Operațiunea „Carding Action 2020”: Europol a făcut „razie” pe dark web și a identificat 50.000 de victime ale infracțiunilor cibernetice

Operațiunea „Carding Action 2020”: Europol a făcut „razie” pe dark web și a identificat 50.000 de victime ale infracțiunilor cibernetice
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 18/12/2020, 18:42

Operaţiunea „Carding Action 2020”, derulată de Europol și de autoritățile din Italia, Marea Britanie și Ungaria, care vizează comerțul pe „dark web” cu datele cardurilor de credit furate, a prevenit pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro. Ancheta s-a derulat pe o perioadă de trei luni şi a presupus analizarea a 90.000 de informaţii privind cardurile de credit, fiind identificate nu mai puțin de 50.000 de victime ale infractorilor cibernetici.

Interpol a anunțat acest succes al forțelor de ordine imediat după ce a transmis un comunicat conform căruia trei persoane din Nigeria au fost reţinute, fiind suspectate că sunt membre ale unui grup infracțional care a compromis organizaţiile guvernamentale şi private din peste 150 de ţări.

“Prevenind pierderi de peste 40 de milioane de euro, Carding Action 2020 este un exemplu excelent al modului în care schimbul de informaţii între industriile private şi autorităţile naţionale de aplicare a legii este cheia în combaterea tendinţei de creştere a e-skimmingului şi a prevenirii infractorilor cibernetici de a profita de cetăţenii UE”, a declarat Edvardas Sileris, coordonatorul Centrului European de Criminalitate Cibernetică al Europol, potrivit blogului Eset, companie specializată în securitate IT.

Grupul infracțional este considerat responsabil pentru distribuirea de programe malware, atacuri phishing şi pentru rularea fraudei Business Email Compromise (BEC), care se află pe lista celor mai costisitoare tipuri de fraudă.

“Deşi ancheta este încă în desfăşurare, Interpol şi partenerii săi au reuşit să identifice aproximativ 50.000 de victime ale acestei bande”, susţin experţii Eset.

Până în prezent, nu se cunoaşte dacă au fost făcute arestări în urma acestor acţiuni.

Europol a anunțat în septembrie arestarea a 179 de persoane suspecte de activități ilicite pe dark web

În luna septembrie a acestui an, o altă vastă operaţiune care i-a vizat pe infractorii de pe “dark web”, partea ascunsă a internetului, a permis arestarea a 179 de presupuşi vânzători de produse ilicite în SUA şi în Europa, conform Agenţiei Europene de Poliţie Europol, citată de AFP. Forţele de ordine americane au reţinut, atunci, 121 de persoane, în timp ce alţi suspecţi au fost reţinuţi în Germania, Regatul Unit, Olanda, Austria şi Suedia, a anunţat Europol, într-un comunicat.

“Dark web” este o parte ascunsă a World Wide Web (www) despre care experţii spun că a crescut considerabil. Site-urile nu pot fi localizate folosind motoarele de căutare, precum Google sau Yahoo. Acestea rămân anonime prin redirecţionarea datelor prin puncte de conectare multiple sau noduri, care asigură că sursa originală a datelor nu poate fi identificată.

Cercetătorii de la Privacy Affairs au analizat listele disponibile în prezent pe dark web și au creat o imagine de ansamblu asupra prețului mediu asociat datelor personale furate.

Un card de credit American Express împreună cu PIN-ul său poate fi vândut cu până la 35 USD pe Dark Web

Dark Web Price Index 2020, o analiză a tarifelor practicate pentru diferite tipuri de informații personale furate arată că, de exemplu, un card de credit American Express împreună cu PIN-ul său poate fi vândut cu până la 35 USD, în timp ce detaliile cardului de credit se vând, în general, cu aproximativ 12-20 USD. Între timp, datele de autentificare ale conturilor bancare online furate, ce cuantifică un sold minim de 2.000 USD pot fi în medie disponibile pentru 65 USD, potrivit Eset.

În ceea ce privește serviciile de procesare a plăților, conturile PayPal sunt de departe cele mai des listate aici. Cu toate acestea, conturile furate au prețuri mai mici decât transferurile efective din conturile compromise.

Ofertele pentru spargerea unor conturi de social media nu sunt, de regulă, listate pe dark web, potrivit raportului, care a atribuit acest lucru măsurilor de securitate consolidate ale platformelor de social media, precum și cererii reduse.

Conturile Gmail sunt vândute de infractorii cibernetici la un preț mediu de 156 USD

Între timp, conturile Gmail sunt ofertate la un preț relativ ridicat, având un preț mediu de 156 USD. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că mulți oameni refolosesc datele de conectare pentru alte conturi, ceea ce ar însemna că un cont de e-mail compromis ar putea deschide „ușile” de acces la diverse alte servicii.

Infractorii cibernetici își pun, de asemenea, la bătaie diferite competențe. Potențialii cumpărători pot opta pentru derularea unor atacuri DDoS la comandă, oferite cu prețuri variate, în funcție de mărimea și durata atacului, începând de la 10 USD și ajungând la peste 800 USD. Hackerii oferă, de asemenea, diverse forme de malware pentru vânzare, cu prețuri începând de la 70 USD și care ajung până la 6.000 USD, în funcție de diverși factori de complexitate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”