DOLJ. Cât de bine se trăiește în Dolj, județ „campion” la parcuri, dar „codaș” la locuri de muncă
Locurile de muncă sunt mai greu de găsit în Dolj, județ în care se înregistrează a patra cea mai mare rată a șomajului din România, respectiv 9,69%.
Doljul se află pe locul 17 în topul județelor cu cel mai bun nivel de trai din țară, reușind să strângă 21,8 puncte din 42 posibile.
Clasamentul realizat de gândul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate în funcție de șapte indicatori socio-economici relevanți, respectiv șomajul, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi în orașe, rata criminalității, gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.
Indicatorul care a ridicat cel mai mult media generală a Doljului a fost suprafața parcurilor, a grădinilor, a terenurilor de sport și a scuarurilor din localități, de peste 1.300 de hectare, a doua cea mai mare de la nivel național.
Județul are însă mari probleme în ceea ce privește numărul locuințelor conectate la rețeaua de canalizare. Aproape jumătate dintre gospodăriile din Dolj nu sunt racordate la canalizare, în condițiile în care la nivel național procentul este de sub 35%, potrivit datelor recensământului din 2011.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Salariul mediu net, a doua „bulină neagră” a județului Dolj, este de circa 1.381 de lei, cu 10% mai mic decât media națională de 1.538 de lei.
Printre cei mai mari angajatori din regiune se numără compania de distribuție a grupului ceh CEZ, cu afaceri de peste 190 de milioane de euro și peste 1.300 de salariați în 2011, precum și Complexul Energetic Craiova, cu afaceri de 289,7 milioane de euro și peste 2.170 de angajați în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Un alt mare jucător pe plan local este compania CEZ Vânzare, cu afaceri de peste 329,4 milioane de euro în România.