Domeniile care au temperat scăderea PIB în primul trimestru
Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru față de octombrie-decembrie și a reintrat în recesiune, scăderea fiind limitată de evoluțiile pozitive din agricultură (creștere de 4%) și informații și comunicații (2,2%), conform informațiilor provizorii ale INS privind PIB,care confirmă datele-semnal.
Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustată sezonier, a fost în primul trimestru de 145,196 miliarde lei prețuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,1% față de trimestrul IV 2011, se arată într-un comunicat al INS.
Ca serie brută PIP estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,3% față de trimestrul I 2011.
Agricultura, silvicultura și pescuitul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de activitate, cu 4%, urmată de informații și comunicații, cu 2,2%, și activități de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii, cu 1,4%.
Volumul de activitate din construcții s-a menținut la nivelul înregistrat în trimestrul I 2011.
„Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în administrația publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (-4,3%) și activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-4,2%). O reducere mai mică s-a înregistrat în industrie (-0,2%), comerț cu amănuntul și ridicata, repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (-0,3%), intermedieri financiare și asigurări (-1,2%) și tranzacții imobiliare (-1,4%)”, se arată într-un comunicat al INS.
Creșterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, de 4,2%, corelată cu reducerea semnificativă a subvențiilor pe produs plătite, de 73,2%, au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,1%.
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2012 cererea internă a crescut ușor, cu 1,2%, comparativ cu același trimestru din anul 2011, ca urmare a creșterii semnificative a formării brute de capital fix (de 12,2%). Consumul final total s-a majorat cu 0,2%, fiind influențat, în mod special, de creșterea volumului cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populației (+0,6%). Cheltuiala pentru consum final a administrațiilor publice a înregistrat o reducere cu 1,2%.
Economia a intrat în recesiune, întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare. Evoluția a fost anticipată de analiști, care estimau însă o contracție puțin mai mare, de 0,2-0,3%.
România s-a aflat în recesiune tehnică și în perioada 2008-2011, pentru doi ani și jumătate.
Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.
Pentru anul în curs estimările autorităților indică o creștere economică de 1,5%.