Circa 50.000 de profesori debutanți și medici rezidenți ar urma să se bucure de salarii mai mari în 2014, potrivit proiectului de ordonanță publicat de Guvern. Impactul măsurilor propuse de executiv se ridică la circa 31 de miliarde de lei, echivalentul a 6,9 miliarde de euro.
Salariile profesorilor debutanți ar urma să fie majorate cu până la 10%, în timp ce salariile medicilor și farmaciștilor rezidenți ar urma să fie completate cu o bursă în cuantum de 670 de lei. Potrivit datelor sindicatelor, în România există în jur de 35.000 de profesori debutanți și circa 14.960 de medici și farmaciști rezidenți.
„Propunerea de a transforma salariul rezidenților în burse a fost o propunere a Colegiului Medicilor. S-a considerat însă mai avantajos să fie salariul acordat prin Ministerul Sănătății pentru a beneficia de contribuții la asigurările sociale de stat și de șomaj și, prin Ministerul Educației, să primească aceste burse. Noi am propus 200 de euro, contrapropunerea a fost de 100 și am ajuns la 150”, a declarat pentru gândul Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
Măsura ar urma să dubleze veniturile rezidenților din anul I, susține președintele CMR.
„Această sumă aproape dublează veniturile unui medic rezident. Spre exemplu, un medic rezident din anul I câștigă între 900 și 1.000 de lei, net, iar în mână ia cam 800 de lei. Dacă mai există și această bursă de circa 600 de lei, ajunge la 1.400-1.500”, a arătat Astărăstoae.
Din estimările Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), numărul profesorilor debutanți se ridică la circa 35.000 de persoane. Dintre aceștia, 17.000 au până la doi ani de experiență, diferența fiind reprezentată de către profesorii care și-au dat definitivatul, dar care au mai puțin de șase ani de experiență.
„Noi am cerut 50%, exact cum primesc medicii. Aici este o discriminare. Mă bucur pentru medici, dar mi se rupe inima pentru profesori. Majorarea de până la 10% va reprezenta 80 de lei în plus pe lună pentru cei mai mulți dintre profesorii debutanți”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI pentru gândul.
Impactul bugetar al ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 se ridică la circa 31 de miliarde de lei pe partea de cheltuieli suplimentare la bugetul general consolidat, însă pachetul de măsuri se referă și la alte modificări a finanțelor publice, astfel încât, nu toată suma se referă la cheltuielile cu majorarea salariilor medicilor rezidenți și a profesorilor debutanți.