Influența oamenilor de afaceri din Qatar în Marea Britanie, aflată în continuă creștere, nu a împiedicat autoritățile britanice să blocheze roțile a două mașini de lux de culoare turcoaz ale familiei regale, un Lamborghini și un Koenigsegg, parcate într-un loc interzis, în fața magazinului Harrods, ai cărui proprietari sunt originari din Qatar, informează Daily Mail.
Fondul suveran de investiții al Qatarului, numit Autoritatea de Investiții din Qatar (AIQ), deține bunuri în valoare de zeci de miliarde de euro și are o extindere globală, până în prezent reprezentanții acestuia investind circa 12 miliarde de euro în Regatul Unit.
Una dintre investițiile celor din Qatar este clădirea Shard aflată în Londra, care va fi cea mai înaltă din vestul Europei, odată cu finalizarea lucrărilor de construcție în decursul următoarelor săptămâni. Shard ar putea deveni astfel simbol al influenței proprietarilor proveniți din Qatar asupra Marii Britanii.
Shard va fi cea mai înaltă din Europa de Vest. (FOTO: the-shard.com)
Construcția acestei clădiri nu este însă singura investiție pe care au făcut-o oamenii de afaceri din Qatar. Ei dețin mai multe părți ale districtului financiar Canary Wharf aflat în capitala britanică, unul dintre cele mai mari ale acestui stat, unde lucrează circa 90.000 de persoane și unde se găseasc sediile europene ale unora dintre cele mai mari bănci, organizații media și firme care oferă servicii profesionale, incluzând Barclays, Citigroup sau Credit Suisse. Acționarul majoritar al Canary Wharf rămâne însă Songbird Estates plc, parte a firmei globale de servicii financiare Morgan Stanley.
Atunci când banca britanică Barclays s-a confruntat cu dificultăți, AIQ a venit în ajutorul reprezentanților acesteia și a devenit acționarul ei majoritar. Satul Olimpic construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012 care vor fi organizate la Londra, este un exemplu având în vedere faptul că el va avea patroni din Qatar la finalul competiției.
Cel mai mare investitor al celui de-al treilea cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie este un om de afaceri din Qatar. Circa 20% din Bursa de schimb de la Londra și 20% din cel mai mare lanț de piețe de retail din Marea Britanie, numite piețele Camden, sunt deținute, de asemenea, de persoane din Qatar.
În ultimii doi ani Qatarul a devenit cel mai mare importator de gaz petrol lichefiat (GPL) pentru britanici. Astfel, anul trecut GLP-ul adus din Qatar reprezenta 85% din totalul GPL-ului importat de către britanici, iar în al patrulea trimestru al anului 2011, 95,5% din totalul GPL-ului importat.
„Ei au sume mari de bani de cheltuit, investesc în industriile noastre strategice și acest lucru le aduce în schimb puterea de a influența ce tip de societate suntem”, a declarat un membru de sindicat din Marea Britanie.
Familia regală britanică alături de emirul Qatarului și de una dintre soțiile sale. (FOTO: Daily Mail)
Nu este de mirare că atât actualul premier britanic, David Cameron, cât și predecesorul său, Gordon Brown, au insistat să aibă o relație bună cu liderul Qatarului, emirul Hamad bin Khalifa Al-Thani.
Emirul și Sheikha Moza bint Nasser Al-Missned, a doua dintre cele trei soții ale sale, au fost întâmpinați și de către Regina Elisabetta și de către Prințul Philip în cadrul unei vizite în Marea Britanie care a avut loc anul trecut, iar cei doi au fost găzduiți la castelul Windsor.
Citește și Traian Băsescu, la PRO TV: „Funcția de președinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilință a vieții mele”
Citește și O nouă ZI LIBERĂ LEGALĂ în România? Cadoul pe care UDMR vrea să-l facă românilor – „15 martie, zi nelucrătoare în Transilvania”
Citește și Bucata românească din AUTOSTRADA MĂRII NEGRE va costa cel puțin 2,7 miliarde de euro. Ministrul Transporturilor: „E un proiect viabil economic și absolut necesar”
Citește și VIDEO: Spectacol degradant dat de cadrele didactice la cheful primarului Onțanu, în Bamboo: „Și-au răsturnat platourile în genți”