Cele mai mari valori s-au înregistrat în industria serviciilor de IT (tehnologia informației), potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică.
În schimb, cele mai mici venituri salariale medii nete au fost înregistrate în industria producerii de articole vestimentare – 1.762 lei.
„În luna septembrie 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru «Ziua petrolistului»), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice”, precizează INS.
Salarial mediu nominal brut a fost 5.041 lei, având o creștere de 1,2% față de cel din luna august 2019.
În industria petrolieră și cea agazelor naturale, cu precădere în extracția resurselor, s-au înregistrat cele mai mari creșteri, cu 21,8% mai mult, urmată de cea a fabricării produselor de tutun, cu 17,6%.