Dosar de insolvență: Hexi Pharma, datorii de peste 23 de milioane de lei

Dosar de insolvență: Hexi Pharma, datorii de peste 23 de milioane de lei
Publicat: 22/05/2016, 22:42
Actualizat: 22/05/2016, 23:33

În prezent, fiecare spital își cumpără individual me­dicamentele și materialele medicale. O achiziție centralizată ar permite atât economii la achiziție, cât și un control strict al parametrilor produselor cumpărate.

Astfel, pentru a ancheta dacă dezinfectanții cumpărați de spitale de la Hexi Pharma sunt în pa-ra­metri, direcțiile de sănătate publică au recoltat vineri 2.633 de probe din 208 spitale publice și private cu paturi, care folosesc dezin­fectanții achizițio­nați de la compania Hexi Pharma.

Situația ar fi fost preîntâmpinată dacă Ministerul Sănă­tății ar fi cumpărat direct de la Hexi Pharma, ar fi testat produsul și apoi l-ar fi distribuit în funcție de nevoi la spitalele din țară.

„La nivelul a 41 de județe, au fost recoltate un număr de 2.633 teste de sanitație din 208 unități spitalicești publice și private cu paturi, care folosesc dezinfectanții achiziționați de la compania în cauză”, a transmis Ministerul Sănătății către Mediafax.

Datele financiare arată că Hexi Pharma a avut în 2013 o marjă de profit net de 45%, adică la o cifră de afaceri de 18 milioane de lei a avut un profit net de 8 milioane de lei.

Cazul Hexi Pharma pune în discuție și modul cum sunt testate substanțele medicale folosite în spitale. În acest caz, acționarul principal al Hexi Pharma Co. SRL, Dan Alexandru Condrea, a fost acționar cu 95% la Unilab SA între 1997 și 2008, laboratul care ar ar trebui să testeze dacă substanțele produse de Hexi Pharma se încadrează în parametri. Dan Alexandru Condrea mai deține 90% din Health Services Company SRL, 80% din Hexi Med SRL, 60% din Medical Cleaning SRL, 10% din Ochmed SRL și 90% din Signum Service SRL.

Potrivit informațiilor care apar în cererea de insolvență, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 lei, primul termen din dosar urmând să aibă loc la data de 17 mai, la Tribunalul București.

La scurt timp după ce reprezentanții Guvernului au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că probele făcute pe produsele Hexi Pharma au ieșit neconforme, reprezentanții companiei au anunțat, printr-un comunicat de presă, că au fost demarate toate procedurile pentru închiderea fabricii și a firmei.

Potrivit cererii de insolvență depusă de firma Hexi Pharma, compania ar avea datorii de 23.426.229 lei.

„Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica și firma și-au încetat deja activitatea și au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere. În numele tuturor angajaților Hexi Pharma, ne dorim ca vinovații să fie găsiți cât mai repede”, au anunțat reprezentanții companiei.

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferențe în concentrații între valoarea declarată și cea măsurată, arată primele teste oficiale anunțate de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au decis să admită cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind lichidarea societății Hexi Pharma, firmei fiindu-i interzisă dizolvarea, reducerea capitalului social sau înstrăinarea activelor, hotărârea nefiind definitivă.

„Admite cererea Parchetului. Dispune față de Hexi Pharma, pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicția fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăților și transferurilor bănești, cu excepția celor necesare pentru plata utilităților și a salariilor, interzicerea producerii și comercializării de produse biocide”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5, hotărârea nefiind definitivă.

Cererea procurorilor a fost înaintată instanței după ce firma Hexi Pharma a anunțat miercuri că a demarat deja procedurile legale pentru închidere și că își va retrage toate produsele de pe piață, precizând că în urma rezultatelor anunțate în legătură cu produsele companiei, firma își cere scuze public.

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferențe în concentrații între valoarea declarată și cea măsurată, arată primele teste oficiale anunțate de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

La data de 10 mai, pe rolul Tribunalului București a fost înregistrat un dosar prin care firma solicită intrarea în insolventă, prima ședință de judecată fiind stabilită pentru 17 mai. Potrivit informațiilor care apar în cererea de insolvență, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 lei.

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că instituția avea cunoștință despre situația privind infecțiile intraspitalicești, menționând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenților legali.

„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, au transmis, luni, oficialii SRI.

Parchetul General a demarat o anchetă în legătură cu dezinfectanții folosiți în spitalele din România, achiziționați de la firma Hexi Pharma, produse despre care există suspiciunea că ar fi diluate. În dosar, procurorii și polițiștii au făcut sâmbătă patru percheziții, ridicând documente de la sediul Hexi Pharma din București, dar și de la depozitul din localitatea Mogoșoaia.

Totodată, au fost ridicate probe și înscrisuri din 25 de unități sanitare de pe raza a 21 de județe și a municipiul București.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor