Marți, BNR a anunțat un curs de 4,1279 lei pentru dolar și de 4,4435 lei pentru euro.
Referința francului elvețian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.
Cel mai recent, dolarul s-a situat peste francul elvețian pe 14 ianuarie, ultima zi înainte ca Banca Elveției să elimine plafonul de 1,2 franci/euro. Renunțarea la pragul de 1,2 franci/euro pe 15 ianuarie a determinat aprecierea puternică și foarte rapidă a monedei elvețiene, care a depășit dolarul.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
Aproape de ora 13:00, la care BNR anunță cursul de referință, euro era tranzacționat în piața interbancară locală la 4,4450 lei, față de 4,4475 lei în tranzacțiile perfectate pe finalul ședinței de marți.
„Leul a încheiat ședința de ieri aproape de 4,4460 lei/euro, o pierdere de aproximativ 0,1%, după ce se mișcase mai devreme spre 4,45 lei/euro. Leul a fost foarte liniștit în ultima perioada și este mai slab cu doar 0,1% raportat la momentul dinaintea publicării vinerea trecută a datelor foarte bune pentru piață muncii din SUA, care au sugerat că o majorare a dobânzii Fed ar putea veni mai devreme. În aceeași perioada, zlotul și forintul s-au depreciat cu 1,1%, respectiv 1,4% raportat la euro. Ne așteptăm, astfel, că moneda românească să le urmeze pe cele regionale într-o mișcare de depreciere în perioada următoare și să se îndrepte spre 4,46 lei/euro”, se arată într-o notă către analiști și investitori a economiștilor ING Bank România.
Schimburile au avutr loc între un nivel minim de 4,4400 lei/euro și un maxim de 4,4465 lei/euro.
În regiune, forintul și zlotul s-au apreciat cu 0,4% față de euro, mai puternic decat leul.
Pe piețele externe dolarul era cotat în urcare cu 1,2% aproape de ora 13:00, la 0,9464 euro. Moneda americană s-a întărit față de cele mai multe dintre valutele importante și a depășit francul elvețian, aflat în creștere cu 0,5%, la 0,9396 euro.
Euro a coborât miercuri la un nou minim a 12 ani față de dolar, păstrând direcția deprecierii mai accelerate din ultimele zile, după ce Banca Centrală Europeană a lansat luni un program masiv de achiziții de obligațiuni.
Moneda europeană se află sub presiune și din cauza incertitudinilor privind situația financiară a Greciei, în timp ce guvernul elen se pregătește să reia miercuri discuțiile cu creditorii internaționali.
De asemenea, datele solide privind piața muncii din SUA publicate la sfârșitul săptămânii trecute au sporit speculațiile din piața financiară că Rezerva Federală ar putea începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an, susținând aprecierea dolarului în raport cu alte valute.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,23% – 0,6% pe an, față de 0,24% – 0,61% pe an marți.
Ratele pentru plasamentele săptămânale se află la 0,26% – 0,71% pe an, comparativ cu 0,25% – 0,69% pe an în ședința anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a coborât ușor, la 1,32% pe an, de la 1,33% pe an marți.