Dolarul a ajuns la 4,1279 lei, un nou maxim record
Referința pentru euro publicată de banca centrală s-a situat luni la 4,4439 lei, iar cea a dolarului la 4,0779 lei.
Pentru francul elvețian, BNR a anunțat un curs în creștere cu 1,4 bani, de la 4,1481 lei la 4,1621 lei.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
Aproape de ora 13:00, când BNR anunță referința, euro era tranzacționat în piața interbancară la 4,4437 lei, față de 4,4450 lei în tranzacțiile perfectate pe finalul ședinței de luni.
Cursul minim la care au avut loc transferuri a fost înregistrat în prima oră, la 4,4390 lei/euro, în timp ce maximul s-a situat la 4,4448 lei/euro.
„Miniștrii de finanțe ai UE se vor întâlni astăzi și discuțiile se vor concentra, probabil, din nou pe Grecia, după ce la întâlnirea de ieri nu s-au realizat progrese importante. Credem că leul s-ar putea tranzacționa astăzi sub o ușoară presiune de depreciere, având în vedere că a rămas aproape nemișcat în condițiile în care pe burse s-au văzut scăderi, iar datele bune din SUA au sugerat că o majorare a dobânzii cheie a Fed ar veni mai degrabă mai curând”, se arată într-o notă a economiștilor ING Bank România.
În regiune, forintul și zlotul s-au depreciat cu 0,3% în raport cu euro, mai accentuat decât leul.
Pe piețele externe, dolarul s-a apreciat cu 1%, la 0,9303 euro, în timp ce francul elvețian a fost cotat în stagnare, la 0,9346 euro.
Moneda americană este susținută de așteptările investitorilor că Rezerva Federală a SUA va începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an, în timp ce Banca Centrală Europeană a demarat luni un amplu program de achiziție de obligațiuni guvernamentale, al cărui scop declarat este accelerarea inflației, dar care pune și presiune de depreciere pe moneda europeană.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,24% – 0,61% pe an, față de 0,23% – 0,61% pe an luni.
Ratele pentru plasamentele săptămânale se află la 0,25% – 0,69% pe an, comparativ cu 0,26% – 0,69% pe an în ședința anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a coborât ușor, la 1,33% pe an, de la 1,34% pe an luni.