Alexis Hancock, o angajată a organizației Electronic Frontier Foundation, a cumpărat o tabletă de copii pentru fiica ei. Cum era o marcă de care nu mai auzise, Dragon Touch, cercetătoarea a vrut să afle mai multe lucruri despre dispozitiv.
Hancock a descoperit că tableta are multe probleme de securitate și că nu protejează intimitatea utilizatorilor. Modelul Dragon Touch KidzPad Y88X conține urme ale unui program malware cunoscut, rulează o versiune de Android lansată în urmă cu câțiva ani și vine cu aplicații preinstalate din categoria celor potențial nedorite (potentially unwanted program/PUP). Mai mult, sistemul de operare are permisiunea să descarce orice aplicație dorește.
Alexis Hancock a publicat un raport cu descoperirile pe care le-a făcut. Ea a contactat producătorul pentru a afla părerea companiei, dar nu a primit un răspuns. Dragon Touch nu a răspuns nici la întrebările trimise de publicația TechCrunch.
Citește și: Surpriza neplăcută avută de un client care a comandat un iPhone 15 Pro Max direct de pe site-ul Apple
Hancock a descoperit pe dispozitiv urme ale malware-ului Corejava, pe care compania Malwarebytes îl consideră periculos. Deși aplicația este inactivă pe tabletă, aceasta este programată să trimită date spre anumite servere. Hancock a descoperit pe modelul KidzPad Y88X și Adups, o platformă folosită pentru livrarea de actualizări software. Aplicația poate, potrivit Malwarebytes, să descarce malware de pe internet.
Totodată, pe tabletă se găsește o versiune veche de cinci ani a magazinului de aplicații KIDOZ, iar sistemul de operare rulat este Android 10, lansat în 2019 și care nu mai beneficiază de mult timp de suport software.
În România, modelul analizat de Alexis Hancock a fost disponibil la eMAG.
Compania Dragon Touch are sediul în SUA și apare în lista producătorilor certificați de dispozitive cu sistem de operare Android.