Cum îți alegi, simplu, parole – puternice, diferite și pe care nu trebuie să le memorezi – pentru toate conturile tale online
NordPass a publicat recent lista cu cele mai populare parole din 2023, iar componența sa nu surprinde nici de această dată. Din comoditate, oamenii au ales, la fel ca în anii trecuți, combinații ușor de compromis, precum „12345”, „password” sau „Aa123456”.
Potrivit NordPass, un manager de parole oferit de NordVPN, aproximativ 70% dintre cele mai populare 20 de parole din 2023 pot fi compromise în mai puțin de o secundă cu un program de tip „brute force”, care generează un număr enorm de combinații într-un timp foarte scurt.
Multe persoane se mulțumesc cu aceste combinații deoarece se tem că nu vor ține minte parole mai complexe, mai ales dacă le aleg diferite pentru fiecare cont în parte. Există, însă, o soluție simplă la această problemă. Utilizatorii de internet pot utiliza un manager de parole. Un astfel de serviciu este inclus chiar și de cele mai populare browsere de internet din lume, precum Google Chrome sau Microsoft Edge.
Dacă este activat, serviciul (care în Chrome poate fi găsit mergând pe calea Settings/Autofill and passwords/Google password manager) poate sugera parole puternice pentru fiecare cont online creat. Mai mult, utilizatorii schimba parolele existente cu unele complexe, iar serviciul le va salva automat.
Managerele de parole dedicate, recomandate
Managerele de parole din browsere nu sunt, însă, la fel de puternice sau sigure ca cele dedicate, precum Dashlane, 1Password sau Bitwarden. Acestea oferă posibilitatea ajustării complexității parolelor (12 sau mai multe caractere, includerea de caractere speciale și simboluri), permit salvarea de notițe, de carduri sau de identități.
Un alt mare avantaj al managerelor de parole dedicate este suportul pentru o gamă largă de platforme. Astfel, nu sunt probleme cu transferul datelor de autentificare când cineva trece de pe Android pe iPhone sau invers. De exemplu, Bitwarden este disponibil pentru browsere (Chrome, Edge, Firefox, Safari, Opera etc.), dar și sistemele de operare Windows, macOS, Linux, Android și iOS/iPadOS.
Nu este recomandată salvarea parolelor într-un serviciu online, precum cele de notițe de genul OneNote sau Google Keep și nici păstrarea acestora într-un carnețel din geantă sau pe o hârtie din portofel. În cazul în care un utilizator este jefuit, hoții pot accesa și conturile sale online.