Prima pagină » Economic » Dilema lui Matei: căldura e mai scumpă cu repartitoare, dar nu are cum să scape de ele. Soluția lui Sorin Oprescu pentru problema lui

Dilema lui Matei: căldura e mai scumpă cu repartitoare, dar nu are cum să scape de ele. Soluția lui Sorin Oprescu pentru problema lui

Matei locuiește într-un apartament cu două camere dintr-un bloc vechi din București. În blocul lui, s-au montat repartitoare pe calorifere încă din 2005, cu un an înainte de data la care acestea urmau să devină obligatorii în țară. Termenul limită a fost însă amânat, iar locatarii au rămas cu dispozitivele montate.

Matei locuiește într-un apartament cu două camere din cartierul bucureștean Berceni. Bărbatul susține că plătește căldura mai mult decât prietenii săi care nu au repartitoare, este extrem de nemulțumit de situație și încercă să găsească o soluție pentru a scăpa de ele.

„Întreținerea pe decembrie a venit 615 lei, din care căldura – 330 de lei. Repartitoarele astea sunt o prostie. Nu se poate ca la două camere să plătesc atât. Nici măcar nu am toate caloriferele pornite. Am prieteni care stau în blocuri fără repartitoare. Plătesc mai puțin. Unii stau în Dristor, iar căldura le vine 140 – 160 de lei”, a explicat pentru gândul bucureșteanul.

„Am vrut să le scoatem, dar am înțeles că nu se poate din cauza nu știu cărei legi. Nu știm ce să facem”, ne-a mai spus el.

Contractul pentru repartitoarele de încălzire a fost semnat de asociația din blocul lui Matei, pe o perioadă de 10 ani, cu o firmă de specialitate. Practic, la contract s-ar putea renunța din iarna aceasta, dar ar fi o soluție de scurtă durată pentru că legea spune că până la finele lui 2016 toții românii trebuie să aibe repartitoare de costuri pentru încălzire în locuințe.

„În momentul de față, repartitoarele de costuri pentru încălzire, care se montează pe toate radiatoarele existente într-un apartament, sau contoarele individuale pentru energie termică de apartament, în funcție de modul de proiectare și realizare a instalației interioare de distribuție a fiecărui condominiu, sunt obligatorii”, a declarat pentru gândul Petco Uzunov, vicepreședintele Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Unităților (ANPSC).

De fapt, finalizarea contorizării pentru încălzire și apă caldă trebuia să se realizeze până la sfârșitul lui iunie 2006 (HG 933/2004). Termenul a fost amânat până la sfârșitul lui septembrie 2009 (HG 609/2007). Legea 325/2005 stabilea, ulterior, că termenul de finalizare a contorizării urma să fie stabilită prin Hotărâre de Guvern. În 2012, reglementările UE au stabilit că sistemele de contorizare individuale trebuie instalate obligatoriu până la sfârșitul anului 2016 în toate statele membre, pentru consumatorii alimentați prin branșamente termice comune.

Uzunov este însă de părere că acest termen nu va putea fi nici el respectat, așa cum s-a întâmplat și până acum. „Dat fiind faptul că la această dată procentul de contorizare individuală pentru încălzire este de aproximativ 50%, se apreciază că este imposibil de atins procentul de 100% pentru restul apartamentelor într-o perioadă de un an și jumătate”, ne-a explicat vicepreședintele ANPSC, adăugând că ar fi vorba despre circa 600.000 de apartamente, deci de 1,8 milioane de români care au în locuințe repartitoare de căldură.

Apometrele pentru apă caldă din apartamente sunt și ele obligatorii. 

Primarul Capitalei: Bucureștenii nu vor mai plăti căldura

Dacă pe de-o parte legislația îi obligă pe români să își monteze repartitoare de costuri, inclusiv de căldură, pe de altă parte primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunță că bucureștenii nici nu vor mai plăti căldura în viitorul apropiat. Planul pare chiar mai „exotic” decât autostrada suspendată.

„Energia termică reprezintă 20% din producția generală a CET-urilor. Energia termică este energie reziduală, ce trebuie să nu coste nimic.(…) ANRE este o entitate care nu a ținut cont niciodată care este povara pe cetățean”, a declarat recent Oprescu într-un interviu acordat Hotnews.

Întrebat ce va face în acest sens, primarul Capitalei a răspuns: „O acopăr eu pentru lunile de iarnă. După aceea mă duc pe prețurile de producție de gigacalorie și, după aceea, la al șaselea mandat, dacă o să mă mai vrea bucureștenii, o să fac exact ceea ce am spus – 1% din profitul vânzării curentului electric, tamponat subvenție și mărită subvenția pentru gigacalorie, va face ca cetățeanul să nu mai plătească deloc căldura”, a explicat edilul, dând asigurări că planul său „e fezabil, pe calcule”.

Sorin Oprescu susține, totodată, că pentru a-și pune în practică ideea „CET-urile trebuie reformulate”, rețeaua făcută pe timpul lui Ceaușescu devenind „aberantă ca circuit al apei calde pentru că se ducea la marile întreprinderi”. Punerea în practică a acestui plan ar urma să necesite 176 de milioane de euro din fonduri europene.

În ce condiții se pot monta repartitoarele

Atunci când cel puțin 80% dintre locatarii unui bloc hotărăsc că vor să își monteze repartitoare de costuri pentru încălzire, asociația de proprietari trebuie să întocmească un inventar al conductelor, al coloanelor de distribuție și al corpurilor de încălzire care se află în proprietatea comună pe care îl trimit apoi firmei care se ocupă cu montarea repartitoarelor.

Un astfel de inventar poate fi realizat destul de repede, în cel mult trei zile, și este necesar pentru că pe baza lui este determinată suprafața echivalentă termic (SET – mărime convențională care caracterizează puterea termică a unui corp de încălzire/ determinată de către specialiști).

FOTO: Normă tehnică, Ordinul Președintelui ANRSC nr. 343/2010

„Practic, asociația de proprietari nu trebuie să ia decizii, să hotărască sau să învețe formule, ci doar să facă inventarul fizic al instalațiilor de încălzire din spațiile comune și să asigure montarea unui singur repartitor în aceste spații”, se explică într-un document ANRSC ce oferă detalii suplimentare legate de Ordinul nr. 343/2010.

„Contorizarea de orice fel face individul să consume rațional. În general, clienții care au ales repartitoarele de costuri, nu au ales aceasta modalitate de contorizare din cauza faptului ca i-a obligat legislatia, ci pentru ca au crezut in beneficiile sistemului si in continuare resimt aceste beneficii”, susține vicepreședintele ANPSC.

„O bună parte din portofoliul de clienți, au ales contorizarea cu repartitoare de costuri în perioada 2000 – 2006, până să existe o legislație în acest sens. Marea majoritate dintre ei sunt și astăzi mulțumiți de sistemul de repartizare. Poate fi un dezavantaj că poți măsura ceea ce consumi? În niciun caz”, ne-a mai spus el.

Ce trebuie să știi despre instalarea și despre citirea repartitoarelor

Primul pas pe care trebuie să îl urmeze persoanele care vor să își monteze în imobile repartitoare de costuri de încălzire este acela de a căuta o firmă specializată în acest domeniu și să se asigure că aceasta este autorizată de ANRSC.

La finalul lunii septembrie, în Capitală existau 20 de firme care dețineau o astfel de autorizație.

Consultă aici lista completă a companiilor din România care sunt autorizate de ANRSC pentru montarea și exploatarea sistemelor de repartizare pentru încălzire și pentru apă caldă.

Pentru a obține o astfel de autorizație, patronii acestor firme trebuie să aibă, printre altele, o bază de date care cuprinde o serie de coeficienți ai repartitoarelor, pentru toate tipurile de calorifere, pe care o pot obține contracost direct de la producătorii acestor dispozitive.

„Nimeni nu poate cumpăra repartitoare decât însoțite de baza de date. Altfel nu ai ce face cu ele”, a declarat pentru gândul Iulian Băndoiu, director al Direcției Reglementări, Licențe, Prețuri și Tarife din cadrul ANRSC.

Odată aleasă firma, pe toate caloriferele sunt montate repartitoare, într-un loc în care temperatura suprafeței respective este considerată a fi echivalentă cu temperatura medie a caloriferului, după cum se explică pe site-ul RADET București, principalul furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat din Capitală.

FOTO: RADET

Pentru instalarea acestor dispozitive nu este necesară nicio lucrare care să modifice instalațiile existente, „cu excepția faptului că robinetul dublu reglaj al corpului de încălzire se înlocuiește cu un robinet termostatic”.

După montare, citirea repartitoarelor și stabilirea cotei de încălzire este realizată, de cele mai multe ori, de către reprezentanții firmei care le-a instalat, cu acordul scris al locatarilor unui bloc, dar și cu acordul scris al asociației de proprietari.

Legea Caloriferului sau cum a vrut statul să interzică închiderea caloriferelor cu repartitoare

Președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a vrut, în urmă cu un an, interzicerea prin lege a închiderii caloriferelor în apartamentele cu repartitoare. Motivul – locatarii beneficiază de căldura venită prin pereți de la vecini și încalcă astfel Constituția.

Ideea introducerii unei contribuții obligatorii pentru căldura furnizată prin pereți era însă una mai veche, lansată în 2003, de un consilier al ministrului de atunci al Administrației Publice. Ideea a creat un adevărat scandal, iar consilierul a fost demis.

Citește și