Doar 20 din peste 80 de furnizori de gaze naturale mai ofertează consumatorii casnici. Care sunt explicațiile și cum este afectată populația

Doar 20 din peste 80 de furnizori de gaze naturale mai ofertează consumatorii casnici. Care sunt explicațiile și cum este afectată populația
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/01/2022, 10:44

Modificările legislative recente care vizează piața energiei au dus la reducerea drastică a numărului de furnizori care oferă gaze naturale consumatorilor casnici, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI) într-o scurtă analiză a activității acestei categorii de operatori economici.

Despre riscul apariției aceastei situații în piață, Dumitru Chisăliță avertiza încă din urmă cu o lună și jumătate, într-o intervenție la Gândul Financiar. „Furnizorii mici își cer pe capete suspendarea, retragerea, anularea, renunțarea la licența de furnizare, o piață care s-a creionat în 15 ani și pe care s-ar putea să o ștergem mult prea repede cu bugetul, întorcându-ne la ceea ce ne-am propus când am făcut această liberalizare, anume o concurență cât mai mare (…) Dacă lucrurile vor continua în sensul ăsta, tare este posibil să discutăm de o concentrare a pieței”, a spus Dumitru Chisăliță, în 16 noiembrie 2021, la Gândul Financiar.

Au rămas doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale

„Atrăgeam atenția anul trecut  asupra faptului că modificările legislative de pe piața gazelor naturale vor aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici și vor rămâne pe piață doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale. Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE, din care primele zece oferte sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești dispărând din rândul ofertanțiilor”, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform celui mai recent raport lunar de monitorizare a pieței interne de gaze naturale publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna septembrie, în România activau nouă producători, 86 de furnizori, 30 de distribuitori, un tansportator, câte dou operatori de înmagazinare, respectiv de piețe centralizate și cinci traderi.

La momentul raportului erau în România peste 4,28 milioane de consumatori de gaze naturale, dintre care 4,04 milioane (94,54%) sunt casnici, cu o pondere de 16,8% din consum (peste 948.000 MWh), iar aproape 233.800, noncasnici, cu 83,2% din consum (aproape 4,7 milioane MWh), potrivit datelor din piață prelucrate de ANRE.

Ce oferte sunt pe piață

„Trebuie să avem în vedere că dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Asta în condițiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh. Dar surpinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, ofertează cel mai mare preț din piață cu o ofertă de 1292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abonament”, a transmis Dumitru Chisăliță.

Oferta aparține Engie România, care a fost surclasată de E.ON Energie România, în septembrie, în ceea ce privește cota de piață a furnizorilor care livrează gaze populației. Engie, de la 52,17%, în august, a ajuns la ,39,18%, în septembrie 2021, în timp ce E.ON a crescut de la 35,6% la 48,16%, potrivit raportului ANRE.

În plus, precizează Dumitru Chisăliță, în condițiile în care modificarea legii gazelor și energiei electrice, din 31 decembrie 2021, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său. Acest fapt va duce la reducerea demersurilor de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii, potrivit președintelui AEI.

„Scăderea numărului de furnizori din piață, noi bariere legislative și financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituției de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața de gaz și energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz și electricitate, induși continuu în eroare, în ceea ce privește prețurile la energie în ultimul an, reprezintă rețeta care nu va permite scăderea prețurilor la gaze și electricitate în anul 2022”, a conchis Chisăliță.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...