Prima pagină » Economic » Digitalia » Tehnologie » Tesla lui Elon Musk va deschide o AFACERE care „va tipări bani” pentru miliardar

Tesla lui Elon Musk va deschide o AFACERE care „va tipări bani” pentru miliardar

Tesla lui Elon Musk va deschide o AFACERE care „va tipări bani” pentru miliardar

Tesla, unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile electrice, se pregătește să deschidă o nouă afacere, care va „tipări bani”, potrivit șefului companiei, Elon Musk.

Producătorul de mașini, soluții de stocare de energie și acoperișuri solare va opera o rafinărie de litiu. Acest element este esențial pentru producția de baterii de mașini electrice. Fabrica își va deschide porțile mai devreme decât se așteptau analiștii.

Rafinăria este construită în Texas și va produce hidroxid de litiu, material pe care Tesla îl va folosi pentru a produce baterii în Gigafactory Texas din orașul Austin.

Compania vrea să demonstreze și o nouă metodă de procesare a litiului, cu costuri mai reduse. Dacă aceasta se dovedește a fi una de succes, ar putea fi adoptată și de alți jucători din industrie.

Tesla a anunțat că investește 365 de milioane de dolari în rafinărie. Acolo vor lucra 165 de persoane, transmite Electrek. Potrivit lui Elon Musk, fabrica va produce suficient hidroxid de litiu într-un an pentru construirea a peste un milion de automobile electrice.

Citește și: Mașini electrice: Ce sunt bateriile SOLID-STATE, cum diferă de cele Li-Ion și de ce promit o revoluție în domeniul auto

Fabrica urma să fie finalizată anul viitor și să înceapă producția în 2025. Însă un reprezentant al Tesla a anunțat recent că rafinăria va începe să producă în al doilea semestru din 2024.

Litiul este folosit în multe industrii, inclusiv în cea farmaceutică, dar el este, deocamdată, un „ingredient” esențial în baterii. Cererea pentru acumulatori Li-Ion a explodat după ce smartphone-urile au devenit principalele computere personale folosite de oameni, iar mașinile electrice au ajuns să fie populare. Potrivit US Geological Service, 71% din litiul extras este folosit în construcția de baterii.

În aceste condiții, inventatorul bateriei Li-Ion, laureatul cu Premiul Nobel pentru Chimie din 2019, John Goodenough, avertiza că metalul ar putea deveni „petrolul secolului 21”, iar competiția pentru el ar putea epuiza rapid rezervele globale. International Energy Agency (IEA) a anunțat, într-un raport din 2022, că cererea pentru litiu ar putea crește de 40 de ori până în 2040.

Surse foto: Tesla, Profimedia Images

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele