Prima pagină » Economic » Digitalia » EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Dragoș Preda, secretar de stat MTI: Transformarea digitală nu poate avea loc fără conectivitate, care este imperativă. Am alocat fonduri pentru conectivitatea rurală

EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Dragoș Preda, secretar de stat MTI: Transformarea digitală nu poate avea loc fără conectivitate, care este imperativă. Am alocat fonduri pentru conectivitatea rurală

EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Dragoș Preda, secretar de stat MTI:  Transformarea digitală nu poate avea loc fără conectivitate, care este imperativă. Am alocat fonduri pentru conectivitatea rurală

România face pași importanți în direcția transformării digitale, a declarat Dragoș Preda secretar de stat în cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) pentru GÂNDUL FINANCIAR. Dezvoltarea infrastructurii de comunicații în mediul rural este o prioritate a autorităților, iar o mare parte dintre cele 3800 de unități școlare fără internet identificate anul trecut, au fost deja conectate.

România a făcut, în ianuarie 2021, un pas major în implementarea Directivei Europene ITS (Sisteme Inteligente de Transport rutier), evitând un infringement, mai spune Dragoș Preda, care a vorbit despre demersurile autorităților în direcția transformării digitale la GÂNDUL FINANCIAR.

Dragoș Preda: Transformarea digitală nu poate avea loc fără conectivitate, care este imperativă

„Cred că s-au făcut pași considerabili și nu afirm doar eu, o afirmă și piața din România. Cred că reușita de anul trecut, (n.r. decizia Comisiei Europene de a stabili Centrul Cyber al UE la București) arată că România face pași importanți în direcția transformării digitale. Tocmai de aceea, alături de colegii mei din TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) am făcut demersuri în această direcție. Aș face o precizare: avem, pe de o parte parte de comunicații în bandă largă – broadband cum spunem noi – și pentru aceasta zona de infrastructură este imperativă. Transformarea digitală nu poate avea loc fără conectivitate, care este imperativă. În urma discuțiilor de anul trecut cu domnul ministru Marcel Boloș am determinat și acele fonduri dedicate pentru mediul rural inteligent care există în noul plan de dezvoltare până în 2026”, a declarat Dragoș Preda pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Secretarul de stat a precizat că acestea sunt axe deja lansate în 2020. Direcția strategică este pe de o parte pe radio digital, care e în curs de aprobare, la care se adaugă strategia pe orașe și pe comunități inteligente care este la nivel de draft, de proiect.

România a alocat 200 de milioane euro de euro pentru mediul rural inteligent și peste 800 milioane de euro pentru smart city

„Mi-am dorit ca, înainte de a o lansa să avem discuții cu organizații internaționale pentru orașe inteligente, cu care sunt în dialog direct. Avem strategia de conectivitate, fundamentată pe infrastructuri critice. Cele clasice , feroviar, rutier, cele de date și de transport de energie, dar și cele care țin de dezvoltare urbană infrastructura pentru utilități – apă canalizare etc, s-au văzut fondurile deja lansate pentru reabilitare urbană, au fost discuțiile cu Ministerul Dezvoltării și cu cel al Fondurilor Europene. În ce privește mediul rural inteligent, sunt alocate 200 de milioane euro și peste 800 milioane de euro pentru zona de smart city” – Dragoș Preda, secretar de stat MTI.

Comisia Europeană – Digital Single Market definește „smart city” ca pe o comunitate în care reţelele şi serviciile tradiţionale devin mai eficiente prin utilizarea tehnologiilor digitale şi de telecomunicaţii, în beneficiul cetăţenilor şi mediului de afaceri. O altă definiţie comună spune că „un oraş smart, este cel care integrează tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor pentru utilizarea eficientă a resurselor şi infrastructurilor în scopul asigurării necesităţilor cetăţenilor săi”.

Sute de unități școlare din mediul rural conectate la internet

Secretarul de stat mai spune că 3800 de unități școlare din mediul rural au fost propuse pentru a fi conectate la infrastructura digitală chiar de către operatori. Această cifră a fost înaintată chiar în urma evaluării făcute de către cei patru operatori majori din piața din România. Lucrările de conectare sunt în curse de derulare, de la momentul în care s-a semnat protocolul cu operatorii, precizează Dragoș Preda.

„Sunt sute, poate chiar mii de unități școlare deja conectate. Sunt mai multe soluții de conectare. În anumite cazuri, conectivitatea se poate crea pe mai multe tipuri de infrastructuri. La un moment dat mi s-a solicitat din partea mai multor parlamentari soluții de conectivitate pentru zona Apusenilor. Acolo soluția propusă este cea de conectare satelitară. Totodată mai multe zone sunt deservite deja de rețeaua dezvoltată de RoNet și de cea dezvoltată cu CFR Telecom – RoEduNet – rețeaua există deja, dar de aici ține de legătura cu operatorii furnizori de servicii de date. Știm deja că România are rezultate foarte bune de conectivitate urbană, dar ne propunem ca la fel de bună să fie și cea de conectivitate rurală”, spune secretarul de stat.

În prezent dezvoltarea infrastructurii de date e imperativă, spun autoritățile de resort. Următoarea prioritate este reducerea decalajelor între rural și urban, lucru care presupune dezvoltarea conectivității. În prezent, spune secretatul de stat, a prezentat un proiect de teleșcoală bazat pe noile tehnologii, care poate fi abordat facil de către unitățile școlare pentru a putea să transmită aceste lecții acasă într-un mod sigur.

Transport urban inteligent: România face pași importanți în transpunerea Directivei ITS

„Pe 7 ianuarie am închis un subiect care trebuia să fie închis din 2014 – punctul de acces pentru Directiva ITS (n.r. Sistemele Inteligente de Transport rutiere ) Am fi intrat în infringement anul acesta, Aici sunt multe lucruri care intră inclusiv în gestiunea spațiului rutier – mă refer la siguranța cetățenilor în trafic – vorbim și de date satelitare, GPS sistem 112 pe automobile. În statele europene, în caz de accident, se intră pe comunicare radio pentru a interacționa cu posibilele victime și pentru a soluționa cazurile grave cât de repede posibil” – Dragoș Preda, secretar de stat MTI.

„RO WOMEN in TECH”: Eveniment în premieră în România, organizat pe 8 martie

În România, evenimentul Women in Data Science (WiDS) este organizat de Think Tank 360, cu sprijinul Wolters Kluwer România pe 8 martie 2021.

„Vom avea un hackaton pe 8 martie în cadrul unui eveniment internațional de 24 de ore din care 5 ore sunt dedicate României. Îi mulțumesc Marianei Ungureanu (n.r. fondator Think Tank 360 și co-organizator al evenimentului), cu care am colaborat pentru acest eveniment inițiat de Stanford University. România intră astfel pe harta internațională a noilor tehnologii și a promovării femeilor în domeniul IT&C”, spune Dragoș Preda.

Demersul ”RO WOMEN in TECH”, este organizat în premieră în România, explică Dragoș Preda, este integrat în rețeaua de evenimente ” Women in Data Science” lansat în noiembrie 2015, la Universitatea Stanford din California, S.U.A., debutând ca o conferință tehnică de o zi care a prezentat femeile ce lucrau în domeniul științei datelor. Transmisiunea live a conferinței inaugurale a fost urmărită în întreaga lume, semnalând o oportunitate de impact global. Astfel, WiDS a devenit o mișcare globală, propunându-și să inspire și să educe participanții din întreaga lume cu privire la domeniile interesante de cercetare și aplicațiile științei datelor din diferite sectoare.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele