Dolarul a atins un nou record, dar cursul BNR pentru euro a fost sub cotația din piață
BNR a anunțat vineri o referință pentru dolar de 3,6231 lei, un nou record istoric, iar pentru euro cursul a coborât, la 4,4648 lei/euro, sub cotația minimă din zilei, dealerii spunând că deprecierea leului a fost atenuată de intervențiile indirecte ale băncii centrale.
Cursul pentru dolar a atins vineri al treilea maxim consecutiv, ca urmare a deprecierii semnificative a monedei unice în fața dolarului pe piețele internaționale, în contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol și creșterii costurilor de finanțare plătite de Spania spre niveluri percepute drept nesustenabile, precum și îngrijorările ieșirii Greciei din zona euro.
În sesiunea precedentă, cursul pentru dolar s-a plasat la 3,5939 unități, iar pentru euro la 4,4652 unități.
Totodată, pentru francul elvețian, rata de schimb a crescut vineri cu 0,2 bani, de la 3,7159 lei/franc la 3,7179 lei/franc.
Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.
În debut, euro era cotat la 4,4790 – 4,4810 lei, peste nivelul de la finalul sesiunii locale de joi, când băncile schimbau euro la 4,4730 – 4,4750 lei. Potrivit dealerilor, cursul a continuat să urce însă după închiderea pieței de la București și a atins 4,49 lei/euro pe piețele externe.
În prima parte a zilei, cotațiile au coborât treptat până la 4,4670 lei/euro, leul fiind susținut de intervențiile indirecte ale băncii centrale.
Unii dealeri spun că banca centrală a intervenit joi și vineri cu câte 200 milioane de euro pentru susținerea monedei naționale.
Dealerii nu exclud ca în a doua parte a zilei, leul să se alinieze treptat cu tendința din regiune, unde valutele afișau pierderi mai mari. Zlotul pierdea 0,9%, iar forintul 1,6%. Scăderile au fost generate de publicarea unor date privind creșterea șomajului din zona euro la un nou nivel maxim istoric, precum și de anunțarea rezultatelor unui sondaj privind sectorul manufacturier în zona euro.
Băncile comerciale au afișat vineri dobânzi de 4,83 – 5,32% pe an pentru plasamentele cu scadență la o zi, peste nivelul de joi, de 4,76 – 5,25%. Randamentele pentru plasamentele la o săptămână au urcat de la 4,81% – 5,31% la 4,86 – 5,34% pe an.