Biroul de Conducere al CCIB respinge ca neavenit și denigrator comunicatul emis de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) prin care solicită demisia președintelui Sorin Dimitriu.
În opinia membrilor Colegiului, un dialog prealabil emiterii comunicatului amintit ar fi fost în spiritul principiilor etice de care se prevalează semnatarii comunicatului.
Decizia are în vedere că atât legislația națională, cât și cea europeană consfințesc prezumția de nevinovăție, până la momentul pronunțării unei sentințe definitive, fiind indicate art. 23 al. 1 din Constituția României și Protocolul 7 art. 2 alin 1. din Convenția CEDO.
Un alt argument care a stat la baza deciziei Colegiului de Conducere al CCIB îl constituie încrederea acordată constant de către membrii CCIB lui Sorin Dimitriu, prin alegerea sa în funcția de președinte în anul 2008 și realegerea sa în anii următori, în cadrul Adunărilor Generale.
Referitor la afirmațiile cu privire la prejudiciile de imagine și de credibilitate aduse sistemului cameral, considerăm ca tocmai prin această poziție, prin care CCIR intervine luând locul instanțelor de judecată și validând practica intoxicărilor și a fake news-urilor, lezează imaginea sistemului cameral și afectează relațiile trainice, validate în timp, ale Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București cu partenerii din zona publică și privată, cu membrii și clienții săi.
Colegiul de Conducere al CCIB solicită CCIR să respecte Legea 335/2007 care reglementează deplina autonomie și independența camerelor de comerț județene și a municipiului București și își exprimă convingerea că în perioada următoare obiectivul principal al CCIR va fi reprezentarea intereselor membrilor săi în raport cu Guvernul României, îndeplinindu-și astfel rolul atribuit prin lege. Deciziile justiției sunt strict responsabilitatea judecătorilor, și nu a Biroului de conducere al CCIR.
Colegiul de Conducere al CCIB îi cere lui Sorin Dimitriu „să nu se lase intimidat de solicitări neavenite, să continue proiectele începute și sa susțină la fel de puternic mediul de afaceri bucureștean, pe plan intern și internațional” și spune că va utiliza toate mijloacele permise de lege pentru ca adevărul să fie repus în drepturi.
Biroul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României a solicitat pe 7 februarie demisia de onoare a lui Sorin Petre Dimitriu din funcția de Președinte al CCIB, după condamnarea acestuia.
„Prezența domniei sale în funcția de președinte al CCI București în contextul recentei condamnări aduce grave prejudicii de imagine și credibilitate atât CCI București, cât și întregului sistem cameral din România. În cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României funcționează Codul de Etică al organelor de conducere alese ale CCIR și Codul etic și de integritate al angajaților CCIR, documente prin care sunt trasate regulile, principiile și valorile la care aderă întregul sistem al Camerelor de Comerț și Industrie din România, de la care nu se fac abateri”, spunea comunicatul CCIR.
Sorin Dimitriu, președintele CCIB,a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar privind o fraudă cu fonduri europene. De asemenea, instituția condusă de acesta a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 70.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
CCIB a precizat că hotărârea judecătorească nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
„Decizia s-a luat fără ca judecătorul să țină cont de faptul că experta contabilă desemnată de DNA și-a schimbat total declarația la ultimele două termene ale procesului. Noile declarații făcute de experta DNA dezincriminează practic persoanele vizate de această decizie a Tribunalului. Cu toate acestea, instanța a respins cererea de încuviințare a unei noi expertize contabile. Sunt mai multe aspecte strecurate în dosar, inclusiv interceptări ilegale ale SRI pe care instanța nu le-a înlăturat, deși s-a solicitat acest lucru de către părți, situație în care s-a ajuns la o falsă incriminare”, a comunicat CCIB.
Foto: Hepta