula este actualizată periodic în raport cu evoluția industriei IT&C, iar UPB a anunțat recent introducerea unui curs de blockchain în programul de master “Managementul și protecția informației” (MPI).

Universitățile din România pregătesc ingineri foarte buni în domeniul IT&C, cu toate acestea industria de profil se confruntă în continuare cu un deficit de specialiști în domeniu, spune Alexandra Cernian la GÂNDUL FINANCIAR.

„În ultimii cinci ani au fost foarte multe dezvoltări și actualizări de curriculă. Ne putem mândri și cu un premiu al Asociației Patronale a Industriei de servicii Software (ANIS) pentru un curs introdus anul trecut pe cybersecurity – blockchain la unul dintre programele de master din facultatea noastră. Îi încurajăm pe studenți să fie proactivi, să fie creativi în zona de inovație, de provocări tehnologice, să se implice în programele de cercetare pe care le derulează facultatea. Spre exemplu, avem un laborator de Inteligență Artificială și sisteme multiagent în care se derulează multe proiecte pe zona de mașini autonome, direcția de asistenți virtuali”, a declarat Alexandra Cernian pentru Gândul Financiar.

Bursele ANIS reprezintă un parteneriat între industria tech și mediul academic, care recompensează eforturile și pasiunea cadrelor didactice tinere în adoptarea celor mai inovative cursuri și metode de predare. Inițiativa Bursele ANIS este susținută de cele mai puternice companii IT din România, între care Adobe Systems Romania, Atos, Bitdefender, Cornerstone Technologies, Deutche Bank Global Technology, Endava Romania, Enea Services Romania, Qualitance QBS, Wipro Technologies.

Curs de blockchain în programul de master „Managementul și protecția informației”,  în parteneriat cu mediul privat

Reamintim că Modex și  Facultatea de Automatică și Calculatoare (UPB), au încheiat, în vara anului 2020, un parteneriat de colaborare în domeniul cercetării științifice și educației. În urma acestui parteneriat academic, Modex se implică, din toamna anului 2020, în dezvoltarea unui curs de blockchain în programul de master “Managementul și protecția informației” (MPI) la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Curricula de blockchain este inclusă în cursul „Protecția informației în e-sisteme” din anul universitar 2020-2021 și se adresează inginerilor din anul al II-lea la Master, absolvenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare.

Doctor in Ingineria Sistemelor și cu un vast know-how în Inteligență Artificială, Business Intelligence și Data Mining, Alexandra Cernian spune că UPB se concentrează în acest moment pe pregătirea studenților în domeniile de ultimă oră din IT&C – inteligență artificială, machine learning și cyber security.

La rândul său, Răzvan Rughiniș, prodecan al Facultății de Automatică (UPB), a dat mai multe detalii pentru GÂNDUL FINANCIAR cu privire la efortul mediului universitar de a oferi studenților pregătire de ultimă oră, conform cerințelor din industria IT&C.

Răzvan Rughiniș spune că Alexandra Cernian, lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare (UPB), este cea care a făcut demersurile pentru ca acest domeniu de ultimă oră să fie inclus în curricula universitară, reușind să atragă un parteneriat cu mediul privat, și că abordarea este foarte ancorată în studii de caz pentru studenții de la Automatică.

„Speranța mea e ca astfel de tematici foarte aplicabile în produsele secolului XXI vor fi din ce în ce mai prezente în curricula universitară”, spune Răzvan Rughiniș.

Tehnologia blockchain este aplicată nu doar în zona financiară de cryptocurrency dar și în cazul mai multor servicii care care poate îmbunătăți atât gestionarea datelor medicale cât și administrația publică.

Alexandra Cernian: Sustinem inițiativele studenților în direcția de antreprenoriat. Innovations Lab, la a noua ediție

„Ne dorim să încurajăm cât de mulți tineri din Facultatea de Automatică să se gândească la propria afacere și, desigur, să armonizăm programa cu cerințele din piața IT. Ne bucurăm că am atras foarte multe companii în parteneriat cu facultatea care să ne ofere suport în pregătirea cursurilor, stagii de practică studenților în așa fel încât pregătirea lor să fie cât mai aplicată. Avem foarte mulți studenți inteligenți și creativi care își doresc din ce în ce mai mult să aducă o contribuție la dezvoltarea digitală și să vină cu soluții foarte concrete la problemele cu care se confruntă lumea. Iar programe de educație antreprenorială cum este innovations Lab, în care ei pot veni să prezinte ideile lor inovatoare în fața unui juriu și să beneficieze de mentorat astfel încât să înțeleagă cum se construiește un business, un plan de afaceri, cum obțin finanțare, cum pun în practică ideile ca la final să obțină un prototip al ideii, sunt extrem de apreciate de studenți”, spune Alexandra Cernian.

Ca dovadă, Innovations Lab a ajuns deja la a noua ediție, iar numărul de participanți crește de la an la an.

La rândul său, Răzvan Rughiniș, prodecan al Facultății de Automatică (UPB), a dat mai multe detalii pentru GÂNDUL FINANCIAR cu privire la programul de educație antreprenorială  Innovations Lab, arătând că în acest moment asistăm la o schimbare de paradigmă, de la dezvoltarea industriei IT&C, la crearea de proprietate intelectuală „made in Romania”.

Din 2020, UPB a lansat un program de spin-off în care cercetătorii din universități încearcă să-și aducă rezultatele cât mai aproape de piață

Răzvan Rughiniș a precizat că programul inițial destinat studenților a încceput să atragă și absolvenți și cercetători. Începând cu anul 2020, UPB a lansat un program de spin-off în care cercetătorii din universități încearcă să-și aducă rezultatele cât mai aproape de piață și să creeze o valoare economică, iar rezultatele sunt deja extrem de promițătoare.

„Vorbim despre oameni cu experiență care au reușit ca la nivelul unui singur an să aibă exit, să atragă milioane de euro. Vorbim aici de Appsulate, companie de securitate cibernetică, proiectul care a câștigat ediția din 2017 a Innovation labs, și care la nivelul anului 2018 reușea să fi preluată de „unicornul” american Zscaler”, a spus prodecanul Facultății de Automatică (UPB).

Sunte foarte multe companii românești care au fost pornite de studenții UPB și care oferă servicii în piața locală. Sunt companii care au trecut prin Innovation Labs în 2014, 2015, și care astăzi au 25, poate chiar 35 de angajați, dar care dacă ar fi fost în Sillicon Valley ar fi avut acum 2500 de angajați, mai precizează Răzvan Rughiniș.

Pe lângă aceasta, la Universitatea Politehnică există un centru de antreprenoriat care se adresează. studenților de la toate facultățile, adaugă și Alexandra Cernian. Centrul de antreprenoriat se numește UPbizz – sunt trei piloni: educație antreprenorială, mentorat și coaching și surse de finanțare.

Centrul de Anteprenoriat Studenţesc are drept scop principal sprijinirea, dezvoltarea și încurajarea spiritului antreprenorial în rândul studenților și absolvenților, în vederea promovării Universității Politehnica din București ca susținător al dezvoltării mediului de afaceri și al studenților, sprijinind diversificarea pachetului educațional universitar prin includerea unei serii de activități complementare programei universitare.

România face pași importanți în direcția transformării digitale, a declarat și Dragoș Preda secretar de stat în cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) pentru GÂNDUL FINANCIAR. Dezvoltarea infrastructurii de comunicații în mediul rural este o prioritate a autorităților, iar o mare parte dintre cele 3800 de unități școlare fără internet identificate anul trecut, au fost deja conectate.

 

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele