Dan Diaconescu se va întâlni luni, în jurul orei 10.00, la sediul Ministerului Economiei, cu președintele Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, pentru a semna contractul de vânzare-cumpărare prin care va intra în posesia pachetului majoritar de acțiuni al combinatului Oltchim. Astfel, patronul OTV va deveni noul proprietar al combinatului chimic. Pentru a pune în funcțiune, însă, instalațiile de la Râmnicu Vâlcea, el va avea nevoie, potrivit informațiilor obținute de gândul, de zeci de milioane de euro.
Liderul PP-DD a câștigat licitația pentru preluarea pachetului de acțiuni pe care Ministerul Economiei îl deține la Oltchim, după ce a oferit pentru cumpărarea lui suma de 203 milioane de lei, echivalentul a 45 de milioane de euro, devansând cu mult celelalte oferte venite din partea altor companii interesate de cumpărarea individuală a 54,8% din acțiunile combinatului.
„Este dublu față de prețul de pe bursă. Valoarea pachetului complet de acțiuni este în jur de 46 de milioane de euro”, a declarat pentru gândul Constantin Roibu, fostul director al Oltchim.
Diaconescu va plăti suma de bani în momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare. În mod normal, achitarea pachetului de acțiuni putea să fie făcută până în luna februarie a anului viitor.
„Din oferta făcută de Dan Diaconescu rezultă condiții mai bune pentru statul român decât cele cerute de noi prin caietele de sarcini. Mă refer la două dintre acestea, cuprinse în oferta de cumpărare, asumată sub deplina sa responsabilitate”, a declarat pentru gândul Remus Vulpescu.
Conform spuselor președintelui OPSPI, acestea sunt suma mare pe care liderul PP-DD este dispus să o plătească pentru a intra în posesia pachetului de acțiuni și data la care el s-a angajat să realizeze plata. „Noi ceream ca plata integrală să fie efectuată la transferul de proprietate al acțiunilor care va avea loc, cel mai târziu, la 14 februarie 2013, iar el a dorit să facă plata la semnarea contractului, adică mult mai repede”, ne-a mai explicat Vulpescu.
Citește și DOSARUL OLTCHIM. Experții avertizează: „Încetarea activității ar duce la DEZECHILIBRE SERIOASE pe piața internă și externă”
Costul minim al combinatului: 40 de milioane de euro pe lună
Doar pentru a realiza plățile salariale restante și pentru a repune în funcțiune combinatul, noul proprietar al Oltchim trebuie să fie dispus să plătească lunar suma de 40 de milioane de euro.
„Depinde de ce vrea să facă noul proprietar. Este nevoie de 40 de milioane de euro capital de lucru pentru Râmnicu Vâlcea”, ne-a declarat Roibu. El ne-a mai explicat, însă, că pentru a relua activitatea atât în sectorul de petrochimie al rafinăriei Arpechim de la Pitești, care a fost cumpărată la finalul anului 2008 de la reprezentanții Petrom, cât și la Râmnicu Vâlcea, noul proprietar al Oltchim ar avea însă nevoie lunar de o sumă aproape dublă.
Potrivit fostului director Oltchim, materia primă, energia, utilitățile și gazele, l-ar costa lunar pe proprietarul combinatului chimic 75 de milioane de euro.
„Salariile lunare ale angajaților ating suma totală de 3,2 milioane de euro, cu tot cu impozite”, ne-a mai spus Roibu.
Noul acționar majoritar trebuie să plătească, de asemenea, datoriile la terți și să dispună de banii necesari pentru realizarea investițiilor. În acest sens, chiar după ce a aflat că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru privatizarea Oltchim, Diaconescu a declarat că are deja în vedere realizarea unor investiții de 2 miliarde de lei la combinatul chimic.
„În momentul de față, dânsul s-a angajat să rezolve problemele combinatului, separat de preț. Peste cele 45 de milioane care merg la buget, Diaconescu oferă și sumele de care Oltchim are stringentă nevoie”, ne-a mai explicat Vulpescu.
Președintele OPSPI a mai menționat că instituția pe care o conduce nu renunță la inițiativa de a-l sprijini pe Diaconescu în cazul în care „va avea nevoie de lichidități”, dar că un eventual sprijin va trebui returnat odată cu intrarea noului acționar majoritar în companie.
Ce valoare au datoriile Oltchim
Oltchim are datorii către AVAS și Electrica, dar și către companii de stat precum CFR Marfă, Apele Române și CET Govora, către bănci și către o serie de furnizori, potrivit ediției de luni a Ziarului Financiar.
Față de cine are Oltchim datorii | Care este valoarea datoriilor |
AVAS | 113 milioane euro datorii către AVAS, 124 de milioane de euro dobânzi în contul datoriei către AVAS |
Electrica | 149 milioane de euro |
Companii de stat | 23 milioane euro – CFR Marfă, 18 milioane euro – CET Govora, 4 milioane euro – Salrom, 2 milioane euro – Apele Române |
Bănci | 72 milioane euro – BCR, 35 milioane euro – Banca Transilvania, 11,5 milioane euro -CEC Bank, 4 milioane euro – Unicredit, 3 milioane euro – ING, 2,5 milioane euro – Bancport, 2 milioane euro la alte bănci |
Furnizori privați | 85 milioane euro |
Avansuri încasate de clienți | 43 milioane euro |
Salarii și impozite aferente | 7 milioane euro |
Alte datorii | 4 milioane euro |
Sursă: date Ziarul Financiar.
Unde vor ajunge banii lui Dan Diaconescu
Președintele OPSPI, a declarat după încheierea licitației pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea, că imediat după ce noul proprietar al Oltchim va achita suma de 45 de milioane de euro pe care s-a angajat să o plătească pentru pachetul majoritar de acțiuni al Ministerului Economiei, banii vor ajunge la combinat și vor fi utilizați pentru plata salariilor restante ale muncitorilor.
Ministrul Economiei l-a contrazis însă pe șeful OPSPI, în cadrul unei emisiuni televizate difuzate vineri, și a declarat că alocarea banilor pe care urmează să îi dea Dan Diaconescu la Oltchim nu este necesară în momentul de față, având în vedere faptul că noul proprietar al combinatului susține că „vine cu sume importante pentru investiții”.
Ministul Economiei a mai explicat, de asemenea, că pregătea cu două săptămâni înainte de privatizarea combinatului un ajutor de urgență în valoare de 45 de milioane de euro pentru Oltchim, aceeași sumă cu cea plătită de președintele PP-DD pentru cumpărarea pachetul majoritar de acțiuni.
De ce are nevoie Oltchim pentru a funcționa la capacitate maximă
Imediat după încheierea licitației, președintele PP-DD a mai spus că va avea nevoie de sprijinul statului pentru a reuși să cumpere rafinăria de petrol Arpechim de la Pitești, dar și pentru cumpărarea minei de sare care se află în apropierea combinatului chimic.
„Avem nevoie din partea statului să ne ajute să cumpărăm rafinăria de la austrieci și CET-urile, mina de sare de lângă combinat”, a declarat, sâmbătă, Diaconescu. „Este o rugăminte, nu are legătură cu licitația în sine”, a mai spus el.
Conform liderului sindical de la Oltchim, sectorul petrochimic al Arpechim este indispensabil lucrului la combinatul chimic. „Este singura soluție care asigură reluarea funcționării Oltchim în sistem integrat”, a declarat pentru gândul Mihai Diculoiu, președintele Sindicatului Liber Oltchim.
„Dacă nu se ia rafinaria, e aceeași problemă ca și dacă ne-ar fi luat PCC. La Râmnicu Vâlcea ar urma să funcționeze doar 3-4 instalații”, ne-a mai declarat liderul sindical.
El a adăugat că, în 2008, când combinatul de la Râmnicu Vâlcea funcționa la capacitate maximă prin sectorul petrochimic de la Pitești, erau asigurate principalele sale materii prime derivate din petrol, mai exact etilena, folosită în fabricarea PVC-ului, și propilena.
„Este nevoie ca Oltchim să aibă energie”, ne-a mai explicat liderul sindical. „Există deja demersuri ca la Pitești să se construiască o centrală termoelectrică care să asigure atât energia termică, dar și electrică, și la Râmnicu Vâlcea o centrală cu o capacitate de 180 de megawați”, a mai menționat Diculoiu.
Conform spuselor sale, Oltchim plătește 84 de euro pe megawat, în timp ce alte companii plăteasc doar 30-35 de euro pe megawat. Atunci când funcționează la capacitate maximă, combinatul de la Râmnicu Vâlcea consumă însă anual 1.300.000 de megawați.
Peste 10.000 de angajați depind de Dan Diaconescu
La combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea lucrează 2.800 de angajați, după cum ne-a declarat Mihai Diculoiu. El ne-a mai explicat, de asemenea, că alți 600 de angajați ar trebui să lucreze în sectorul petrochimic de la Arpechim, așa că, în total, numărul angajaților Oltchim ajunge până la 3.400 de persoane.
Pe lângă cei care lucrează în cadrul combinatului și în cadrul sectorului petrochimic de la rafinăria piteșteană, alte 7.000 de persoane vor depinde de Dan Diaconescu, acestea fiind angajate în alte companii care lucrează direct cu cei de la Oltchim.
Salariul mediu brut al unui angajat Oltchim este de 3.000 de lei. În momentul de față, muncitorii combinatului de la Râmnicu Vâlcea trebuie să primească salariile restante pentru luna august, dar și tichetele de masă pentru lunile iulie și august.
„Pe 25 septembrie ar trebui să dăm avansul pe septembrie”, ne-a mai declarat Diculoiu.
Declarații dure la adresa președintelui PP-DD venite din partea ministrului Economiei și din partea premierului
Daniel Chițoiu, ministrul Economiei, a declarat vineri pentru un post de televiziune, după încheierea licitației, că în cazul în care oferta de achiziționare a pachetului majoritar de acțiuni al combinatului nu este una reală, liderul PP-DD ar putea să răspundă penal pentru faptele sale.
Victor Ponta a declarat, la rândul său, vineri, că îl așteaptă pe câștigătorul licitației să plătească într-un termen de cel mult 10 zile, potrivit Mediafax. „Cel care a câștigat licitația să se prezinte în maxim zece zile cu banii pentru acțiuni. Este vorba despre 200 de milioane și după aceea este vorba despre celelalte datorii și despre investiții”, a declarat în urmă cu două zile premierul.
„Eu vreau să atrag atenția că oricine a venit, a participat la licitație și nu are acești bani suportă rigorile legii și mai ales pune în pericol locurile de muncă pentru mii de oameni”, a mai spus el.
Citește și DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu dacă nu achită cele 45 de milioane de euro pentru acțiunile combinatului
Reluarea licitației – o variantă puțin probabilă
Atât fostul director al Oltchim, cât și liderul sindical al combinatului chimic susțin că reluarea licitației pentru privatizarea de la Râmnicu Vâlcea este o variantă puțin probabilă. „Eu cred că are banii”, a declarat pentru gândul Roibu.
„Eu cred că licitația nu va fi reluată pentru că am avut o întâlnire pe data de 19 septembrie cu ministrul Daniel Chițoiu și cu prefectul de Vâlcea și acolo mi s-a spus că, în cazul în care privatizarea nu reușește, se reia activitatea și privatizatea va fi amânată”, ne-a explicat și șeful Sindicatului Liber Oltchim.
„Deocamdată, Dan Diaconescu a câștigat această licitație, documentele pe care le-a depus sunt reale și nu cred că se angaja altfel în această acțiune care să vizeze, pe viitor, și preluarea Arpechim Pitești și Oil Terminal”, ne-a mai spus Diculoiu.
Ce declara Dan Diaconescu înainte de licitația de vineri
Înainte de începerea licitației, Diaconescu declara că își dorește ca statul că plătească salariile restante ale angajaților în cel mai scurt timp și că, în cazul în care va câștiga, își va retrage cele trei acțiuni în instanță intentate.
„Noi avem trei procese pe care, evident, dacă o să câștigăm, le vom retrage. Noi chiar vrem ca acest combinat să repornească, chiar dacă s-au înregistrat multe nereguli”, spunea noul proprietar al Oltchim.
Tot el susținea că, dacă va deveni acționarul majoritar al combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea, va încerca să cumpere pe bursă compania PCC SE, acționar minoritar al Oltchim, ai cărei reprezentanți au participat, la rândul lor, la licitație.
Citește și PRIVATIZARE OLTCHIM. DAN DIACONESCU este NOUL PROPRIETAR al combinatului OLTCHIM. Premierul reacționează dur
Celelalte oferte pentru cumpărarea Oltchim
La licitația care a început în jurul orei 12:00 și a vizat și preluarea creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și a creanțelor Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la suma de 410 milioane de euro, au participat și reprezentanții companiilor PCC SE, un acționar minoritar al combinatului de la Râmnicu Vâlcea, Aisa Invest și Chimcomplex Borzești.
Ofertanții au avut posibilitatea să liciteze fie pentru fiecare activă în parte, fie pentru achiziționarea celor trei active în bloc.
Prima ofertă prezentată în cadrul licitației conduse de Remus Vulpescu a fost cea a lui Dan Diaconescu care a vizat doar cumpărarea pachetului de acțiuni. Ea a fost urmată de oferta PCC SE care a propus, pentru cumpărarea în bloc a celor trei active, suma de 13,4 milioane de lei.
Omul de afaceri Ștefan Vuza a participat apoi la licitație prin intermediul companiilor Chimcomplex și Aisa Invest. Oferta Chimcomplex viza cumpărarea pachetului de acțiuni și a creanțelor Electrica pentru suma de 221,4 milioane de lei sau cumpărarea individuală a pachetului de acțiuni pentru suma de 18,8 milioane de lei.
Reprezentanții Aisa Invest au oferit suma de 30 de milioane de lei pentru achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Economiei la Oltchim, dar nu ofertat pentru preluarea creanțelor.
Atât creanțele AVAS, cât și cele Electrica au rămas nevândute. Președintele OPSPI a oferit reprezentanților Chimcomplex posibilitatea de a vedea prețul minim pentru care cei de la Electrica erau dispuși să își vândă creanțele, dar el a fost mai mare decât cel oferit de Chimcomplex.
Având în vedere faptul că una dintre oferte, mai exact cea înaintată de Dan Diaconescu, a fost cu peste 15% mai mare cât celelalte și având în vedere faptul că, în urma verificării făcute de comisie, în cadrul ei nu s-au observat condiționări, președintele PP-DD a fost declarat automat adjudecatarul pachetului de 54,8% din acțiunile Oltchim.
Citește și România brevetează privatizarea „pe persoana fizică” Dan Diaconescu. Șeful privatizării: „Domnu’ de la Gândul, știți câți miliardari din America au firme în faliment, dar au bani?”
Citește și Jumătate de INCULPAT călare pe jumătate de INVESTITOR STRATEGIC: cele două evenimente de luni din agenda lui Dan Diaconescu
Citește și Victor Ponta a aflat în aer REZULTATUL LICITAȚIEI OLTCHIM. Avertismentul premierului pentru Dan Diaconescu: „Dacă cineva crede că se joacă cu așa ceva, SE VA ARDE foarte tare”
Citește și Profilul economic al lui Dan Diaconescu, noul acționar majoritar al Oltchim: dator la stat, cu OTV-ul în insolvență și cercetat pentru spălare de bani și evaziune
Citește și Poporul îl așteaptă pe Dan Diaconescu la OLTCHIM „să repornească instalațiile”. Ce îi cer salariații
Citește și Cristian Tudor Popescu la Gândul LIVE. Ipoteza lui CTP despre cine ar putea fi în spatele lui Dan Diaconescu. Cum se pune la punct mașina de făcut bani în Parlament
Citește și Ministrul Economiei spune cine era compania rusă interesată de preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea