Patru state din Europa Centrală și de Est avertizează că o taxă specială impusă de Germania asupra livrărilor de gaze contribuie la creșterea tarifelor, într-o perioadă în care Uniunea Europeană încearcă să reducă dependența de hidrocarburile din Rusia.
Germania a introdus o taxă specială în 2022, în contextul crizei energetice. Berlinul a cheltuit miliarde de euro pentru a acumula stocuri de gaze lichefiat din alte țări, în contextul opririi aprovizionării din Rusia, din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.
Austria, Cehia, Slovacia și Ungaria afirmă că taxa specială impusă de Germania pentru acoperirea costurilor acumulării stocurilor, suportată de firmele care intermediază tranzacții cu gaz natural, subminează securitatea energetică europeană, conform unui document vizualizat de grupul media Bloomberg.
Acțiunea de contestare intervine în contextul în care Comisia Europeană vrea să pună capăt contractului cu Rusia privind livrările de gaze prin Ucraina anul acesta. Austria, Cehia, Slovacia și Ungaria sunt cele mai expuse la efectele opririi aprovizionării cu gaz rusesc prin Ucraina, în contextul în care pe această rută primesc aproximativ 14 miliarde de metri cubi.
În acest context, cele patru țări ar putea fi nevoite să achiziționeze gaze din Germania, iar taxa specială, care ar urma să fie prelungită până în martie 2027, generează tarife mai mari. Taxa a fost majorată de patru ori în ultimii doi ani, fiind în prezent la nivelul de 1,86 euro pe MW/h.
Gazul lichefiat exportat prin Germania reprezintă una dintre principalele rute prin care UE intenționează să compenseze întreruperea contractelor cu Rusia.
”Costurile majorate de tranzit afectează în mod disproporționat regiunea central și est-europeană, îngreunând sarcinile statelor din această zonă de a avea acces la gaze din Europa Occidentală. Acest lucru ar putea forța anumite state membre să se bazeze mai mult pe importurile de gaze din Rusia, cu potențialul intensificării dependenței geopolitice, subminând eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare”, avertizează Austria, Cehia, Slovacia și Ungaria.
Sesizarea va fi prezentată formal pe 4 martie, la reuniunea miniștrilor Energiei din țările membre UE. Conform unor surse, în acest context, soluția identificată de Comisia Europeană ar viza prelungirea măsurilor coordonate de reducere a cererii de gaz, care va fi propusă pe 27 februarie.
Foto: Profimedia
Citește și:
BCE suferă primele PIERDERI din ultimele decenii, dar menține o capitalizare puternică