Prima pagină » Economic » Digitalia » EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Dragoş Stănescu, cofondator și CEO AdMoER: Aplicația poate transmite în timp real semnele vitale ale pacienților către medici sau unitățile medicale

EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Dragoş Stănescu, cofondator și CEO AdMoER: Aplicația poate transmite în timp real semnele vitale ale pacienților către medici sau unitățile medicale

EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Dragoş Stănescu, cofondator și CEO AdMoER: Aplicația poate transmite în timp real semnele vitale ale pacienților către medici sau unitățile medicale

Cea mai recentă investiție 0-Day Capital, AdMoER (Advanced Monitoring Emer­gency Response), o aplicaţie care îşi propune să asigure monitorizarea riscului de infecţie cu COVID-19 în rândul populaţiei, a finalizat cu succes a testele tehnice. Dragos Stănescu, CEO al vehiculului de investiții 0-Day Capital și co-fondator al start-up-ului înființat în SUA a explicat, pentru GÂNDUL FINANCIAR, cum funcționează aplicația care a intrat, de la începutul lunii martie, în teste pentru rafinarea algoritmului medical predictiv și a componentei de  Inteligenta Artificiala.

AdMoER (Advanced Monitoring Emer­gency Response) are în plan să obţină o finanţare de 9-10 milioane dolari anul acesta pentru a continua expansiunea în SUA, principala piaţă vizată de proiect. Aplicaţia, care va intra în teste în SUA, încearcă să indice un risc de infectare şi risc personal în raport cu COVID-19 și, in extenso, cu orice altă posibilă epidemie, prin interpretarea de către un algoritm medical predictiv a unor simptome obiective şi subiective.

Conceptul, dezvoltat în Statele Unite, în colaborare cu o echipă de la Standford University

„Este un concept, un patent dezvoltat în Statele Unite, unde am colaborat și cu o echipă de la Standford University, pentru că aplicația include și un algoritm medical predictiv care necesită studii medicale. De altfel colegul meu, Mugur Stancu, co-fondator AdMoER este medic de profesie și specializat în management în săntate publică. Aplicația se adresează publicului și instituțiilor pe două paliere: unul care ține seama de un context epidemiologic și pandemic ca cel pe care îl traversăm acum – care identifică persoanele cu risc de infectare , și unul care permite monitorizarea permanentă a semnelor  vitale ale pacienților, indiferent de afecțiune: boli de inimă, nutriționale și așa mai departe. Acesta din urmă permite o legătură permanentă cu medicii sau cu spitalele la care sunt sub supraveghere pacienții. Chiar și efectele tratamentelor pot fi monitorizate”, a declarat pentru GÂNDUL FINANCIAR Dragoş Stănescu, cofondator & CEO al AdMoER, care este în acelaşi timp şi CEO al vehiculului de investiţii în proiecte de tehnologie 0-Day Capital.

Dragoș Stănescu a mai precizat că aplicația nu pune diagnostice, nu face medicină ci doar calculează un anumit risc de infectare și indică necesitatea consultării unui medic.

Utilizatorii se pot înregistra complet anonim în aplicația

Platforma are trei aplicații, explică Dragoș Stănescu: una pentru utilizatori individuali, pentru organizații private – hoteluri horeca etc și a treia instituții medicale sau instituții de sănătate publică. Fiecare utilizator se poate înregistra  complet anonim – datele personale nu sunt cerute la înregistrare – și transmite o parolă, după care primește un cod alfanumeric La înregistrare se cer câteva date legate de sănătate cum ar fi înălțime, greutate, formă fizică, boli prexistente și așa mai departe, adaugă co-fondatorul AdMoER.

După intrarea în platformă aplicația fncționează în background, dacă utilizatorul are o brățară de fitness se preiau datele respective sau cele de pe smartwatch.

„Aplicația recunoaște, de exemplu, modificări ale vocii, dacă utilizatorul tușește, puls, tensiune arterială, temperatură, la cele mai avansate saturația de oxigen și așa mai departe. Datele intră în algoritmul medical se compară cu baza de date preexistentă și se identifică alterările și cât de severe sunt alterările de stare față de cele de referință, după care utilizatorul primește recomandări dacă să consulte un medic și așa mai departe, în funcție de severitatea simptomelor”, mai explică Dragoș Stănescu.

Soluţia pleacă de la ideea apariţiei unei platforme, a unei aplicaţii care să dea o evaluare de risc de infectare cu un virus, în cazul de faţă Covid-19, dar şi a altor epidemii virale în combinaţie cu ceea ce doctorii definesc drept comorbidităţi, adică boli preexistente.

Proiectul a fost susţinut financiar de către 0-Day Capital, care este un fel de venture capital, dar sub forma de investment club, sunt 12 investitori din România care şi-au pus banii împreună pentru a finanţa acest gen de proiecte care pot scala la nivel global. El a fost finanţat parţial de către fondatori şi în cea mai mare parte de către 0-Day Capital.

Reprezentanții start-up-ului au anunțat, la începutul lunii martie, debutul testelor Beta pentru aplicație în prezența primarului din Savannah, Van Johnson și al Directorului din Savannah al Healthy Cities și Director de Program, CDC Racial and Ethnic Approach, Paula Kreissler.

Ca urmare a politicii sale de responsabilitate socială și a promovării unor politici de echitabilitate și incluziune, AdMoER a anunțat acordarea gratuită a serviciilor aplicației prntru toate țările care se lupta cu problema sărăciei extreme in Africa, America Latina și Asia și deschiderea pentru colaborări cu instituțiile internaționale, in special cele din structura ONU. În același timp serviciile aplicației vor fi gratuite perntru clinicile sociale și pacienții acestora din comunitățile subdeservite din SUA.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele