Directorul general al Credit Suisse: Preluarea băncii de către UBS va fi finalizată luni
Directorul general al Credit Suisse Group, Ulrich Koerner, a anunțat că luni se va finaliza tranzacția prin care instituția va fi preluată de urgență de către UBS, cea mai mare instituție financiară din Elveția.
La aproximativ trei luni de la debutul tensiunilor de pe piața bancară americană, care a avut apoi un al doilea vârf în Elveția, oficialii Credit Suisse Group anunță finalizarea tranzacției de preluare.
„În timp ce luni se încheie acest capitol din istoria noastră, este şi începutul unui viitor nou şi interesant. Finalizarea legală de luni este următorul pas important, deoarece lucrăm pentru a vă oferi răspunsurile de care aveţi nevoie cât mai repede posibil”, a spus Ulrich Koerner conform unei note interne citată Bloomberg News, relatează News.ro
Directorul general al UBS, Sergio Ermotti, a sugerat, vineri, că preluarea Credit Suisse se va încheia luni, cel mai devreme.
Tot vineri, mai devreme, guvernul elveţian a convenit cu UBS să garanteze până la 9 miliarde de franci elveţieni (9,96 miliarde de dolari) din pierderile pe care banca le-ar putea suporta din vânzarea activelor rivalului său, peste suma 5 miliarde de franci pe care banca trebuie să o acopere, arată sursa citată.
UBS a refuzat să comenteze, în timp ce Credit Suisse nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.
Contextul tranzacției
Grupul UBS, cea mai mare bancă din Eleveția s-a oferit, în 19 martie, să cumpere Credit Suisse. UBS a convenise să cumpere Credit Suisse cu mai mult de 2 miliarde de dolari, după ce, prețul inițial vehicular era de până la 1 miliard de dolari, scrie presa internațională de specialitate, pe fondul temerilor în creștere cu privire la contagiunea în sistem.
Înainte cu câteva zile, banca elvețiană Credit Suisse, ai cărei investitori principali erau arabii de la Saudi National Bank (Banca Națională Saudită -eng), a deținut capul de afiș al tensiunilor de pe piața internațională, un apogeu al tăvălugului efectelor produse de falimentul americanilor de la Silicon Valley Bank.
După o activitate de 40 de ani, Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbuşit atunci în 48 de ore după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile.
Prăbușirea bruscă și neașteptată a Silicon Valley Bank (SVB), care a fost închisă de autoritățile americane, a creat un val de panică în sectorul bancar, piețele punându-și întrebări cu privire la consecințele celui mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 încoace.
A urmat căderea unei a doua bănci americane de talie medie, apoi bursele europene au scăzut puternic. Îngrijorările legate de situația băncilor s-au cristalizat în jurul elvețienilor de la Credit Suisse, în condițiile în care cel mai mare acționar, Saudi National Bank, a exclus orice majorare de capital al băncii aflate în dificultate. În consecință, acțiunile au căzut rapid cu mai mult de 24%, după ce banca a dezvăluit raporturile financiare pentru 2022 și 2021 și scăzând cu până la 30%, conform Reuters.
Conform presei internaționale, Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank a declarat atunci că nu mai poate face investiţii suplimentare din motive de reglementare.
A urmat prăbușirea consistentă la bursă, iar pentru redresare, Credit Suisse a anunţat că ia „măsuri imediate” pentru a împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni, adică 53,68 miliarde de dolari, de la Banca Națională a Elveției.
La câteva ore distanță, președintele celui mai mare acţionar al Credit Suisse a declarat că panica de pe piață turbulenţele care au dus la căderea preţului acţiunilor sunt „complet nejustificate”, potrivit CNBC.
Acțiunile Credit Suisse au urcat cu peste 30% la deschiderea tranzacțiilor, după ce banca a anunțat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni de la Banca Națională a Elveției. Pe lângă împrumutul de la Banca Centrală, Credit Suisse a mai anunţat că a răscumpărat miliarde de dolari din propria datorie pentru a-şi gestiona pasivele şi cheltuielile cu plata dobânzilor.
Structura acționariatului Credit Swiss
Credit Swiss are o vechime de 167 de ani și avea la acel moment peste 50.000 de angajați. Conform raportului Credit Swiss pe 2022, Saudi National Bank deținea cea mai consistentă parte, de 395,5 milioane de acțiuni, ceea ce reprezintă 9,88% din totalul drepturilor de vot în conducerea creditorului elvețian, achiziție care a fost anunțată de grup în 10 decembrie 2022.
Următorii investitori semnificativi erau BlackRock Inc , cu 4,07%, The Olayan Group, cu 4,93%, și Qatar Investment Authority, cu 5,03%.
La sfârșitul lui 2022, 72% din structura acționariatului era compusă din investitori instituționali, o treime din aceștia fiind din America de Nord, 18% sunt investitori privați, iar 10%, alți investitori, care nu pot fi încadrați într-o industrie. Acțiunile băncii sunt deținute și de fonduri de investiții, fonduri de pensii, companii de asigurări și alte bănci.
Prețul acțiunilor băncii elvețiene sunt în scădere în ultimii ani, timp în care a fost afectată de diverse scandaluri, după cum arata Reuters într-o infografie publicată în 16 martie.
Potrivit Reuters, valoarea de piață a băncii a scăzut cu 90% de la maximul de preț atins înaintea crizei financiare, respectiv din februarie 2007, de la aproximativ 91 de miliarde de dolari la aproximativ 8,66 miliarde de dolari.
Potrivit celui mai recent raportul anual, veniturile nete, la sfârșitul lui 2022, erau de 14,9 miliarde de franci elvețieni, în scădere cu 34% față de finalul anului precedent, de 22,7 miliarde CHF.
Totalul activelor era, la acea dată , de 531,3 miliarde CHF, în scădere cu 30% față de cele 755,8 miliarde CHF la finalul anului precedent.